اطلاعات عمومی, مقالات

پیوند بافت لثه

بافت لثه 1

 

اگر لثه های شما در حال عقب رفتن است ، دندانپزشک شما ممکن است پیوند بافت لثه را توصیه کند. اما پیوند لثه چیست و چه کسانی باید انجام دهند؟ عقب رفتن لثه ، ریشه دندان های شما را در معرض دید قرار می دهد. این باعث می شود سطح ریشه دندان های شما بیشتر خراب شود و همچنین حساس تر و مستعد ساییدگی شوند.
پیوند لثه می تواند لثه های عقب رفته را اصلاح کند. دندانپزشک شما ممکن است برای این جراحی ساده شما را به یک پریودنتیست ( متخصص لثه ) انتقال دهد. در پیوند لثه ، متخصص تکه ای از بافت را از سقف دهان یا از بافت سالم لثه خارج می کند. سپس آن را به محلی که لثه های شما عقب رفته است پیوند می دهد

بافت لثه
بعد از درنظر گرفتن همه‌ی شرایط برای انتخاب نوع عمل جراحی، آمادگی زیادی برای انجام پیوند لثه لازم نیست. اما یکی از مهم‌ترین نکات، وجود یک فرد جهت همراهی بیمار می‌باشد زیرا داروهایی که برای کنترل درد تجویز می‌شوند برای مواردی مثل رانندگی خطرناک است. پیوند لثه، جراحی سختی نیست و نیاز به بستری شدن بیمار ندارد
روند بهبود نسبتاً سریع صورت می گیرد و می توان انتظار داشت تقریباً حدود 6 هفته پس از جراحی طول بکشد.
به طور معمول سه نوع مختلف از پیوند بافت لثه انجام می شود و انتخاب نوع آن بستگی به شرایط فرد و تشخیص دندانپزشک دارد. این سه روش پیوند عبارتند از:

پیوند بافت همبند Connective-tissue

های پیوند لثه

رایج ترین روش مورد استفاده در درمان ریشه نمایان شده است. در این روش، یک فلپ از پوست سقف دهان فرد ( کام ) بریده شده و بافت زیر فلپ، به نام بافت همبند subepithelial، برداشته شده و به بافت لثه اطراف ریشه پیوند زده می شود. پس ازآنکه بافت همبند – پیوندی – از زیر فلپ پالاتال، برداشته شد، فلپ سرجایش دوخته می شود.

این مطلب را هم ببینید :  نمونه موفق ارتودنسی بزرگسالان

پیوند لثه آزاد Free gingival

شبیه به پیوند بافت همبند، در پیوند لثه آزاد نیز از بافت سقف دهان استفاده می شود. اما به جای ساخت یک فلپ و برداشتن بافت زیر لایه از آن، مقدار کمی از بافت به طور مستقیم از سقف دهان خارج می شود و پس از آن به لثه تحت درمان متصل می شود. این روش اغلب در افرادی که لثه نازکی دارند و به بافت اضافی برای بزرگ شدن لثه ها نیاز دارند، استفاده می شود.

پیوند پدیکل Pedicle

در این روش، به جای گرفتن بافت از کام، از لثه اطراف و یا نزدیک دندان نیازمند ترمیم، پیوند برداشته می شود. فلپ، یا ساقه، یک برش جزئی می خورد بگونه ایکه بخشی از آن در جای خود متصل باقی می ماند. سپس لثه به بالا یا پایین کشیده می شود تا ریشه نمایان شده را بپوشاند. این روش تنها در افرادی که مقدار زیادی از بافت لثه نزدیک دندان دارند انجام می شود

پیوند لثه چطور انجام می‌شود؟

جراحی‌های پیوند لثه به 2 شکل انجام می‌شوند:
1. جراحی فقط برای افزایش عرض و ضخامت لثه چسبنده، بدون اینکه هدف پوشش سطح ریشه عریان باشد.
2. جراحی برای افزایش عرض و ضخامت لثه چسبنده که همراه با آن پوشش سطح ریشه عریان هم انجام می‌گیرد.
شکل و اندازه ناحیه تحلیل نیز در انتخاب یکی از این روش‌ها تعیین‌کننده هستند. بهترین نوع تحلیل از نظر احتمال بالای پوشش سطح ریشه، تحلیل‌هایی با عرض و عمق کم هستند که در این حالت لثه باید بین دندان‌ها افت پیدا کرده باشد.
در جراحی‌های پیوند لثه بافت‌های مورد نیاز برای پیوند چطور تهیه می‌شوند؟
1. اتوگرافت که همان بافت لثه خود بیمار است.
2. آلوگرافت که بافت انسانی است. این بافت از اجساد گرفته می‌شود و بعد از یک دوره آماده‌سازی برای استفاده در دسترس قرار می‌گیرد.
3. زنوگرافت که استفاده از بافت حیواناتی مانند گاو و… است که تا حدی با بدن انسان شباهت ژنتیکی دارند.
4. مواد سنتتیک که در کارخانه به روش‌های شیمیایی ساخته می‌شود.

