شل شدن براکت های ارتودنسی
شل شدن براکت های ارتودنسی
منظور از شل شدن براکت همان جدا شدن باندینگ براکت یا چسب ارتودنسی بر روی دندانها می باشد که این امر ناشی از عوامل مختلفی است که نیروی نابجایی به براکت یا دندان را شامل می شود. به دلیل طولانی بودن درمان ارتودنسی ممکن است چند مرتبه این اتفاق برای بیمار پیش بیاید. در چنین مواقعی شما به راحتی می توانید متوجه مشکل وارده شوید و بهترین کار این است که با پزشک خود تماس گرفته و مشکل خود را بازگو کنید تا ایشان در اولین فرصت برای شما وقت اورژانس اختصاص دهند و در جهت رفع مشکل شما اقدام نمایند.
دلایل شل شدن براکت ارتودنسی
- دندان بیمار
- روش چسباندن براکت
- همکاری شخص بیمار
دندان بیمار
جنس دندان درانجام درمان ارتودنسی بسیار حائز اهمیت است تا جاییکه ارتودنتیست بعد از مشاوره اولیه نوع دندان ها و جنس آنها را به خوبی بررسی می کند و به بیمار توصیه های اولیه ائم از انجام چکاپ پوسیدگی های دندان ها را متذکر می شود زیرا تمامی دندانها بایست قبل از شروع درمان ارتودنسی در سلامت کامل از حیث پوسیدگی، ریشه دندان و لثه باشند تا در انجام عمل باندینگ یا چسباندن براکت آمادگی کامل را داشته باشند که ارتودنتیست بتواند اعمال نیروی لازم راجهت ردیف کردن دندان ها انجام بدهد.
اگر دندان ها از حیث جنس و نوع دندان در سلامت کافی باشند می توان به راحتی بین مینای دندان و براکت های ارتودنسی پیوند ی محکم و قوی برقرار کرد . گاه دندان های شخص قبلا در درمان های دندانپزشکی روکش شده یا از لحاظ ریشه دندان و یا لثه در سلامت کامل به سر نمی برد که هر یک از این فاکتورها به خودی خود می تواند سبب کاهش اتصال یا عدم توانایی کافی ارتودنتیست در نحوه چسباندن درست براکت یا حتی شل شدن و جدا شدن براکت از دندان گردد. پس حتما باید توجه داشت که در درمان ارتودنسی نوع دندان و سلامت آن از فاکتورهای بسیار مهم و حائز اهمیت در شروع درمان می باشد.
روش چسباندن براکت ارتودنسی
بعد از اینکه متخصص ارتودنسی از صحت و سلامت دندان ها اطمینان کامل را حاصل کرد شروع به پیاده کردن دستگاهها یا باندینگ بر روی دندان های شخص می کند. انجام باندینگ ارتودنسی یکی از مهم ترین بخش های درمان ارتودنسی است و از جمله عواملی است که اگر به صورت صحیح و تخصصی انجام نشود می تواند بر شل شدن براکت یا نحوه اتصال صحیح براکت تاثیر گذار باشد پس حتما باید توسط متخصص ارتودنسی و همچنین توسط دستگاهها و ابزارهای مناسب و استاندارد صورت گیرد.
نحوه انجام باندینگ ارتودنسی به این صورت است که ابتدا دندانهای بیمار باید به خوبی ایزوله گردد به این صورت که ابتدا با اسید سطح دندان را متخلخل کرده و پس از 30 ثانیه که اسید روی سطح دندان ماند شروع به شستن دندان میکنیم تا جاییکه سطح دندان به خوبی تمیز گردد پس از زدودن اسید از سطح دندان شروع به خشک کردن دندانها می کنیم و سطح دندان در این مرحله به حالت سفید گچی در می آید که این خود نشان دهنده آمادگی دندان و مینا نسبت به باندینگ براکت یا چسباندن براکت می باشد. استفاده از براکت های استاندارد و مخصوص هر دندان و همچنین کامپوزیت یا چسب مخصوص باندینگ و همچنین نحوه اشعه دادن به براکت ها از جمله عواملی است که بسیار تاثیر گذار بر نحوه باندینگ براکت ارتودنسی می باشد.
