رابطه صدا دادن و درد فک با ارتودنسی
این مشکل گاهی در ناحیهی فک رخ میدهد و با درگیر کردن ماهیچههای صورت، موجب درد، محدودیت در باز کردن دهان، دردهای ماهیچهای و همچنین ایجاد صدا در ناحیهی فک، سردرد و گوش درد را فراهم میکند. به مشکلات صدا دادن و درد فک TMJ نیز گفته میشود. عوامل گوناگونی ممکن است در این اختلال دخیل باشند. در این راستا تعیین یک دلیل مشخص برای بروز علائم و پیامدهای این مشکل دشوار خواهد بود . اما آنچه که مشخص است بیربط بودن این اختلالات به درمانهای ارتودنسی است. ممکن است که این پیشامدها با انجام سیم کشی دندانهای بیمار مصادف شده باشد.
یکی از عمده دلایل بروز این اختلال به هم سائیدگی شدید دندانها است که سبب ایجاد تنشهای عصبی ماهیچهای در بیمار میشود. عادتهایی چون جویدن ناخن و یا لب و بیماری آرتروز میتوانند از دلایل بروز این مشکل باشند. جراحات و آسیبدیدگیهای صورت هم میتوانند در بروز این مشکل تاثیرگذار باشند.
شدت اختلالات فک به مسائلی چون استرس، ناراحتی اعصاب، خلق و خوی و فشار عصبی وابسته است. دردهای عصبی ماهیچههای شانه و یا گردن میتوانند به فشار آورده به فک و صورت به شدت این مشکل بیافزاید.
در گذشته معتقد بودند که گاز زدن غذا به صورتی غیر اصولی و نادرست و یا انجام ارتودنسی میتواند از عوامل موثر در بروز اختلالات TMJ باشد. اما بررسیهای صورت گرفته در این حوزه این فرضیه را به صورت کلی باطل کرد. چراکه اختلالاتی که فرد به هنگام گاز زدن مواد غذایی دچار آن میشود بیش از اینکه دلیل بروز مشکل TMJ باشد، از عواقب این مشکل است.
اختلال TMJ از روی دیگر یک مشکل عضلانی است، درست شبیه به دردهای مفصلی که در دیگر نقاط بدن اتفاق میافتند. به همین دلیل شایع است که این بیماران تحت معالجات پزشکی قرار بگیرند. چراکه این جریان لزوما وابسته به مشکلات دندانپزشکی نیست. از روی دیگر روند درمان این بیماران ممکن است توسط متخصصین TMJ و با تکیه بر فیزیوتراپی و کنترل هیجان و استرس در فرد صورت بگیرد. آنچه که مسلم است بی ارتباط بودن این مشکل با ارتودنسی است. از طرف دیگر با توجه به اینکه ارتودنسی نمیتواند موجب پدید آمدن اختلالات TMJ شود، نمیتوان ضمانت کرد که این مشکل در فرد به وجود نیاید.