جراحی و open bite ( اپن بایت )
اپن بایت به حالتی گفته میشود که بین دندانهای جلویی بالا و پایین فاصله وجود داشته باشد. در این حالت وقتی که شما دهان خود را میبندید، دندانهای قسمت عقب دهان به هم میرسند، اما دندانهای جلویی به هم نمیرسند و یک فاصله بین فک بالا و پایین وجود دارد. این مشکل معمولاً به علت عادت به زبان زدن به پشت دندانها یا عادت به مکیدن شست در دوران کودکی ایجاد میشود.
انواع اپن بایت:
اپن بایت به ۳ نوع تقسیم می شود:
1 – قدامی: در هنگام بسته بودن دندان ها، بین دندانهای جلوی مخالف هیچ گونه همپوشانی وجود ندارد.
2 – خلفی: در هنگام بسته بودن دندان ها، بین دندان های پشتی فاصله وجود دارد.
3 – ناقص: در هنگام بسته بودن، دندان های فک پایین دندان های فوقانی یا بافت های نرم درونی دهان را لمس نمی کنند
عوامل ایجاد اپن بایت:
به طور کلی سه عامل مهم در ناهمراستایی دندانها و ناهنجاری اپن بایت نقش دارند. در برخی موارد این وضعیت در اثر مشکلات ساختاری استخوان فک ایجاد میشود. همچنین برخی کودکان به واسطه دندان بندی مختلف دچار اپن بایت میشوند و هنگامی که تمامی دندانهای شیری با دندانهای دائمی جایگزین میشود این وضعیت برطرف میشود.
عادات دهانی نامناسب نیز میتواند باعث اپن بایت شود. عادتی به نام فشار زبان اغلب در ایجاد اپن بایت نقش دارد. فشار زبان به فشار دادن زبان به دندانهای جلویی در هنگام صحبت کردن یا بلعیدن گفته میشود. در اوایل کودکی عادت فشار زبان امری طبیعی و متداول است اما هنگامی که کودک بزرگتر میشود خود به خود این عادت را با الگوی بلع طبیعی جایگزین میکند.
عادات دیگری مانند مکیدن انگشت و جویدن اشیای خارجی مانند ته مداد نیز میتوانند باعث اپن بایت شوند. در برخی موارد استفاده نامناسب از پستانک یا شیشه شیر نیز میتواند احتمال بروز این مال اکلوژن را افزایش دهد. مکیدن انگشت در نوزادان امری طبیعی است و 50% نوزادان انگشت خود را میمکند اما این عادت به محض بیرون زدن دندانهای دائمی مشکل ساز میشود.
درمان اپن بایت می تواند به اصلاح لب کمک کند، اگرچه گفتار درمانی بیشتر نیز ممکن است لازم باشد.
آیا می توان اپن بایت را در بزرگسالان اصلاح کنید؟
کاملا! متخصصین ارتودنسی دارای مجوز می توانند اپن بایت را در بزرگسالان اصلاح کنند. درمان اپن بایت در بزرگسالان می تواند به درمان پیچیده ای نیاز داشته باشد، اما اگر تحت نظر یک متخصص ارتودنسی با تجربه همچون دکتر همایونی باشید، درمان می تواند بسیار موفقیت آمیز باشد. ارتودنتیست ها از براکت ها برای بستن اپن بایت در بزرگسالان استفاده می کنند.
آیا می توانید اپن بایت را با ارتودنسی اصلاح کنید؟
یک متخصص ارتودنسی با تجربه همچون دکتر امین همایونی می تواند اپن بایت را با ارتودنسی اصلاح کند. براکت های فلزی یا سرامیکی هر دو گزینه های درمانی عالی برای اصلاح اپن بایت هستند، به شرطی که در مطب تحت نظارت یک پزشک مجرب و دارای مجوز باشند. دکتر امین همایونی ارتودنتیست می تواند بهترین درمان را برای شما توصیه کند. ایشان به افراد زیادی کمک کرده اند
عواقب اپن بایت:
برای پاسخ به این سؤال باید عوارض و عواقب عدم تماس دندانهای جلویی بررسی شود.
دو مسئله بسیار مهم در این زمینه وجود دارد:
اولین مشکل بیرون زدن بیشتر دندانهای جلویی برای تماس با دندانهای مقابل است. در شرایطی که دندانها مقاومتی در مقابل خود نمیبینند، بیشتر از لثه بیرون میزنند.
