اطلاعات عمومی

بیماری لثه و درمان ارتودنسی

بیماری لثه و درمان ارتودنسی

آیا بیماری لثه می‌تواند درمان ارتودنسی را به تأخیر بیندازد

تحقیقات نشان می‌دهد که حدود نیمی از جمعیت بزرگسالان به نوعی درگیر بیماری‌های لثه هستند. یک دلیل گسترش بیماری‌های لثه این است که این بیماری‌ها به تدریج پیشروی کرده و غالباً دردناک نیستند. در بسیاری از موارد، نادیده گرفتن دندان‌ها و عدم مراجعه دوره‌ای به دندانپزشکی باعث می‌شود که بیماری‌های لثه به شدت به لثه و حتی ساختار استخوانی زیر آن آسیب وارد نماید. زمانی که ساختار استخوانی ضعیف شود، دندان‌ها در جای خود جابجا می‌شوند. معمولاً زمانی که دندان‌ها نیاز به مرتب شدن دارند، اقدامات ارتودنسی مانند بریس‌ها می‌توانند این کار را انجام دهند اما زمانی که لثه دچار عفونت می‌شود، اوضاع پیچیده‌تر می‌شود.

بیماری پریودنتال چیست؟

بیماری پریودنتال یا بیماری لثه به دلیل عفونت و التهاب در لثه و استخوان اطراف آن که دندان‌ها را نگه می‌دارند ایجاد می‌شود. در مراحل اولیه این بیماری که جینجیویت نامیده می‌شود، لثه متورم و قرمز شده و ممکن است خونریزی داشته باشد. در موارد شدیدتر که به آن پریودنتیت گفته می‌شود، لثه از روی دندان برداشته شده و استخوان تحلیل می‌رود و دندان‌ها لق شده و در نهایت می‌افتند. بیماری پریودنتال و پوسیدگی دندان دو تهدید بزرگ برای سلامت دندان‌ها هستند. باکتری‌های موجود در دهان باعث عفونی شدن بافت اطراف دندان‌ها شده و تورم اطراف دندان‌ها باعث ابتلا به بیماری‌های لثه می‌شود. زمانی که باکتری‌ها به مدت طولانی روی دندان باقی می‌مانند یک فیلم یا لایه نازک که به آن پلاک گفته می‌شود روی دندان ایجاد شده و در نهایت سخت و ضخیم می‌شود که به آن جرم یا کلکولوس گفته می‌شود. تجمع جرم روی دندان به زیر خط لثه گسترش می‌یابد که تمیز کردن آن بسیار دشوار است که در این صورت فقط یک متخصص دندانپزشکی می‌تواند جرم‌ها را برداشته و فرایند پیشروی بیماری لثه را متوقف کند.

آیا ابتلا به بیماری لثه می‌تواند اقدامات ارتودنسی را به تأخیر بیندازد؟

انجام اقدامات ارتودنسی در دهانی که دچار بیماری‌های لثه است می‌تواند مشکلات را تشدید نماید. در بیماری لثه و ارتودنسی فشار بریس‌ها بر ساختار استخوانی ضعیف شده می‌تواند باعث جابجایی‌های غیرقابل‌پیش‌بینی دندان‌ها شده و آسیب‌های بیشتری به دندان‌ها وارد کند. در این موارد باید نخست بیماری‌های لثه تحت کنترل قرار گیرند. زمانی که لثه به اندازه کافی بهبود یافت تا بتوان اقدامات ارتودنسی را با کمک آن انجام داد، فاصله بین دندانی رفع شده و دندان‌ها صاف می‌شوند.

تشخیص حرفه‌ای از اهمیت زیادی برخوردار است

به طور عمومی، بیماری لثه باید قبل از هر حرکت دندانی تحت درمان قرار گیرد. به هر حال، در برخی موارد، انجام اقدامات ارتودنسی می‌تواند به بهبود بیماری‌های لثه کمک کند. وضعیت هر فردی متفاوت است و متخصص ارتودنسی با دانستن نیازهای درمانی منحصر بفرد هر بیمار می‌تواند برنامه درمانی را به صورت بهینه برای وی برنامه‌ریزی کند. اطلاعاتی که دندانپزشک عمومی ارائه می‌کند می‌تواند به تصمیم‌گیری در مورد به کارگیری بهترین روش کمک کند.

مراقب لثه خود باشید، چه با وجود بریس‌ها و چه بدون آنها

حتی اگر تصمیم گرفتید که برنامه درمانی ارتودنسی خود را زودتر شروع کنید، مراقبت از لثه‌ها برای سلامت دهان و دندان و همچنین سلامت عمومی بدن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. لثه سالم به کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی، آرتروز و دیابت ارتباط دارد.

Loading