دندان عقل و ارتودنسی
دندان عقل و ارتودنسی
تاثیر رویش دندان عقل در به هم ریختگى دندانها
در این مقاله ما به دنبال پاسخ این پرسش هستیم که آیا رویش دندان عقل در بینظمی دندانهای پیشین نقش دارد؟ برای آن که اطلاعات مفیدی کسب کنید و از میزان تاثیر رویش دندان عقل در به هم ریختگى دندانها آگاه شوید این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
دندان عقل ، یا دقیقتر بگوییم دندانهای عقل، شامل ۴ دندان میباشد.۲ دندان عقل در فک بالا و ۲ دندان عقل در فک پایین که در ۴ گوشه دهان قرار دارند. به عبارت دیگر آخرین دندان در هر قوس فکی- به شرط حضور همه دندانها- را دندان عقل گویند. عموما رویش این دندانها در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی است. دندانپزشکان اصطلاحا آن را آسیای سوم مینامند. گاهی برخی عوامل مانند ارث، بیماریهای دوران کودکی(کم خونی، راشیتیسم )، عدم هماهنگی رشد استخوان فک با اندازه دندانها و … منجر به نهفته ماندن این دندانها در داخل فک میشوند. یا این احتمال وجود دارد که به طور ناقص رشد کنند طوری که تنها بخشی از تاج دندان قابل مشاهده باشد که در این حالت به آن دندان عقل نیمه نهفته گفته میشود.
متخصصان دندانپزشکی آمریکایی معتقدند که دندان عقل را تنها زمانی که منجر به بروز مشکل و ناراحتی شود، باید کشید زیرا نگه داشتن ان در این صورت عاقلانه نیست.
مشکلات ناشی از رویش نامناسب دندان عقل عبارتند از:
– عفونت
– ایجاد کیست یا غده
– آسیب رسیدن به دندانهای کناری
– بیماری لثه
– پوسیدگی
بسیاری از افراد که از بهم ریختگی دندانهای خود شاکی و ناراحت هستند، رویش دندان عقل و فشار آن بر دیگر دندانها را مقصر میدانند و به همین دلیل اصرار دارند تا هر چه سریعتر دندانهای عقل را از دهان خود خارج کنند. این در حالی است که شرایطی برای خارج کردن دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته از دهان لازم است که بر اساس آنها بسیاری از دندانپزشکان به بیمارانشان توصیه میکنند تا دندان عقل را بکشند. انجمن دندانپزشکی آمریکا در جدیدترین مقالهای که منتشر کرده است، بیان میکند: اگر دندان عقل شما عامل بروز مشکلات دهان و دندان است، حتما باید برای کشیدن آن به موقع به دندانپزشک مراجعه کنید. اما جالب است بدانید که تحقیقات جدید حاکی از آن است که تاثیر رویش دندان عقل در به هم ریختگى دندانهای فک بسیار ناچیز و تقریبا در حدود ده درصد است. پس برای کشیدن دندان عقل عجله نکنید، باید علت به هم ریختگی دندانها را بیابید و سپس برای رفع آن اقدام کنید.
علت بهمریختن دندانهای فک چیست؟
بهمریختگی دندانها یا به لاتین (کراودینگ، Crowding) به دلیل عدم هماهنگی اندازه دندانها و فضای قوس فکی است. به بیان سادهتر فضا برای قرار گرفتن منظم همه دندانها در فکها کم است؛ در این صورت است که دندانها به طور نامرتب و یا خارج از قوس رویش مینمایند.
در واقع دو عامل موجب بروز کراودینگ میشود:
1.عامل ا ارث ( ژنتیک ). ابعاد فکین بطور خاص به شدت مرتبط با ژنتیک است
- عامل محیط (اکتساب) .یکی از دلایل محیطی کراودینگ، از دست دادن پیش از موعد دندانهای شیری است که معمولا به دنبال پوسیدگی ایجاد میشود. عامل محیطی دیگر در بهم ریختگی دندانها به باور برخی، فشار ناشی از رویش دندانهای عقل است که هنوز هم بحثهای زیادی درباره این عامل وجود دارد.
تاثیر رویش دندان عقل در به هم ریختگى سایر دندانها
همان طور که پیش از این گفتیم بسیاری تصور میکنند که بی نظمی دندانها به دلیل رویش دندانهای عقل و فشار وارد بر دندانهای جلوتر ایجاد میشود. بر همین مبنا توصیه میکنند، چه افراد عادی (برای پیشگیری از به هم ریختگی دندانها) و چه بیماران پس از انجام ارتودنسی، دندانهای عقل خود را از دهان خارج کنند. اما باید بدانید در بسیاری از تحقیقات، خلاف این موضوع ثابت شده است. تنها در موارد نادری فشار دندانهای عقل، منجر به بی نظمی و جا به جایی دندانهای جلوتر شده است آن هم در زمانهایی رخ داده است که دندانهای عقل، افقی یا با زاویهای خاص رشد کردهاند اما بروز بینظمی دندانی در دایره گستردهای از انسانها مشاهده میشود. حتی در بسیاری از افراد که به صورت مادرزادی فاقد دندانهای عقل هستند نیز بهم ریختگی دندانی مشاهده شده است. پس نباید دندانهای عقل را عامل عمده ای برای بینظمی دندانها بدانیم.