چیزی که در این بیمار بالا در وهله اول به نظر میرسد این است که دندانها چنین رفتاری نداشته اند چرا که در صورتی که دندان بیشتر از جای خود بیرون بزند، اوپن بایت بسته میشود .
اما نکته دیگر این است که دندانهای جلویی به واسطه مشکل اوپن بایت نسبت به دندانهای دیگر بلندتر شده یا پایینتر آمده اند.
مشکل دوم این است که اگر اوپن بایت جلوی دهان درمان نشود، مشکلات عملکردی ایجاد میشود. در صورتی که دندانهای جلویی به هم نرسد، دندانهای عقبی بیشتر به هم فشار داده میشوند بنابراین دچار ساییدگی، شکستگی و یا انحراف میشوند. علاوه بر این ممکن است فشار زیادی بر عضله فک وارد شود و درد یا علایم دیگری ایجاد شود.
در این بیمار ساییدگی دندانهای عقبی به ویژه در سمت راست کاملاً مشهود است.
علت عدم مشکل بیرون زدن بیشتر دندانهای جلویی برای جبران فاصله در این بیمار، یک نکته ساده است. این بیمار هر شب هنگام خواب از وسیله دهانی با پوشش کامل دندانها، استفاده مینماید. این وسیله همانند یک نگهدارنده ارتودنسی (ریتینر) عمل کرده و جلوی بیرون زدن دندانها را گرفته است. علاوه بر این ، بیمار هنگامی که استفاده از وسیله دهانی را فراموش میکند دچار سردردهای شدیدی میشود. هدف این بیمار از درمان بستن اوپن بایت، بهبود زیبایی دندانها و لبخند و عدم نیاز به استفاده از وسیله دهانی شبانه است.
گزینه های درمان
درمان اپن بایت رایج است و توسط دندانپزشکان و ارتودنتیست ها به خوبی درک می کنند که تشخیص این مشکل در اوایل کودکی، شانس رفع اپن بایت را بدون جراحی افزایش می دهد. برای بزرگسالان، جراحی اپن بایت یک گزینه محتمل تر است.
دندانپزشک شما بهترین فردی است که می تواند گزینه های درمانی شما را به شما بگوید.
جدول زیر یک مرور مختصر از گزینه های مختلف درمان اپن بایت موجود بر اساس سن دارد. پس از این، جزئیات بیشتری در مورد هر یک از این درمان ها وجود دارد.
درمان | سن |
فشار دادن زبان و اپن بایت طبیعی است نیازی به مداخله نیست مکیدن شست و آدمک را محدود کنید | 0-4 |
اگر فشار دادن زبان ادامه داشت، میتوان بالای زبان را با پلاک پوشاند دندانپزشک میتواند تشخیص دهد که آیا دندانهای دائمی در اپن بایت بیرون میآیند یا خیر گفتار درمانی می تواند شروع شود | 7-10 |
برای اصلاح اپن بایت می توان ارتودنسی را شروع کرد و درمان با فشار دادن زبان همچنان موفق خواهد بود | 11-17 |
جراحی فک می تواند انجام شود در حال حاضر رشد به پایان رسیده است اپن بایت درمان نشده در بزرگسالان تقریباً همیشه نیاز به جراحی دارد براکت ها همچنان گزینه هایی درمانی هستند ونیرها در این سن نیز به یک گزینه تبدیل می شوند | 18 + |
روش های درمان اپن بایت
برای برطرف کردن این ناهنجاری، دندانپزشک با در نظر گرفتن مواردی مانند نوع دندان و سن می تواند راهکار های متفاوتی را برای درمان انتخاب نماید. در صورتی که اپن بایت جزئی باشد، با کمک کامپوزیت دندان و یا لمینت دندان نیز امکان ترمیم آن وجود دارد که البته این کار تنها جنبه زیبایی داشته و از نظر ساختاری درمان صورت نگرفته است.
به طور کلی 3 نوع درمان برای رفع این ناهنجاری صورت می گیرد:
اصلاح رفتار و تغییر عادت
در صورتی که دندانپزشک بعد از معاینه کودک شما متوجه وجود اپن بایت شد، در ابتدا سعی می کند تا با صحبت کردن کمک به ترک عادت هایی مانند مکیدن انگشت و شیشه شیر کند که اگر کودک شما همکاری مناسب را با دندانپزشک داشته باشد، به مرور زمان اپن بایت درمان خواهد شد. اگر دندان های دائمی کودک در آمده باشد، اما به طور کامل رشد نکرده باشند نیز می توان با استفاده از این روش، کمک به رفع اپن بایت نمود.
