رابطه ارتودنسی و ورزش
اگر شما ورزشکار فعالی هستید هیچ ورزشی وجود ندارد که نتوانید آن را انجام ندهید . اما اگر ورزشکاری هستید که از براکت ها استفاده می کنید ، شاید از اینکه مجبور شوید از ورزش های مورد علاقه خود کناره گیری کنید ناراحت شوید . این یک نگرانی بسیار شایعی است که ارتودنتیست ها از زبان بیماران ورزشکار خود می شنوند ، اما خوشبختانه ، این نگرانی کاملاً بی پایه و اساس است . ورزشکاران زیادی هستند که ثابت کرده اند مرتب کردن دندان ها و اصلاح لبخند با درمان ارتودنسی هیچ تضادی باووزرش ندارد . در حقیقت ، در طول دوره ای که تحت درمان ارتودنسی هستید ، قادر خواهید بود شرکت در هر فعالیت ورزشی را ادامه دهید . گرچه استفاده از براکت های ارتودنسی شما را از مسیر ورزش کردن خارج نمی کند ، اما نیاز به مراقبت های خاص دارید تا از آسیب به ابزار ارتودنسی خود ، دندان ها و دهانتان جلوگیری نمایید . اگر ورزش های پر زد و خورد یا رزمی می کنید این مراقبت ها باید دو برابر شوند . خبر خوب اینکه ، راهی فوق العاده ساده و راحت ، و به شکل باور نکردنی مؤثر ، برای محافظت از براکت ها و لبخند شما هنگام مشارکت در فعالیت های ورزشی وجود دارد اگر میخواهید در دوران ارتودنسی ورزش کنید، باید برای محافظت از دندانها، لثهها و جلوگیری از آسیب دیدن شدید از محافظ (گارد) دهان استفاده کنید
.
ورزش ها فعالیت های شدید بدنی هستند و اغلب می توانند منجر به زد و خورد نزدیک شوند . حوادث و تصادفات اتفاق می افتند ، و این حوادث نه تنها می توانند دردناک باشند بلکه به طور کلی می توانند برای روند درمان شما فوق العاده آسیب رسان باشند.
آیا با وجود ارتودنسی امکان ورزش وجود دارد؟
این سوال علاوه بر کودکان و نوجوانان، برای بزرگسالان نیز کاربرد دارد. ورزش بخش بزرگ و مهمی از زندگی افراد است و آنها نمی خواهند با انجام ارتودنسی از انجام فعالیت های مورد علاقه شان دست بکشند، بلکه قصد دارند به طرح لبخندی که همیشه آرزویش را داشتند دست یابند؛ بنابراین پاسخ این سوال مثبت است، شما می توانید با وجود ارتودنسی ورزش کنید و این امر، مزاحمتی در حین ورزش کردن برای شما ایجاد نمی کند. اما افرادی که ارتودنسی دارند باید برخی نکات ساده را در حین ورزش کردن رعایت کنند که شاید افراد بدون ارتودنسی نیز ملزم به رعایت آنها باشند تا به صورت ودندان های خود آسیب نزنند.
چگونه از دهان و دندان های خود محافظت کنیم؟
هنگامی که ورزش می کنید، امکان برخورد اشیاء سخت و قوی به دهان شما وجود دارد و به همین دلیل، خواه بازیکن فوتبال، ژیمناستیک کار، اسکیت باز، بازیکن بسکتبال، دوچرخه سوار و … باشید، عاقلانه است که با استفاده از محافظ دهان، از دندان های خود محافظت کنید.
محافظ دهان چیست؟
محافظ دهان یک وسیله کوچک و قابل حمل است که از سیلیکون، لاستیک یا سایر مواد محافظت کننده ساخته شده است. محافظ دهان ساخته شده است تا هنگام برخورد توپ های ورزشی، آرنج یا زانوی سایر بازیکنان به دهان شما، بر روی دندان ها و ارتودنسی شما قرار گرفته و از آنها حفاظت کند. امروزه، انواع بسیار مختلفی از محافظ های دهان وجود دارند که از میان آنها می توان به محافظ boil-and-bite، سفارشی و آماده اشاره کرد؛ ولی اگر محافظی می خواهید که به طور مناسبی روی دندان هایتان قرار بگیرد و باعث آزارتان نشود، با مطب متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید و برای ملاقات با وی درمورد یک محافظ دهان سفارشی برنامه ریزی کنید.
ورزش های غیرمجاز
منظور از ورزش های غیر مجاز این نیست که شما باید در حین درمان ارتودنسی، فعالیت های مورد علاقه خود را کنار بگذارید، اما باید اقدامی که انجام دهید که در موارد بعدی آن را نیز به شما توضیح خواهیم داد. این ورزش ها عبارتند از:
فوتبال
اسکیت
بسکتبال
ژیمناستیک
دوچرخه سواری
ورزش های رزمی مانند بوکس، کاراته، تکواندو و …
و دیگر ورزش هایی که احتمال آسیب دیدگی دهان و صورت در آن ها وجود دارد در هنگام ورزش کردن به خصوص ورزش های رزمی و تمریناتی که پیش تر برای شما مطرح کردیم، این امکان وجود دارد که به دهان ضربه وارد شده و موجب شکستگی و یا آسیب دیدگی دستگاه ارتودنسی شما شود. در این صورت علاوه بر اینکه ممکن است تا به بافت های دهانتان آسیب وارد شود، باید هزینه ای را برای نصب مجدد براکت متحمل شوید. به همین جهت توصیه می شود تا از محافظ دهان در این شرایط استفاده داشته باشید..
انواع محافظ های دهانی
محافظ های دهانی انواع مختلفی را شامل می شوند؛ اما بهترین نوع آن، آن دسته از محافظ هایی هستند که توسط متخصص و با توجه به ساختار دهانی بیمار ساخته می شود. به این دسته از محافظ های دهانی در اصطلاح custom گفته می شود. از جمله مزایای برتر محافظ های دهانی custom می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
• استقامت و استحکام بالا
• امکا استفاده آسان و راحت
• جای گرفتن در دهان و نگهداری آسان در مدت زمان استفاده
• محافظت از ساختار و وضعیت تکلم
• تنفس آسان
از همین رو، به کلیه بیماران توصیه می شود تا در حین استفاده از براکت های ارتودنسی از محافظ های دهانی مخصوص که تحت نظارت متخصص تهیه می شود، استفاده نمایند.
چه اتفاقی می افتد اگر با وجود براکت ها روی دندان ها درحین ورزش به صورت ضربه وارد شود ؟
اگر از براکت های ارتودنسی استفاده می کنید و حین بازی یا ورزش به صورت شما ضربه وارد شود ، بهتر است هر چه سریعتر با ارتودنتیست خود تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کند آیا نیاز به مراجعه اورژانسی دارید یا خیر . اصلا قصد ترساندن شما را نداریم ، اما اگر از محافظ دندان ارتودنتیک استفاده نکنید اتفاقاتی مانند:
شکستن براکت های ارتودنسی ، خونریزی لثه ها ، و حتی شکسته شدن دندان ها . اتفاقی که اصلاً خوشایند نخواهد بود برای شما اتفاق خواهد افتاد.
اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم