عدم قرینگی فک
وقتی که جایگاه دندان ها و فک در محیط دهان، مناسب و قرینه نباشد، فرد با مشکل عدم قرینگی فکین مواجه می شود. در چنین شرایطی که دندان ها و فک ها این امکان را ندارند تا به طور هماهنگ روی هم قرار گیرند، درمان ارتودنسی برای حل مشکل ضروری است. عدم قرینگی فک پایین یکی از این اختلالات است که در بیماران مشاهده می شود و ارتودنسی به عنوان راهکار درمانی اصلی برای رفع آن در نظر گرفته شده است.
اگر عدم قرینگی فک پایین درمان نشده باقی بماند، می تواند مشکلاتی مانند: دشواری در گفتار، سایش زودرس دندان ها و تحلیل مینای دندان را افزایش دهد. حتی احتمال آسیب به دندان ها و مفاصل فک در عدم قرینگی فک پایین وجود دارد. پس باید این موضوع را جدی گرفت که اگر بیماری از کودکی با چنین مشکلی روبرو باشد و درمان را به تأخیر بیندازد، در سنین بزرگسالی با مشکلات بیشتری مواجه می شود.
متأسفانه طرز فکر اشتباه برخی از والدین و عدم آگاهی آن ها از اینکه این ناهنجاری ها می توانند با رشد صورت و فک کودک پیچیده تر شوند و راه های درمانی را دشوار تر نمایند، آسیب های بسیاری را به فرزندان وارد می کند.
هر چقدر که عدم قرینگی فک پایین زودتر تشخیص داده شود بدون شک درمان بسیار آسان تر خواهد بود. با افزایش سن و درمان نشدن این مشکلات، رشد فک ها باعث می شود که ساختار صورت نیز دچار تغییر شود.
بافت های نرم صورت هم از این مسئله جدا نیستند و تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
در عدم قرینگی فک پایین معمولا رشد افقی یک سمت فک بیشتر از سمت دیگر آن است. این مسئله سبب می شود تا فک پایین و بالا به طور کامل روی هم قرار نگیرند.
یک متخصص ارتودنسی می تواند با معاینه و بررسی دندان ها و به کمک تصاویر وعکس ها عدم تقارن را به خوبی تشخیص میدهند
برای اینکه متخصص ارتودنسی به یک نتیجه دقیق از معاینه بیمار برسد نیاز است که هم خارج دهان و هم م داخل دهان را بررسی کند.
نمای روبروی صورت در ارزیابی های مربوط به محیط خارج دهان دارای اهمیت است.
در مورد معاینات داخل دهان نیز میدلاین دندان و صورت باید دارای تناسب با یکدیگر باشند در غیر اینصورت عدم تقارن فک پایین قابل تشخیص خواهد بود.
متخصص ارتودنسی دلیل عدم تقارن فک پایین را پیدا می کند و با توجه به اینکه اختلال از کجا صورت می گیرد و چه دلیلی دارد طرح درمانی مربوطه را برنامه ریزی خواهد کرد.
راهکار های مختلف ارتودنسی با توجه به اینکه سن بیمار و توجه به این موضوع که آیا یا بیمار به سن بلوغ رسیده است یا خیر قابل اجرا می باشد. ادامه داشتن یا نداشتن رشد فک اهمیت بالایی دارد.
در بیمارانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند و عدم قرینگی فک پایین پیشرفته نیست متخصص ارتودنسی می تواند با استفاده از دستگاه های ارتودنسی، بدون اینکه نیازی به جراحی باشد، ناهنجاری را درمان کند.
در کیس هایی که بیمار سن بلوغ را رد کرده است و عدم قرینگی فک پایین تنها با ارتودنسی برطرف نمی شود از جراحی در کنار درمان ارتودنسی مورد نیازاست .
در این شرایط متخصص ارتودنسی ابتدا درمان ارتودنسی را آغاز می کند تا هنگامی که جراحی، صورت می گیرد بهترین نتیجه ممکن حاصل شود. در واقع تنها در این صورت است (ابتدا درمان ارتودنسی و سپس جراحی) که جراحی فک می تواند تأثیر قابل توجهی بر روی عدم قرینگی فک داشته باشد.