مراقبت های لازم بعد از ایمپلنت
مراقبت های لازم بعد از ایمپلنت
بعد از انجام جراحی ایمپلنت نیاز به یکسری مراقبت های بعد ایمپلنت وجود دارد . برای بهبود و ترمیم دندان جراحی شده می بایستی مدتی وقت به آن اختصاص دهید .
یک استوانه فلزی که از جنس تیتانیوم است در داخل استخوان فک قرار میگیرد تا بتواند جایگزین ریشه از دست رفته باشد . در واقع ایمپلنت، همان استوانه فلزی است و هنگامی که بتواند در استخوان فک قرار گیرد و جوش بخورد و لایه پروتز مانندی روی دندان قرار بگیرد تا مدتی تقریبا بیست روز به عنوان دندان طبیعی در دهان نقش ایفا میکند. اما نکته بسیار مهم اینجاست که ایمپلنت ها نیز برای اینکه بتواند به خوبی جای خالی دندان طبیعی را پر کنند، نیاز به یکسری مراقبت ها دارند.آقای دکتر ابوالحسن مسگرزاده متخصص جراحی دهان و دندان، فک و صورت و همچنین رئیس انجمن ایمپلنتولوژی ایران در جواب به این پرسش که در ایمپلنت یا همان کاشت دندان چه مراقبت هایی لازم است که سبب عملکرد موفق کاشت شود، به روزنامه جام جم گفت : استفاده کردن از یک مسواک کوچک مخصوص برای تمیز کردن فضاهای میان ایمپلنت ها و همچنین دندان های طبیعی هم جوار آن ، رعایت بهداشت در دهان با استقاده از روش صحیح مسواک زدن و طبق دستور دندانپزشک مربوط ، جلوگیری از جمع شدن مواد غذایی موجود در دهان ، در فضا های بین ایمپلنت ها و دندان های طبیعی ، جرم گیری دندان ها در هنگامی که ضرورت داشته باشد ، نه تنها سبب جلوگیری از جمع شدن پلاکت های باکتریال و همچنین نابود و تخریب شدن دندان های هم جوار ایمپلنت و بافت لثه میکند ، بلکه باعث به خوبی عمل کردن و انجام موفقیت آمیز پروژه کاشت دندان هم کمک میکند .
این عضو موفق هیات علمی گروه جراحی دهان و دندان ، فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه افزودند: رسوبات جرم و تشکیل لایهای از رسوب روی دندانهای طبیعی در دهان و همچنین ایمپلنتها ،جع شدن مواد غذایی موجب ورم کردن وتحریک لثه ها میشود. این گونه ، باعث جلوگیری از چسبیدن لثه به دندان ها یا ایمپلنت ها که به نوبه خود موجب میشود تا با کتری ها در این محل تجمع داشته باشند و بیماری ها پیشرفت کنند . به این ترتیب این حالت منجر به کاستن استخوان های اطراف ایمپلنت و دندان های طبیعی شده و با پیشرفت پی در پی باعث لق شدن دندان ها یا ایمپلنت میشود..
مراقبت های لازم پس از کاشتن دندان از اولین هفته
اولین کار برای مراقبت های بعد ایمپلنت و ارتودنسی ، استفاده و بهره گیری از روش هایی برای جلوگیری و کنترل عفونت و کم شدن درد ناشی از جراحی میباشد ..
متخصص ارتودنسی در این باره توضیح هایی را به ما ارائه میدهد : مراقبت های لازم در هفته اول پس از جراحی شامل مراقبت های معمولی زخم جراحی در دهان استفاده از دهان شویه مخصوص و دهان شویه ضد عفونی کننده (مانند دهان شویه کلرهگزیدین )، دوری از کار جویدن غذا با ایمپلنت و مصرف کردن مواد غذایی نرم ، استفاده از دارو های تسکین درد و آنتی بیوتیک ، خود داری از مصرف سیگار و دخانیات ، و مرتب مسواک زدن دیگر دندان ها غیر از محل ایمپلنت میشود .
