مقالات, در زمان ارتودنسی

آفت دهان

آفت دهان زخم های کوچک و بزرگی هستند که در داخل دهان شکل میگیرند. علت آفت دهان به طور دقیق مشخص نیست.رو شهایی برای درمان آفت دهان وجود دارد.

احتمالا برای شما هم این مشکل پیش آمده است که با زخمهای سفید رنگی در دهانتان مواجه شوید. زخمهایی که بسیار دردناک هستند و چاره ای جز کنار آمدن با آ نها را ندارید. این زخم های کوچک و کم عمق آفت دهان هستند که هنوز علت اصلی بروز آن مشخص نشده است.

اگرچه علت آفت دهان مشخص شده نیست اما خوشبختانه روشهای طبیعی وجود دارد که به روند درمان این زخم های ناخوشایند سرعت می بخشد.

دکتر سیدامین همایونی

آفت دهان

آفت دهان چیست

آفت یک زخم دهانی در منطقه زبان، گونه ها ویا لثه ها میباشد. این عارضه در خانم ها شایعتر است. در حدود یک پنجم زنان و مردان جامعه به آفت مبتلا میشوند. زخمهای آفتی زمانی ایجاد میشود که به دلایل نامشخص سیستم ایمنی بیمار وجود یک مولکول ناشناخته را اعلام میدارد، حضور این مولکول سبب حمله لنفوسیت خواهد شد نتیجه این فرآیند پیدایش زخ مهای آفتی خواهد بود. آفت در سه شکل عمده وجود دارد که شای عترین آنها آفتهای کوچک (مینور) با شیوع ۸۰٪ و آفتهای بزرگ (ماژور) با شیوع حدود ۱۰٪ و ۱۰٪ بقیه نیز به  صورت تبخال شکل دیده میشود. علائم آفت محدود به دهان هستند و بیمار علائم عمومی (مانند تب) ندارد. علامت اصلی درد یا سوزش در محل آفت است. ممکن است درد با بعضی غذاها و آشامیدن یها (مانند اسیدها) تشدید شود. با بهبود زخم، درد نیز کاهش م ییابد.

unnamed

علت آفت دهان

علت آفت دهان چیست

علت آفت دهان به صورت دقیق هنوز مشخص نیست. در آفتهای مکرر معمولا ریش ههایی از سابقه خانوادگی دیده م یشود. تغذیه نادرست علت آفت دهان و یکی از عوامل مستعد کننده بروز آن است. مصرف مقدار کم ویتامین ب که در سبزیجات و میو هها موجود است، کاهش مصرف غذاهایی که منبع آهن م یباشند از جمله گوشت و تخ ممرغ، بیماری ک مخونی و سنین بلوغ به ویژه در دختران، عوامل مستعد کننده بروز بیماری آفت دهان میباشند.

این مطلب را هم ببینید :  درمان موفق ارتودنسی جراحی در بیماردارای ناهنجاری شدید فکی

از علل دیگر آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد

استرسهای عاطفی یا جسمانی، اضطراب یا ناراحتی و عصبی بودن پیش از عادت ماهانه میتواند علت آفت دهان باشد.

عادت ماهیانه و آفت دهانی

عادت ماهیانه و آفت دهانی

آسیب به مخاط دهان بر اثر فشار موضعی دندا نهای مصنوعی، غذاهای داغ، مسوا ک زدن خشن و با شدت یا کار دندانپزشکی

مسواک زدن خشن

آزردگی و تحریک ناشی از خوراک یهایی مثل شکلات، غذاهای ترش و اسیدی (سرکه) و غذاهای دودی، آجیلها یا چیپس های نمکزده  شده، گردو، فندق، پسته، پنیر و بادمجان کمبود آهن و اسیدفولیک و ویتامین ب۲

اختلالات هورمونی در خان مهایی که قر صهای پیشگیری از بارداری استفاده میکنند را هم میتوان علت آفت دهان به حساب آورد.

خمیر دندانهای حاوی سدیم لوریل سولفات نیز میتوانند علت آفت دهان باشند.

خمیر دندان

آلرژی به بعضی مواد غذایی هم در این مورد بی تاثیر نیست.

بعضی داروها مثل داروهای جایگزین نیکوتین که برای ترک سیگار استفاده می شود یا ضدالتها بهای غیراستروییدی مثل ایبوپرفن نیز میتوانند علت آفت دهان باشند.

چطور میتوان از بروز آفت دهان پیشگیری کرد

کمبود عنصر روی در افراد مبتلا به آفت عودکننده گزارش شده  است. استفاده منظم از نخ دندان و مسواک، مصرف ویتامین ب، حفظ بهداشت دهان و استفاده از دها نشوی ههای مناسب و آب  نمک از بروز این بیماری جلوگیری می کند.

روشهای درمان آفت دهان

آفت خود به خود خوب می شود و معمولاً نیازی به درمان ندارد. برای آفت اگر درمانی صورت بگیرد معمولاً به  منظور کاستن از درد و التهاب و استرس و جلوگیری از اضافه  شدن عفونت ثانویه به آن است.

این مطلب را هم ببینید :  چرا دندان های پوسیده باید قبل از ارتودنسی درمان شوند؟

رایجترین درمانهایی که در این خصوص توصیه می شود شامل موارد زیر هستند رعایت بهداشت دهان

رفع کمبودهای ویتامینی و املاح سرمی همچون ویتامین ب۱۲، آهن و اسید فولیک و پرهیز از غذاهای آلرژی  زااستفاده از داروهای بی حس کننده موضعی همچون لیدوکائین و یا دیف نهیدرامیناستفاده از آنتی بیوتیک موضعی مانند کلرهگزیدین، بنزیدآمین یا پرسیکا

علاوه بر رو شهای درمانی که در بالا ذکر شد تغذیه هم در بهبود این زخم های دردناک نقش موثری دارد. بنابراین برای درمان آفت دهان مصرف موارد زیر توصیه می شود:

مصرف مرتب و روزانه ماست، گنجاندن مواد غذایی سرشار از آهن به سبد غذایی میتواند به درمان آفت دهان کمک کند

خوردن موادی همچون جگر، غذاهای دریایی، گوشت قرمز کم چربی، لوبیای خشک، حبوبات، سبزیجات دارای بر گهای سبز تیره و پهن و زرده تخ ممرغ که بهترین منابع آهن هستند در بهبود این مشکل موثر است.

مصرف سیب و خرمالو نیز در درمان آفت دهان تأثیرگذارند

افراد مستعد آفت دهان باید از مصرف غذاهای تند و سخت اجتناب کنند

افراد مبتلا و یا مستعد به آفت دهان باید از مصرف غذاهای کنسرو شده  تند و غذاهای دارای سفتی بیش از حد اجتناب کنندتوجه8درصد افرادی که آفت میزنند معتقدند مصرف مغزها باعث آن بوده و ۱۵ درصد افراد معتقدند مصرف مغز و میو ههای خشک سبب تشدید آفتهای دهانی

Loading