ارتودنسی جهت درمان اپن بایت
براکت ها اگر دندانها را به سمت جلو بیرون زده باشند، به عقب میکشند و میتوانند آنها را در راستای مناسب استقرار دهند.
دوره درمان می تواند از شش ماه تا دو سال طول بکشد و باید با نگهدارنده ها تثبیت شوند. استفاده از نگهدارنده ها برای اطمینان از اینکه دندان ها به موقعیت قبلی خود باز نمی گردند بسیار مهم است.
در صورتی که رشد دندان های دائمی به اتمام رسیده باشد و اپن بایت درمان نشده باشد، برای درمان این ناهنجاری ارتودنسی مورد نیاز است. متخصص ارتودنسی با کمک روش های متفاوت و ابزار های گوناگون به رفع این ناهنجاری می پردازد. گاهی دندانپزشک از یک دستگاه برای محدود کردن حرکات زبان استفاده می کند تا فشار به دندان ها کاهش یابد.
درمان فشار زبان( Tongue trust)
اگر اپن بایت شما ناشی از فشار زبان است، باید علت مشکل و همچنین مشکلات دندانی را درمان کنید. رایج ترین درمان ها عبارتند از:
تمرینات برای زبان
اپلاینس درمانی tongue cribe :
شبیه یک نگهدارنده است که به دندان های آسیاب شما متصل می شود. مانعی در دهان شما قرار می دهد تا زبان نتواند به جلو هل داده شود آموزش رفتار صحیح زبان را می توان از طریق گفتار درمانگر نیز ارائه کرد.
متوقف کردن عادت فشار دادن زبان، انحراف دندان را اصلاح نمی کند، اما از این طریق مطمئن می شویم که مشکل بایت بعد از اتمام درمان ارتودنسی ثابت عود نمی کند.
آیا می توانید اپن بایت را با کامپوزیت ونیر رفع کنید؟
اگر اپن بایت شما بسیار جزئی است، ممکن است بتوان آن را با ونیر رفع کرد. ونیرها نوعی روکش نازک دندان هستند که از مواد سرامیکی یا کامپوزیت ساخته شده است. برای قرار گرفتن روکش ها، ابتدا باید مقدار کمی مینا از روی دندان خراشیده شود.
اگرچه میتوان اپن بایت را با روکشها برطرف کرد، اما ممکن است مشکل را بپوشاند. برخی از جنبه های منفی استفاده از روکش در این روش عبارتند از:
دندان های شما بزرگتر به نظر می رسند. ونیرها باید بلندتر از دندان های طبیعی شما باشند تا شکاف را ببندید.
به دلیل نیروهای جدید وارد شده به دهان، ممکن است مشکلات بیشتری در تراز دندان های شما ایجاد شود.
هر گونه براکت یا جراحی فک در آینده که ممکن است به آن نیاز داشته باشید سخت تر خواهد بود زیرا براکت ها نمی توانند به خوبی به روکش ها بچسبند.
احتمالاً مشکلات اساسی مانند رانش زبان یا افزایش ساییدگی دندانهای عقب را برطرف نمیکند.
در مورد استفاده از روکش برای رفع اپن بایت از دندانپزشک خود راهنمایی بخواهید. در مورد آینده بلند مدت سلامت دهان و دندان شما چیزهای زیادی باید در نظر گرفت.
با گفتن اینکه، برای یک اپن بایت بسیار کوچک که باعث ایجاد مشکل در گفتار یا خوردن نمی شود، این ممکن است یک راه مفید برای بهبود سریع لبخند شما باشد.
استفاده از TSAD:یکی از راهکار هایی که برای درمان اپن بایت مورد استفاده قرار می گیرد، ابزار موقتی انکوریج اسکلتی می باشد. این ابزار به کمک ابزار دیگری مانند گگ دهانی و دکمه پلاستیکی در وسط سقف دهان قرار گرفته و کمک به حرکت دندان ها ی عقبی به سمت داخل دهان می کند.
بلاک دهانی: طراحی با یک بلاک یا گگ دهانی به صورتی می باشد که در ابتدا در تماس با دندان های مولر دوم هستند. به مروز زمان با حرکت دندان های عقبی به سمت داخل، دندان های مولر اپل و نیش نیز در تماس با این ابزار قرار می گیرند که در نهایت کمک به درمان اپن بایت می کند.
