بستن فاصله بین دندانها با ارتودنسی
اصلاح و بستن فاصله بین دندانها با ارتودنسی
اگر شما یا فرزندتان به مشکل وجود فاصله بین دندانهایتان دچار هستید، ممکن است این موضوع بر روی اعتماد به نفس شما تأثیر بدی بگذارد و باعث شود که از بابت ظاهر خود نگران باشید. خوشبختانه برای حل این مشکل راهحلهای مختلفی وجود دارد. بهترین گزینهی درمانی برای شما به میزان فاصله بین دندانها، مدت زمان مد نظر شما برای درمان و بودجهی شما بستگی دارد. برای برطرف کردن این مشکل، روشهای ارتودنسی مختلف و همچنین درمانهای جایگزین دندانپزشکی وجود دارد.
اگر در حین مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان متوجه وجود فاصله بین دندانهای خود شدید، میتوانید برای رفع آن به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورتی که فکر میکنید بین دندانهای کودک شما به تدریج فاصله میافتد لازم است در اولین فرصت ممکن او را نزد دندانپزشک ببرید تا هر گونه مشکل موجود را برطرف کنید. به خاطر داشته باشید که شما باید کودک خود را در سن هفت سالگی نزد متخصص ارتودنسی ببرید تا مطمئن شوید که رشد دندانهای دائمی او با مشکلی مواجه نیست و یا در صورت وجود مشکل بتوانید برای درمان زودهنگام آن اقدام کنید
فاصله بین دندانها چیست؟
فاصله بین دندانها میتواند بین هر دو دندان در دهان باشد و اندازههای متفاوتی داشته باشد. در اغلب موارد دندانهای جلوی فک بالا فاصلهدار میشوند. دندانپزشکان به این مشکل دیاستما میگویند.
علل
علت ایجاد فاصله بین دندانها در هر فرد متفاوت است. شایعترین علل بروز این مشکل عبارتاند از:
اندازهی فک
وجود فاصله بین دندانها میتواند ناشی از تفاوت و عدم هماهنگی بین اندازهی استخوان فک و اندازهی دندانها باشد. این عدم هماهنگی میتواند باعث شلوغی و نامرتبی دندانها یا برعکس موجب فاصلهدار شدن دندانها شود.
نداشتن یکی از دندانها
فاصله بین دندان ها میتواند ناشی از کوچک بودن یا نداشتن یکی از دندانها باشد. نداشتن یکی از دندانها میتواند مشکلی طبیعی باشد یا بر اثر دلیلی دندان کشیده شده باشد.
فرنوم لثه
یکی از دلایل فاصلهدار شدن دندانهای جلو، بافتی است که بین لثه و لب بالایی وجود دارد و به آن فرنوم گفته میشود. فرنوم در واقع بخشی از سیستم عضلانی صورت است. در صورتی که اندازهی فرنوم بیش از حد بزرگ باشد، بین دندانهای جلویی فک بالا حرکت میکند و به تدریج بین آنها فاصله ایجاد میکند.
عادات بد
برخی عادات بد نیز میتوانند موجب فاصله دار شدن دندانها شوند که میتوان از بروز آنها پیشگیری کرد. برای مثال مکیدن شست دست یکی از عادات غلط شایع است که باعث فاصلهدار شدن دندانهای جلو میشود. میتوان به کودکان آموزش داد که این عادت بد را کنار بگذارند و والدین میتوانند برای پیشگیری از بروز این مشکل و کنار گذاشتن عادت غلط کودک، از مشورت دندانپزشک کمک بگیرند.
وجود فاصله بین دندانها، صرفنظر از دلیل اصلی آن، به عنوان یک مشکل زیبایی محسوب میشود. تنها استثنای این قاعده زمانی است که فاصله بین دندانها ناشی از بیماری لثه باشد.
مشکلات زیبایی و سلامتی ناشی شده از فاصله بین دندانها
اگر بین دندانهای شما فاصله زیادی وجود داشته باشد، این مسئله علاوه بر مشکلات زیبایی دندانها، مشکلات عمدهی دیگری نیز برای سلامتی شما ایجاد میکند.
- به لحاظ زیبایی، فاصلهدار بودن دندانها بر زیبایی لبخند شما تأثیر منفی دارد. این موضوع خصوصاً زمانی بیشترین اهمیت را دارد که دندانهای جلویی با هم فاصله داشته باشند. فاصلهدار بودن دندانها میتواند باعث شود که اعتماد به نفس کمتری داشته باشید و نتوانید (حتی در حضور افرادی که برای سالهاست که میشناسید) با راحتی بخندید.
- فاصله بین دندانها میتواند مشکلاتی نیز برای سلامتی شما ایجاد کند. فواصل کوچک بین دندانها منجر به دندان قروچه و نهایتاً اختلالات فکی میشود. علاوه بر این اگر فاصله بین دندانهای جلو به خاطر از دست دادن دندان باشد، عدم درمان این فاصله منجر به تحلیل رفتن لثه، تحلیل استخوان و نامرتبی دندانها میشود.
