چرا دندان های پوسیده باید قبل از ارتودنسی درمان شوند؟
دندان هایی که به تشخیص دندانپزشک دارای پوسیدگی دندانی فعال هستند می بایست قبل از درمان ارتودنسی ترمیم شوند، در غیر اینصورت با پیشرفت پوسیدگی و ایجاد درد یا آبسه، دندان می بایست در شرایطی که پوسیدگی عمیقتر شده ترمیم شود. در این حالت ممکن است نیاز به باز کردن برخی اجزای دستگاه ارتودنسی و خارج کردن سیم باشد که باعث به تعویق افتادن درمان ارتودنسی و تحمیل هزینه بیشتر به بیمار می شود. همچنین ترمیم پوسیدگی ها در مراحل اولیه باعث می شود پوسیدگی قبل از درگیر کردن عصب دندان کنترل شود و بافت بیشتری ازبهداشت دهان و دندان ضعیف یکی از اصلی ترین مشکلاتی است.
اگر دندان بیمار در طی زمان ارتودنسی پوسیده باشد، دندانپزشک مجبور میشود براکتها را از دهان بیمار خارج کند. در نتیجه مدت زمان درمان دندانها از حالت معمولی بیشتر میشود. از سوی دیگر فشاری که براکتها بر روی دندانها وارد میکنند، باعث تشدید پوسیدگی دندانها میشود. به این صورت که دندانهای سالم توانایی ایستادگی در مقابل فشار براکتهای ارتودنسی را دارند و تنها ریشه آنها از جای خود حرکت میکند. اما تاج دندان هیچ آسیب یا صدمهای نمیبیند.
پوسیدگی چیست وانواع پوسیدگی:
باکتریهای موجود در پلاک دندانی از مواد قندی تغذیه میکنند. طی فرآیندی، مواد قندی بر روی دندانها تجزیه میشوند و اسیدهایی را تولید میکنند که به مینای دندان آسیب میرساند.
پوسیدگی دندان به دو شکل بروز میکند:
پوسیدگی دندان از داخل: به این شکل که دندان از داخل تخلیه میشود و دیواره آن سالم به نظر میرسد. زمانی که دندان از داخل پوسیده شود، بیمار دیرتر متوجه بیماری خود میشود و تا زمانی که دردی را احساس نکند، برای درمان اقدامی نمیکند.
پوسیدگی دندان از بیرون: پوسیدگی از بیرون بهتر است. اگر چه زیبایی دهان و دندانها را از بین میبرد. اما از آنجا که بیماری دندان سریع اشکار میشود، بیمار میتواند در اولین فرصت برای درمان اقدام کند و تا قبل از اینکه پوسیدگی تمام ساختار دندان را در درگیر کند، آن را ترمیم و بازسازی کند.
جلوگیری از پوسیدگی دندان در طول درمان ارتودنسی:
بهداشت دهان و دندان ضعیف یکی از اصلی ترین مشکلاتی است که در بیماران تحت درمان ارتودنسی دیده میشود. ابزارهای ارتودنسی با ایجاد محیط گیر غذایی محیط مناسبی را برای تجمع باکتریها و ایجاد پلاک فراهم میکنند.
بارعایت صحیح بهداشت استفاده از نخ دندان ودهانشویه متناسب میتوان پوسیدگی دندان را به حداقل رسانید،
رژیم غذایی مناسب مصرف کمتر غذاهای اسیدی وقندی زیاد تاحد زیادی نیز میتواتد به سلامت دندان های شما کمک کند
بهرحال بهتراست هرچندماه یکبار با یک عکس رادیولوژی وضعیت دندان های شما بررسی شود.
اگر بیمار نتواند بهداشت مناسب دهان را رعایت نماید، نیاز به درمان های دیگر مثل جرمگیری و بروساژ خواهد بود. اگر عدم همکاری بیمار ادامه پیدا کند، در موارد شدید ،ممکن است نیاز به توقف درمان و خارج کردن زودهنگام ابزارهای ارتودنسی از دهان باشد
باپوسیدگی های بعد ازدرمان چه باید کرد:
درصورتی که بهداشت را به خوبی رعایت نکردید و دندان ها دچار پوسیدگی شدید دندان درارتودنسی شد راه حل های زیر پیشنهاد می شود:
در هنگام برداشتن سیمها بیمار باید تحت درمان جرمگیری و یا به اصطلاح پالیش وبروساژ قرار گرفته و از طریق انجام پالیش رفع می شود که به ندرت پوسیدگی دندان ها با پالیش برطرف میشود.
اگر پوسیدگی با استفاده از پالیش برطرف نشد، توصیه میشود که آن
پوسیدگی دندان در ارتودنسی در آن ناحیه با ماده سفید (کامپوزیت) پر و درمان شود.
پس توصیه اول ما این است که بیمار مسائل بهداشتی را به خوبی و با دقت رعایت کند و با رعایت کامل مسائل بهداشتی، تغییر رنگ در دندان رخ نمی دهد و جدای از این در صورت ایجاد مشکلات پوسیدگی دندان در ارتودنسی میتوان از پالیش و یا از پر کردن ناحیه مورد نظر با ماده سفید استفاده کرد.