در روش ارتودنسی نامرئی، دستگاه های ارتودنسی بر روی دندانها مشاهده نمی شوند. به عبارت دیگر هنگامی که بیمار دهان خود را باز می نماید، دستگاه های ارتودنسی دیده نمی شوند. به علت دیده نشدن سیم های ارتودنسی، تقاضا برای داشتن ارتودنسی نامرئی بیش از گذشته در بیماران مشاهده می شود. ارتودنسی نامرئی به سه صورت ارايه میگردد که در ادامه به آنها اشاره می شود.
انواع ارتودنسی نامرئی:
ارتودنسی نامرئی به علت تقاضای زیاد بیماران بزرگسال یکی از درمان های رایج در مطب های ارتودنسی شده است از انواع ارتودنسی نامرئی می توان به ارتودنسی لینگوال، ارتودنسی با موارد همرنگ و ارتودنسی با پلاک های شفاف اشاره کرد. تفاوت عمده این سه نوع ارتودنسی در قابلیت برداشتن آنها است. بدین معنا که ارتودنسی با پلاک شفاف را می توانید از دهان خارج کنید و در دسته ارتودنسی متحرک قرار می گیرد اما دو نوع دیگر را نمی توانید خودتان بردارید و جا به جا کنید و در دسته ارتودنسی ثابت قرار می گیرند..
ارتودنسی نامرئی لینگوال:
در روش ارتودنسی نامرئی با براکت های لینگوال، سیم های ارتودنسی در سطح پشتی دندان های فک بالا و پایین چسبانده می شود. ارتودنسی نامرئی لینگوال به دلیل مزاحمت های فراوان برای زبان هنگام تکلم و غذاخوردن و نیز به دلیل شکسته و کنده شدن هنگام شستن دهان چندان عملی نبوده و پیشنهاد نمی شود.
ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف:
در روش ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف از پلاک های نامرئی یا دستگاه های بسیار شفاف در جهت ردیف کردن دندان ها استفاده می شود. نوع ناهنجاری تعیین کننده این است که آیا می توان از این پلاک های نامرئی شفاف استفاده نمود یا خیر. این عمل در هنگام معاینه بیمار توسط متخصص ارتودنسی مشخص می گردد.
در صورتیکه بیمار نیاز به ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف داشته باشد، این پلاک های نامرئی شفاف می بایست هر دو هفته یا هر سه هفته یکبار توسط بیمار تعویض گردد. ار آنجایی که این پلاک ها بسیار شفاف می باشند، در هنگام صحبت کردن بیمار مشاهده نمی شوند و امروزه تقاضا برای استفاده از ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف بسیار بالا می باشد.
ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان:
در روش ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان از براکت هایی استفاده می شود که بسیار شفاف بوده و همرنگ دندان است. جنس براکت ها در روش ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان از پلاستیک و یا سرامیک می باشد. این روش درمان بسیار کارآمد می باشد. در صورتیکه بیمار هر نوع ناهنجاری داشته باشد، می توان از این روش استفاده نمود. براکت های همرنگ دندان بدون رنگ بوده و دیده نمی شوند. این روش دارای استحکام و زیبایی خوبی بوده و مشکلی برای زبان یا گفتار بیمار ایجاد نمی کند.
ارتودنسی نامرئی بدون سیم
نوعی سیستم الاینر تراپی (مرتب نمودن دندانها به وسیله ردیف کننده های دندانی بدون سیم) می باشد که با کمک تکنیک های پیشرفته درمانی در ارتودنسی می توان دندانهای نا مرتب را تصحیح کرد در این روش با استفاده از تکنولوژی CAD/CAM، برای درمان هر بیمار، تعدادی ردیف کننده های دندانی بدون سیم و با استفاده از پلاک های شفاف که مختص همان بیمار می باشد طراحی و ساخته می شود. این طراحی و ساخت کامپیوتری، براساس طرح درمان متخصص ارتودنسی، انجام می شود.
هر بیمار در طول درمان خود، از یکسری از الاینرهای نا مریی، به ترتیب شماره ای که روی آنها حک شده است استفاده می نماید. بیمار از هر یک از الاینرها به مدت دو هفته (22ساعت در شبانه روز) استفاده می کند تا دندان های خود را در یک مسیر از پیش طراحی و برنامه ریزی شده در کامپیوتر که براساس طرح درمان متخصص ارتودنسی است به محل صحیح خود هدایت کند تا بدین ترتیب دندانها مرتب شوند. هر یک از دستگاه های نا مریی، نیروهای ” کنترل شده و سبک ” به دندان وارد می کنند و دندان را طی دو تا سه هفته، فقط حدود 25/0 میلی متر در مسیر برنامه ریزی شده توسط کامپیوتر، حرکت می دهند که این موضوع از این جهت ارزشمند است که با وارد کردن نیرو ” سبک و مستمر” ریشه دندان بیمار، دچار تحلیل نمی شود و دندان پس از مدتی دچار لقی و افتادن نخواهد شد.
الاینریا ارتودنسی نامریی چیست و چگونه کار می کند؟
الاینرها پلاک های شفافی هستند که از نظر ظاهری شکلی شبیه به نایت گارد دارند. این قالب های متحرک که از جنس پلاستیک پزشکی هستند تقریبا نامرئی بوده و با اعمال نیرویی تدریجی دندان ها را در مسیری از پیش تعیین شده در جهت مناسب خود حرکت میدهند. تمامی مراحل ساخت این پلاک ها توسط دستگاه هایی دیجیتالی و با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته انجام می گردد. در این روش هیچگونه احتیاجی به استفاده از بند و براکت و یا سیم های فلزی نیست و شما تنها با استفاده از یک سری پلاک متحرک شفاف می توانید درمان ارتودنسی را برای بیمار خود انجام دهید.
در این روش طرح درمان ارتودنسی با نرم افزارهای کامپیوتری و دستگاه های مجهز به تکنولوژی سه بعدب سازی ترکیب می گردد و پلاک های منحصر بفرد برای هر بیمار ساخته می شود.
• هر یک از پلاک ها باید به مدت سه هفته و 22 ساعت در روز در دهان بیمار قرار گرفته تا حرکات مدنظر در طرح درمان شما بر روی دندان ها صورت پذیرد. پلاک ها باید برای خوردن، آشامیدن (به غیر ازآب)، مسواک زدن و نخ کشیدن از دهان خارج شوند.
• برای اعمال برخی از نیروهای لازم به نصب اتچمنت هایی بر روی دندان می باشد که در دستورالعمل ارسالی به شما داده می شود.
• قالبگیری از دهان بیمار باید بعد از درمان های دندانپزشکی مانند پر کردن، کشیدن، گذاشتن روکش و درمان های لثه انجام گیرد.
• در درمان با الاینرهای شفاف معمولا از آخرین پلاک استفاده شده به عنوان ریتینر استفاده میگردد.
دکتر سید امین همایونی در اینستاگرام