این مطلب را هم ببینید :  نحوه ساختن ابزاری ساده و کاربردی برای قرار دادن الاستیک ارتودنسی

 

روش پیوند لثه2

بهترین روش کدام است؟

مسلم است که از بین این 4 گروه بیشترین مشابهت ژنتیکی و سازگاری بافتی را بافت‌های «اتوگرافت» دارند و در این حالت هم بهترین ناحیه برای برداشت بافت دهنده «بافت لثه سقف کام» است. از مزایای این روش سازگاری بافتی عالی، کاهش احتمال رد پیوند و کاهش هزینه بیمار است، اما یکی از معایب آن ایجاد ناحیه زخم اضافی در دهان است.
معمولا پس از جراحی پیوند لثه بخیه‌ها بعد از 2 هفته برداشته می‌شوند و در طول این مدت رژیم غذایی بیمار مایعات و غذاهای نرم خواهد بود.

مراقبت های پس از جراحی پیوند لثه:

•از دستکاری پانسمان با دست ، زبان و یا از مکیدن آن خودداری کنید
•اولین روز بعد از جراحی استراحت کنید
•داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید
•از مسکن های تجویز شده جهت تسکین درد استفاده کنید
•از خوردن و آشامیدن نوشیدنی و مواد غذایی ترش مزه پرهیز نمایید .
•روز اول از غذاهای مایع و سرد استفاده کنید واز روز بعد ، غذاهای نرم استفاده نموده و غذا را طرف دیگر که پانسمان ندارد بجوید
•در روز اول از دهانشویه استفاده نکرده و مسواک نزنید .
•بعد از جراحی سیگار نکشید .
•به مدت چند روز ، از انجام فعالیت های شدید بدنی و حمام گرم اجتناب کنید .
•ناحیه جراحی شده را از بیرون دهان ، با استفاده از کیسه آب یخ ، کمپرس سرد نمایید . ( ده دقیقه یکبار و بمدت چند دقیقه )

ها بعد از جراحی

آیا جراحی لثه درد دارد؟

بیشتر مردم پس از جراحی لثه و بر طرف شدن بی حسی فقط درد خفیفی تجربه می کنند که به راحتی با مسکن های معمولی برطرف می شود.

این مطلب را هم ببینید :  پس از صدمه به دندان و لثه چی کنیم؟

. آیا در عمل جراحی لثه بی حسی استفاده می شود؟

پیش از جراحی لثه، با استفاده از بی حسی موضعی، دهان بی حس می شود تا راحت باشید. همچنین احتمالا جرمگیری و تمیز کاری دندانها انجام می شود. اگر بیماری خاصی دارید یا دارویی مصرف می کنید حتما به دندانپزشک اطلاع بدهید.

کاهش عوارض پس از جراحی

اگر لثه ورم کرده است با گذاشتن کیسه یخ روی آن میتوانید به کاهش ورم کمک کنید.
برای جلوگیری از عفونت ممکن است آنتی بیوتیک برایتان تجویز شود. در این صورت طبق دستور دارو را مصرف کنید و دوره درمان را تکمیل نمایید.
احتمال خونریزی و ورم پس از جراحی لثه وجود دارد. اگر هر علائم غیر معمول یا شدیدی تجربه کردید با مطب دندانپزشک تماس بگیرید.

بعد از درمان دیگر شاهد تحلیل لثه نخواهیم بود و مشکل عود نمی‌کند؟

حتی در صورت انجام بیشترین جراحی و گرفتن بهترین نتایج درمان، اگر عوامل ایجادکننده تحلیل لثه حذف یا کنترل نشوند، همواره امکان بروز و پیشرفت مجدد تحلیل وجود دارد بنابراین برای گرفتن بهترین نتیجه ممکن و حفظ نتایج جراحی پیوند در طول زمان باید از بروز عواملی که باعث تحلیل بافت لثه می‌شوند جلوگیری کرد. بیمار نیز حتما باید سالی 3-2 بار برای کنترل به جراح لثه خود مراجعه کند.

اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم

Loading