جراحی برای درمان اپن بایت
در مواردی که شدت عارضه اپن بایت به قدری شدید باشد که تنها به کمک ارتودنسی درمان نشود، برای رفع این مشکل جراحی مورد استفاده قرار می گیرد
بسته به شدت اپن بایت، ممکن است نیاز به جراحی باشد. بزرگسالان به احتمال زیاد به جراحی نیاز دارند زیرا استخوان ها جوش خورده اند و حرکت آنها با جراحی آسان تر است.
معمولاً یک سال قبل از جراحی فک و ۶ ماه تا یک سال بعد از آن باید از براکت استفاده کنید. شما هیچ جای زخمی نخواهید داشت زیرا تمام کارها در داخل دهان شما اتفاق می افتد، اما چند روز پس از آن رژیم غذایی مایع خواهید داشت و احتمالاً مقداری تورم وجود دارد.
اپن بایت نه فقط بر تصویر ظاهری لبخند تاثیر می گذارد بلکه می تواند سبب اختلال و یا اشکال در صحبت کردن از جمله نوک زبانی و موانع گفتاری شود.
سایر مشکلات مرتبط با اپن بایت:
اختلالات گفتاری، مانند لب زدن
عدم اعتماد به نفس / خجالت با لبخند شما
مشکلات یا درد در جویدن یا گاز گرفتن
اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی (TMD)
سردرد و گوش درد
مشکلات خواب
خرناس
بیماری لثه و پریودنتال
پوسیدگی دندان در اثر رشد بیش از حد باکتری ها
مشکلات گوارشی ناشی از مشکل جویدن
عادت هایی که ممکن است منجر به اپن بایت شود از جمله مکیدن انگشت و جویدن اشیای خارجی مثل ته مداد یا خودکار است، در برخی از موارد بطری های نامناسب یا استفاده از پستانک میتواند سبب افزایش خطر بدجفتی در دندان های کودک شود.
وقتی که ناهمترازی دندان ها به علت مشکلات اسکلتی مثل استخوان فک باشد، دندان ها کاملا به یکدیگر متصل نمیشوند و ممکن است نیاز به جراحی فک و صورت باشد.
طی جراحی ، جراح فک و صورت بخشی از فک بالایی را حذف می کند و استخوان های فک را میچسباند و این موجب همترازی بیشتر دندان ها خواهد شد، تنوع دستگاه های ارتودنسی میتواند اپن بایت را نیز درمان کند.
درمان اپن بایت :
درمان این ناهنجاری تا قبل از اتمام رشد دندان ها و فکین ، کاری راحت بوده و با ترک عاداتی نظیر مکیدن انگشت شست و یا مکیدن زبان ویا مکیدن لب امکان پذیر است.باید دانست با دستگا های ارتودنسی می توان عادات مخرب را برطرف نمود.
در مواردی که ناهنجاری پیشرفت کرده و امکان بر طرف کردن آن از طریق ترک عادات نامناسب ممکن نباشد،ارتودنسی بهترین گزینه ممکن برای رفع مشکل است.
گاهی اوقات فرد از مشکل اپن بایت استخوانی رنج میبرد، در این حالت جراحی فک و یا ارتوسرجری به وی پیشنهاد میگردد. در این صورت قبل و پس از انجام جراحی فک، ارتودنسی لازم است..
حین درمان
بعد
نمونه درمان کیس اپن بایت بااستفاده از مینی اسکرو
سوالات متداول درباره Open Bite
اپن بایت چقدر رایج است؟
اپن بایت، جایی که دندان های بالا و پایین به درستی به هم متصل نمی شوند، زمانی که فک بسته می شود، یک شکایت نسبتا نادر دندانی است. تخمین زده می شود که در 0.6٪ از مردم رخ می دهد. مداخله ارتودنسی توسط امین همایونی که متخصص ارتودنسی دارای مجوز هستند با استفاده از براکت ها می تواند حتی اپن بایت های پیچیده را با موفقیت درمان کند.
آیا اپن بایت نیاز به جراحی دارد؟
فقط در موارد بسیار شدید اپن بایت نیاز به جراحی دهان دارد. معمولاً با مداخلات منظم ارتودنسی براکت ها می توان آن را اصلاح کرد. دکتر امین همایونی متخصص ارتودنسی یک معاینه کامل از جمله اشعه ایکس یا تصویربرداری سه بعدی برای ارزیابی بایت شما و تعیین درمان مناسب انجام می دهد.