همکاری بیمار
بعد از چسباندن یا باندینگ براکت ارتودنسی بر روی دندان های شخص متخصص ارتودنسی توصیه های لازم در رابطه با نحوه نگهداری دستگاهها ی ارتودنسی به شخص می دهد تا جاییکه فرد باید توجه داشته باشد که نهایت همکاری را در جهت پیشرفت درمان درمان بکند تا از بروز هرگونه مشکل ائم از شکستن براکت داشته باشد زیرا شکستن براکت ها و چسباندن مجدد آنها بر طول دوره درمان ارتودنسی افزوده و همچنین هزینه های گزافی را به همراه خواهد داشت.
راههای جلوگیری از شل شدن براکت
- توجه به توصیه های متخصص ارتودنسی در رابطه با نحوه نگهداری دستگاهها
- استفاده از مسواک و نخ دندان مخصوص ارتودنسی
- رژیم غذایی مناسب ارتودنسی
- تغییر در عادات اشتباه
- چک کردن براکت ها
توجه به توصیه های متخصص ارتودنسی
همانطور که گفته شد بعد از شروع درمان ارتودنسی ارتودنتیست شما توصیه هایی ائم از نحوه تغذیه صحیح با براکت ها و همچنین نحوه مناسب رعایت بهداشت ارتودنسی که شامل نخ دندان و مسواک ارتودنسی می باشد را به شما می دهد. بدیهی است که دستگاهها در روزهای اول آزار دهنده می باشند و ممکن است بافت های داخلی دهان را ملتهب کنند و یا حتی درد به همراه داشته باشند اما باید بدانید که این دردها طبیعی است و درمان ارتودنسی نیز مانند هر درمان دیگری شامل دردهایی می باشد البته در این صورت می توانید از کلینیک ارتودنسی خود موم ارتودنسی تهیه کنید تا حدودی از آسیب های وارده به بافت ها جلوگیری کنید.
استفاده از مسواک و نخ دندان مخصوص ارتودنسی
بهتر است بعد از شروع درمان ارتودنسی از داروخانه مسواک و نخ دندان مخصوص ارتودنسی را تهیه کنید زیا استفاده از مسواک و نخ دندان غیر ارتودنسی ممکن است به دندان ها و همچنین براکت ها آسیب زده و گاها موجب شل شدن و یا جدا شدن براکت از سطح دندان گردد. برخی بر این تفکرند که محکم مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن با شدت زیاد باعث تمیز تر شدن دندان ها و بافت لثه می گردد در صورتیکه اینطور نیست و این کار می تواند به دندان ها آسیب های جدی را نیز وارد کند. پس لازم به ذکر است که بدانیم تنها درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بهترین تاثیر را بر دندانها دارد.
رژیم غذایی مناسب ارتودنسی
یکی از عواملی که می تواند بیشترین تاثیر را در شل براکت داشته باشد نحوه تغذیه نادرست و همچنین مصرف مواد غذایی نامناسب در حین درمان ارتودنسی می باشد. تا جاییکه مصرف مواد غذایی سفت و چسبنده میتواند باعث شل شدن براکت و همچنین اخلال در روند ارتودنسی گردد. باید توجه داشته باشید که درطول درمان ارتودنسی اجازه استفاده از همه مواد غذایی را ندارید و باید توجه کافی به نوع مواد مصرفی را داشته باشید. بهتر است در روزهای نخست از غذاهای نرم مثل سوپ و پوره سیب زمینی و .. استفاده کنید و همچنین از گاز گرفتن مواد غذایی سفت مثل سیب ته دیگ پیتزا و امثال اینها باید خودداری شود.
تغییر در عادات اشتباه و چک کردن براکت ها
گاهی اشخاص به دلیل عادات اشتباه به صورت ناخودآگاه باعث شل شدن یا جدا شدن براکت های خود می کنند مثلا شروع به جویدن ناخن یا گاز گرفتن خودکار و یا حتی گاز زدن یخ اینها همه عادات اشتباهی ست که توسط اشخاص رخ می دهد و باعث جدا شدن براکت از دندانها می شود. یکی از راهها برای متوجه شدن شل شدن براکت ها چک کردن آنها می باشد. شما می توانید هر روز توسط انگشتان براکت ها را به آرامی فشار دهید اگر حس کردید که براکت از سطح دندان حرکت می کند براکت شما شل شده و باید در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه کنید.