- وجود فاصله بین دندانها باعث میشود در هنگام جویدن غذا احساس درد کنید، و گیر کردن غذا در این فضاها منجر به پوسیدگی دندان میشود. ممکن است فاصله بین دندانها در صحبت کردن شما تأثیر منفی بگذارد و موجب شود هنگام تلفظ برخی حروف، ناخواسته سوت بزنید.
خوشبختانه برای تمامی انواع فواصل دندانی با شدتهای مختلف، روشهای درمانی متنوعی وجود دارد.
روشهای درمانی
برای رفع فاصله بین دندانها روشهای درمانی بسیار مختلفی از جمله کامپوزیت باندینگ ، لمینت ونیر و ارتودنسی وجود دارد که هر یک به لحاظ تأثیرگذاری و هزینه بستن فاصله بین دندانها با دیگر روشها تفاوت دارد.
ارتودنسی دندانهای فاصلهدار
زمانی که میزان نامرتبی و بههمریختگی دندانهای شما زیاد باشد و تنها مسئلهی زیبایی نباشد، بهترین راه برای درمان آن انجام ارتودنسی است. صرفنظر از این که چه عاملی موجب بروز این مشکل شده است، بیمار برای بهبود ظاهر دندانها و داشتن لبخندی زیباتر به دندانپزشک مراجعه میکند. بریسها و سیم کشی دندانها اغلب برای اصلاح فاصله بین دندانها انجام میشود. هم کودکان و هم بزرگسالان میتوانند از ارتودنسی ثابت بهره ببرند. ارتودنسی برای کنترل حرکت دندانهای فک بالا و پایین انجام میشود تا متخصص ارتودنسی دندانها را به حالت تعادل و هماهنگی کامل در بیاورد و دیگر هیچ بدشکلی و راستای ناصحیحی در دندانها وجود نداشته باشد.
ارتودنسی دارای سه نوع اصلی است:
- ارتودنسی به روش معمول با بریسهای فلزی یا بریسهای سرامیکی که بر روی قسمت خارجی دندانها چسبانده میشوند و سپس با کمک سیم و کشهای لاستیکی به هم بسته میشوند و به صورت دورهای سفت میشوند. این ارتودنسی بیشترین کاربرد را دارد و روشی مؤثر و تضمینشده برای رفع فاصله بین دندانها است.
- ارتودنسی لینگوال یا زبانی که مشابه با ارتودنسیهای معمول است با این تفاوت که بریسهای آن در قسمت داخلی دندانها چسبانده میشوند و این موضوع باعث میشود که ارتودنسی تقریباً غیرقابل رؤیت باشد. این بریسها از لحاظ تکنولوژیکی بسیار پیشرفتهتر از بریسهای معمولی هستند اما به خاطر ساخت سفارشی آنها، تهیه آنها بین دو تا سه ماه بیشتر طول میکشد.
- ارتودنسی نامرئی نوعی پلاک متحرک شفاف است که به صورت سفارشی ساخته میشود و باید برای مدت 6 الی 12 ماه استفاده شود. این پلاکهای متحرک به تدریج دندانها را ردیف میکنند و با استفاده از آنها دیگر نیازی به چسباندن بریس روی دندان و استفاده از سیم و کش نیست. آنها از لحاظ ظاهری، بهتر از ارتودنسی معمول با براکتهای فلزی هستند و هزینهی انجام آنها از ارتودنسی لینگوال کمتر است.
روشهای درمانی جایگزین
- یکی دیگر از راههای برطرف کردن فاصله دندانهای جلو، انجام جراحیهای دهان است. البته این روش درمان تنها برای بیمارانی به کار میرود که به بیماری لثه مبتلا هستند و یا به فرنکتومی لب نیاز دارند. فرنکتومی، عملی ساده و کوچک برای برداشتن بافت اضافی است که بین لب و لثهها قرار دارد.
- اگر فاصلهدار شدن دندانها به خاطر بیماری لثه است، قبل از هر اقدامی برای پر کردن فاصله، در ابتدا لازم است که بیماری لثه درمان شود.
- ارزانترین روش استفاده از کشهای الاستیکی است که به دور دندانهای فاصله دار قرار داده میشود. در این روش کش یا بند پلاستیکی را شبهنگام دور دندانها میاندازید تا دو دندان به سمت یکدیگر حرکت کنند. البته این روش درمانی کمی دردناک است و متخصصین ارتودنسی در مورد آن هشدار میدهند که این کشهای لاستیکی میتوانند باعث بههمریختگی سایر دندانها شوند، چیزی که تنها باعث بدتر شدن وضعیت شما میشود.
- اگر فاصله بین دندانها به خاطر از دست دادن یکی از دندانها باشد، برای پرکردن فاصله از ایمپلنت استفاده میشود.
- اگر میزان فاصله بین دندانهای شما بسیار کم باشد، بهترین روش برای درمان آن استفاده از روشهای ترمیمی مانند روکش یا بریج دندان است.