اپن بایت چیست؟
اپن بایت نوعی مال اکلوژن ارتودنسی است که در آن دندانهای بالا و پایین روی هم قرار نمیگیرند و هنگامی که فک بسته میشود، به درستی با هم برخورد نمیکنند و حتی بین ردیفهای بالا و پایین دندانها فاصله ایجاد میشود. وقتی دهان بسته است برای تعیین اینکه آیا اپن بایت دارید یا خیر، به آینه نگاه کنید، به آرامی گاز بگیرید و لبخند بزنید تا دندانهایتان را نشان دهید در حالی که مستقیم به انعکاس خود نگاه میکنید. اگر بین دندان های بالا و پایین فاصله وجود داشته باشد، احتمالاً دچار اپن بایت هستید. برای معاینه بیشتر با دکتر امین همایونی متخصص ارتودنسی مشورت کنید.
اپن بایت چگونه درمان می شود؟
در اکثر موارد، اپن بایت را می توان با استفاده از ارتودنسی معمولی توسط پزشک متخصص همچون دکتر همایونی برطرف کرد. براکت ها گزینه های عالی و موثری برای برطرف کردن اپن بایت هستند، مشروط بر اینکه به دنبال یک متخصص با مجوز و با تجربه باشید. در موارد شدید، پزشک ممکن است شما را برای جراحی دهان به منظور تکمیل مراقبت های ارتودنسی ارجاع دهد. کلید درمان موثر یک ارتودنتیست حرفه ای با تجربه مثل دکتر امین همایونی است.
آیا پلاک نایت گارد می تواند باعث اپن بایت شود؟
نایت گارد یا محافظ دهان شبانه، برای کمک به افراد در توقف دندان قروچه یا قفل کردن فک در هنگام خواب استفاده می شود. در برخی موارد، میتواند باعث جابهجایی دندانها در طول زمان شود که میتواند باعث اپن بایت شود. اگر برای دندان قروچه نایت گارد استفاده می کنید و نگران جابجایی دندان های خود هستید، برای تشخیص با دکتر امین همایونی (ارتودنتیست )مشورت کنید.
آیا Open Bite با گذشت زمان بدتر می شود؟
بله کاملا. هر گونه مال اکلوژن ارتودنسی درمان نشده مانند اپن بایت با گذشت زمان بدتر می شود. بسیار مهم است که به دنبال یک متخصص ارتودنسی کار آزموده همچون دکتر امین همایونی باشید که بتواند اپن بایت شما را در اسرع وقت اصلاح کند تا از آسیب بیشتر به دندان ها و لثه ها جلوگیری کند و همچنین از درد یا ناراحتی در جویدن، گاز گرفتن یا بلعیدن جلوگیری کند. برای کودکان مبتلا به اپن بایت، مداخله زودهنگام – در سن 7 سالگی – منجر به کوتاه ترین و موثرترین نتایج خواهد شد.
آیا باید اپن بایت را درمان کنید؟
قطعاً اصلاح اپن بایت بسیار مهم است زیرا با گذشت زمان بدتر می شود.. اپن بایت درمان نشده می تواند باعث درد یا ناراحتی در جویدن، گاز گرفتن و بلع شود. مشکلات خواب؛ پوسیدگی دندان یا بیماری پریودنتال، از دست دادن لثه و دندان و موارد دیگر. به همه این دلایل، بسیار مهم است که برای درمان اپن بایت به دنبال درمان از یک متخصص ارتودنسی متخصص باشید.
آیا اپن بایت خود را اصلاح می کند؟
نه، اپن بایت خودش را اصلاح نمی کند. در واقع با گذشت زمان بدتر می شود و به روش های درمانی تهاجمی بیشتری نیاز دارد. منتظر نباشید تااین بایت خودش را اصلاح کند: این اتفاق نخواهد افتاد. به دنبال یک متخصص ارتودنسی با مجوز و با تجربه همچون دکتر امین همایونی باشید که بتواند با استفاده از درمان هایی مانند ارتودنسی وضعیت شما را با نتایج پایدار به طور موثر درمان کند.
آیا مکیدن شست می تواند باعث اپن بایت شود؟
بله، مکیدن انگشت یکی از علل شایع اپن بایت است. هر عادتی که دندانها را به مرور زمان از همترازی وردیف بودن خارج کند، میتواند باعث اپن بایت شود: مکیدن انگشت شست، فشار دادن زبان، یا الگوهای بد بلع، همگی میتوانند باعث اپن بایت شوند.
آیا اپن بایت می تواند باعث ایجاد اختلال در تکلم شود؟
بله، اپن بایت می تواند باعث ایجاد اختلالات گفتاری مانند نوک زبانی صحبت کردن شود. بسته شدن نامناسب دندان های بالا و پایین می تواند در صحبت کردن و بیان مشکل ایجاد کند.
اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم