مقالات, اطلاعات عمومی

ارتودنسی و تحلیل لثه

yahlillase

ارتودنسی و تحلیل لثه

آیا ارتودنسی می‌تواند باعث تحلیل لثه شود؟

سیم کشی راهی عالی و مؤثر برای مرتب کردن دندان‌ها است که به شما لبخندی زیباتر و جذاب‌تر می‌بخشد. اما برخی از افراد از بابت این موضوع نگران هستند که بریس‌های ارتودنسی ممکن است تأثیرات منفی نیز بر دندان‌ها و لثه داشته باشد، تأثیراتی مانند تحلیل رفتن لثه‌ها. تحقیقات نشان داده‌اند که حتی در صورتی که ارتباطی بین ارتودنسی و تحلیل رفتن لثه‌ها وجود داشته باشد، این ارتباط بسیار کم و ناچیز است و از سوی دیگر راه‌های مختلفی برای محافظت از لثه‌ها وجود دارد.

تحلیل رفتن لثه چیست؟

تحلیل لثه به حالتی گفته می‌شود که خط لثه‌ای که در پایین دندان قرار دارد فرسایش پیدا کرده و عقب‌نشینی می‌کند. تحلیل رفتن لثه موجب می‌شود که بخش انتهایی دندان که نزدیک به ریشه است نمایان شود، بخشی که در حالت عادی باید با بافت لثه پوشیده شود. بسیاری از بیماران اظهار می‌کنند که با نمایان شدن ریشه‌ی دندان‌هایشان، احساس می‌کنند که دندان‌های آن‌ها نسبت به غذاهای سرد و گرم، غذاهای پر ادویه، شیرین، یا اسیدی حساس شده است. این موضوع یکی از اولین و بارزترین نشانه‌های حساسیت دندانی است. به لحاظ ظاهری نیز تحلیل لثه موجب می‌شود که دندان‌ها بلندتر از قبل به نظر بیایند و رنگ دندان در نزدیکی خط لثه‌ای تیره‌تر باشد.

تحلیل لثه در واقع یکی از مشکلات شایع است. روند تحلیل رفتن لثه تا حدی آرام و تدریجی است که شخص متوجه آن نمی‌شود. اغلب افراد به تحلیل لثه‌ی خفیف مبتلا هستند اما خودشان از این موضوع بی‌خبر هستند. اما تحلیل رفتن شدید لثه می‌تواند برای سلامت دندان و دهان شما خطرناک باشد و شما را در معرض خطر از دست دادن دندان‌هایتان قرار دهد.

علل

تحلیل رفتن لثه بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود، از جمله:

  • بیماری لثه: عفونت باکتریایی لثه یکی از شایع‌ترین علل تحلیل لثه است. بیماری لثه باید در اولین فرصت ممکن درمان شود تا به تحلیل لثه منجر نشود.
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: در صورتی که به طور منظم دندان‌های خود را مسواک نزنید، نخ دندان نکشید و به دندانپزشک مراجعه نکنید، پلاک و جرم روی دندان‌های شما تشکیل می‌شود که می‌تواند موجب تحلیل لثه شود.
  • بیش ‌از حد محکم مسواک کشیدن: اگر در هنگام مسواک زدن بیش از حد محکم و سریع مسواک را روی دندان و لثه‌ها بکشید، این کار به لثه‌های شما آسیب می‌زند. توصیه می‌شود که با یک مسواک نرم به آرامی و با ملایمت مسواک بزنید.
  • ژنتیک: متأسفانه برخی از افراد به طور ژنتیکی بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به بیماری لثه هستند و در نتیجه احتمال تحلیل رفتن لثه‌ای آن‌ها نیز بیشتر است.
  • دندان ‌قروچه: برخی از افراد در هنگام خواب دندان ‌قروچه می‌کنند و فک خود را محکم به هم فشار می‌دهند که این کار موجب می‌شود بیشتر در معرض خطر بروز تحلیل لثه باشند.
  • بریس‌های ارتودنسی: متأسفانه کسانی که قبلاً درمان ارتودنسی را انجام داده‌اند بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به تحلیل لثه هستند.

چگونه ارتودنسی موجب تحلیل لثه می‌شود؟

بریس‌های ارتودنسی دندان‌ها را از محل طبیعی خود جابه‌جا کرده و به موقعیت جدیدی می‌برند و برای انجام این کار فشار زیادی به دندان‌ها وارد می‌کنند این فشار موجب درد دندان‌ها و لثه می‌شود. فشارهای مداومی که بریس‌ها به ریشه‌ی دندان‌ها وارد می‌کنند می‌تواند موجب التهاب و کنار رفتن استخوان شود. در برخی از بیماران، شل شدن استخوان اطراف دندان‌ها، تحلیل لثه را نیز به دنبال دارد.

درمان تحلیل رفتگی لثه‌ها

تحلیل رفتن لثه مشکل جدی است که شما نباید آن را نادیده بگیرید. اگر بر اثر ارتودنسی یا هر دلیل دیگری لثه‌های شما تحلیل رفته‌اند، لازم است برای درمان آن اقدام کنید و نباید این موضوع را به حال خود واگذار کنید. برای درمان تحلیل لثه‌ها روش‌های درمانی مانند جراحی گرافت بافتی وجود دارد که در آن از اسکالپل و بخیه استفاده می‌شود.

 

Loading