اطلاعات عمومی

پیشگیری از پوسیدگی دندان ها

پوسیدگی دندان ها

پیشگیری از پوسیدگی دندان ها

برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها ابتدا باید با عوامل متعددی که در پوسیدگی دندان ها نقش دارند آشنا شویم. که عبارتند از:
ژنتیک  و نوع تغذیه، ترشح اسیدی بزاق، جنس دندان ها،نحوه  قرار گیری دندان ها ، ترشح اسیدی بزاق ، عمق شیار ها در تاج دندان ، بهداشت مناسب دهان و دندان

نوع تغذیه
مصرف غذا های دارای کربوهیدرات و مواد قندی در فاصله های کوتاه پوسیدگی دندان را به دنبال دارد.

ترشح اسیدی بزاق
ترشح بزاق در بعضی از مردم اسیدی است (به دلیل ناراحتی های گوارشی) به همین دلیل دندان های این دسته از مردم بیشتر از دیگران مستعد پوسیدگی می باشد.

جنس دندان ها
جنس دندان ها یی که در اثر ژنتیک ضعیف هستند دارای عاج و مینای حساس و مستعد به ابتلای انواع بیماری های عفونی و میکروبی و به دنبال آن پوسیدگی دندان ها می باشند.

نحوه قرار گیری دندان ها در دهان
دندان هایی که روی هم قرار گرفته اند به خوبی تمیز نمی شوند و الیاف مسواک به درستی نمی تواند آنها را تمیز کند . درنتیجه این دندان ها بیشتر در معرض پوسیدگی قرار می گیرند.

عمق شیارها در تاج دندان ها
عمق شیارها در تاج دندان : دندان هایی که شیارهای عمیقی دارند این شیارها  می توانند محل تجمع انواع میکروبها باشند و چون الیاف مسواک به این شیارها دسترسی ندارند دندان ها مستعد پوسیدگی می شوند.

آیا مسواک زدن به تنهایی می تواند از پوسیدگی دندان ها جلو گیری کند ؟
الیاف مسواک توانایی دست یابی به همه سطوح دهان و دندان ها را ندارند . اگر قبل از مسواک زدن از نخ دندان استفاده کنیم و مانده مواد غذایی محبوس شده در لای دندان ها را بیرون بکشیم بزاق دهان از خود ترشحاتی بیرون می دهد که باعث پاکیزه شدن محیط دهان می شود . مانده مواد قندی در دهان و یا هر نوع ماده ای که بعدا تبدیل به قند می شود پس از گذشت ۳ الی ۵ دقیقه به همراه ترکیب با بزاق دهان تولید اسید کرده و به مدت پنجاه دقیقه مشغول به فعالیت های مخرب خود در دهان می شوند . اگر در این فاصله محیط دهان تمیز نشود تاثیر مواد اسیدی به روی دندان ها منجر به پوسیدگی آنها می شود .

این مطلب را هم ببینید :  نقش ایمپلنت در ارتودنسی

مقاوم سازی دندان به روش فلوراید تراپی
دندان سالم و بدون شیاراز یک سیستم دفاعی بنام مینای دندان برخوردار است مینای دندان در برابر نفوذ غذا به سطوح داخلی دندان ها جلوگیری کرده و مانند سدی مانع از ورود و  حبس مواد غذایی به قسمت های میانی دندان ها می شود . اگر مینای دندان ضعیف باشد باکتری ها در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به پوشش سخت مینا نفوذ کرده و از راه شیارها و فرو رفتگی های دندان ها وارد شده و راه خود را به بقیه سطوح دندان ها باز می کنند . بنابر این بهتر است برای داشتن دندان های سالم و قوی ابتدا بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم و سپس پوشش سخت مینا را به روش فلوراید تراپی مقاوم سازی کنیم. فلوراید تراپی  ایجاد پوسیدگی را در دندان ها متوقف کرده و حتی در پاره ای از موارد فرایند فرسایش دندان ها را معکوس می کند . به وسیله  فلوراید تراپی به شرط مسواک زدن پس از هر وعده غذایی تا ۸۰% ازپوسیدگی ها جلو گیری می شود .

پوسیدگی دندان ها

سطوح بین دندان ها را که الیاف مسواک به آنجا دسترسی ندارند را چگونه تمیز کنیم ؟
نخ دندان  حاوی فلوراید می تواند پلاک های ما بین دندان ها را که خارج از دسترسی الیاف مسواک هستند بردارد و حتی فلوراید موجود در این نوع از نخ های دندان  قادر به ترمیم پوسیدگی های بسیار جزیی هستند . البته کشیدن نخ دندان بهتر است قبل از مسواک زدن صورت بگیرد تا مانده مواد غذایی را که ما بین دندان ها حبس شده اند بیرون بیاورد و بعد از مسواک زدن این مواد از دهان خارج شوند  . استفاده از ژل و دهانشویه ها بسته به طریقه مصرف درج شده به روی آنها  در هفته دو الی سه بار پس از مسواک زدن توصیه می شوند .

Loading