فاز یک ارتودونسی
همه آن چیزی که والدین باید در مورد فاز یک ارتودنسی بدانند
چنانچه فرزندانتان در سنین نوجوانی باشند حتماً برایتان پیش آمده که با دیگران درمورد ارتودونسی و اینکه چرا برخی کودکان باید در سنین پایین ارتودونسی انجام دهند، صحبت کرده باشید. به عنوان یک کار تخصصی ارتودونسی تنها برای مرتب کردن دندانها استفاده میشده است.
فاز یک ارتودونسی چیست؟
چنانچه مسائل مربوط به ارتودونسی دندان قبل از سنین بزرگسالی مورد توجه قرار نگیرند، مشکلات بلندمدت یا دائمی برای دندان بوجود خواهند آمد. معمولاً دندانپزشکها توصیه میکنند که هر کودکی تا قبل از سن هفتسالگی برای ارتودونسی ارزیابی شود. اگر در حین ارزیابی در دندانها ناهنجاری مشاهده شود، احتمالاً متخصص ارتودونسی درمان با فاز یک ارتودونسی را توصیه میکند. در این درمان لزوماً فقط ازبریس استفاده نمیشود، ارتودونسی فاز یک عموماً بوسیله تجهیزات مختلفی انجام میشود مانند: وسیعکننده کام، ریتینر یا هدگیر. هنگام مشاوره، متخصص ارتودونسی با شما در مورد شرایط فرزندتان مشورت خواهد کرد. با توجه به نتایج فاز یک، فاز دوم درمان انجام خواهد شد.
مزایای درمان فاز یک ارتودونسی
ارتودونسی تنها در مورد بهبود وضعیت ظاهری اشخاص نیست، بلکه بهبود عملکرد دندان و فک نیز مورد نظر است. وقتیکه دندانها مرتب باشند، تمیزکردن آنها نیز آسانتر بوده و درنتیجه ازپوسیدگی و بیماری لثه جلوگیری خواهد شد. همچنین مرتب بودن دندانها مانع از فرسودگی و اختلال مفصل فک میشود (اختلال مزمنی که سبب درد در فک و سردرد میشود). بیشتر افراد معتقدند که بهتر است ارتودونسی در دوران نوجوانی و یا پس از آن انجام شود، درحالیکه در سنین پایینتر میتوان از وقوع مشکلاتی مانند دندانهای نامرتب یا کجی دندان توسط مراقبتهای پیشگیرانه فاز یک ارتودونسی یا ارتودونسی مداخلهای جلوگیری کرد. در دوران کودکی استخوانهای فک همچنان در حال رشد و شکلگیری هستند، درنتیجه برای درمان مداخلهای که میتواند مدت و هزینه درمانهای سنتی ارتودونسی را کاهش دهد بسیار زمان مناسبی است.
چگونه میتوان تشخیص داد که کودک نیاز به فاز یک ارتودونسی دارد؟
مشکلات مربوط به ارتودونسی به دلایل مختلف ژنتیکی، آسیبهای جسمی، افتادن ناگهانی دندان شیری و یا مکیدن انگشت ایجاد میشوند. در اینجا نشانههای آشکاری که نشان میدهد کودک نیاز به درمان دارد ذکر میشوند:
- افتادن ناگهانی دندان شیری (قبل از 5 سالگی یا پس از 13 سالگی)
- مکیدن انگشت پس از 5 سالگی
- دشواری در جویدن یا نامتوازن بودن دندانها
- مشکلات مربوط به نامرتب بودن دندانها ( یرونزدگی دندانها، کراس بایت، شلوغی دندان).
- اختلالات گفتاری
روند درمان به چه صورتی میباشد؟
چنانچه دندانپزشک تشخیص بدهد که ارتودونسی برای کودک مفید است، برنامهای مطابق با نیاز او ترتیب میدهد. فاز یک ارتودونسی با در نظر گرفتن شدت نابهنجاری دندانی و همچنین پاسخ به درمان معمولاً بین 9 تا 18 ماه طول میکشد. پس از اتمام، کودک میتواند تا زمان درآمدن بقیه دندانهای دائمی از ریتینر یا نگهدارنده استفاده کند. در این مدت به توصیه دندانپزشک هر چهار تا شش ماه معاینه انجام میشود.
بریسهای فاز دوم
هنگامیکه تمامی دندانهای دائمی درآمدند، ارتودونسی فاز دوم آغاز میشود. معمولاً در فاز دوم ارتودونسی با در نظر گرفتن وضعیت کودک، بایستی برای مدت معینی بر روی دندانهای بالایی و پایینی بریس قرار بگیرد. درست در همین زمان است که شما میتوانید مزایای فاز یک را مشاهده کنید. به علت مزایای فاز یک ارتودونسی، در طول فاز دوم کودک در بریسها احساس راحتی بیشتری کرده و همچنین زمان استفاده از بریسها هم کوتاهتر میشود. ولی در صورت آغاز هرگونه مداوای ارتودونسی بدون استفاده از فاز یک این موارد میسر نخواهند بود. مزایای اصلی این کار عبارتند از اجتناب از کشیدن دندان در ارتودونسی و جراحی