این جراح فک و صورت با تاکید اضافه میکند: مهم ترین و اصلی ترین نکته ای که باید در مورد کاشت ایمپلنت مورد توجه و اهمیت قرار گیرد تمیز کردن دندان متصل به ایمپلنت است که به این منظور حتما باید علاوه بر استفاده از مسواک از نخ دندان بهداشتی نیز استفاده شود .
عوارض خطرناک بعد از کاشت دندان
عوارض اولیه بعد از جراحی و متصل کردن ایمپلنت همانند دیگر جراحی هاست که شامل :درد زیاد ورم کردن محل جراحی و همچنین احساس سوزش در آن ناحیه میشود .اما در صورت نا دیده گرفتن چیدمان و ساختار فک و ناحیه قرارگیری سینوسها از دید دندانپزشک، ایمپلنت مرتبط ممکن است وارد محل سینوس شود که علاوه بر درد و ورم کردن باعث میشود فرد دچارسینوزیت حاد نیز شود .
این استاد و متخصص ارتودنسی و جراحی فک و صورت تصریح میکند که: ایمپلنت در فک پایین دهان نیز در ناحیه جراحی ممکن است به عصب این محل صدمه وارد کند که علائم آن به حالت بی حس شدن لب قسمت پایین و چانه و حتی در مواقعی دردهای غیر معمول و بیش از حد تظاهر میکند. در مواردی، اگر صدمه واره شدید باشد ،عوارض بیحس شدن غیر قابل بازگشت و نیازمند به جراحیهای میکروسکوپیک به سبب پیوند عصب این ناحیه خواهد بود .
درد مرتبط بعد جراحی ایمپلنت
باید به این اهمیت داد که عمل درد بعد از جراحی در اشخاص مختلف بسته به آستانه تحمل هر فرد و تحریک ، متفاوت است. بنابر این نمیتوان در مورد میزان درد بعد از هر جراحی مانند جراحی های کاشتن دندان یک دستور کلی در این باره صادر کرد . اقای متخصص مسگرزاده نیز در این باره اعتقاد دارد که :عوامل جسمی و همچنین عوامل روانی در بروز شدت درد موجود بسیار موثر تلقی میشود و میزان نیازمند بودن به داروهای تسکین درد و در مواقعی آرامبخش را در اشخاص گوناگون ، متفاوت میسازد . دکتر مسگر زاده تاکید میکند: شدت و میزان درد و تورم بعد از جراحی و عمل کاشت ایمپلنت به شرایط و عوامل مختلفی که شامل روش جراحی از سوی جراحان مرتبط ، دستکاری کردن نسوج سخت و نرم، شدت بریدن و میزان استهلاک دریل ها و ابزار های جراحی و…وابسته است. درتعدادی از موارد نیز بیماریهای مختلف سیستمیک و عادت های خاص بیمار، موجب ناموفق بودن عملیات کاشت ایمپلنت می شود.
این جراح فک و دهان با توجه به عوامل موثر در ناموفق بودنن کاشت دندان افزودند: اصلی ترین و مهم ترین این عوامل ، شامل بیماری دیابت حاد و پیشرفته و غیر کنترل شده، ضعیف شدن قدرت دفاعی بدن بیمار، سرطانهای مختلف مربوط به دهان یا محل های دیگر بدن که موجب کمبود و تضعیف قدرت دفاعی شده باشد، شیمیدرمانی نزدیک به زمان جراحی کردن ایمپلنت، پوکی استخوان شدید ، اختلالات ریوی کلیوی و کبدی شدید، اختلالات خونی و انعقادی، استفاده کردن بیش از اندازه سیگار و دخانیات ، بیماریهایی شامل پارکینسون شدید و نیز اختلالات روحی روانی میشود .