مقالات, مقالات ارتودنسی

دستگاه های فیکس فانکشنال

های فیکس فانکشنال

ارتودنسی فانکشنال منظور دستگاه هایی هستند که برای تصحیح مشکلات کلاس دو (عقب بودن فک پایین )وکلاس(سه جلوبودن فک پایین) مورد استفاده قرار می گیرند بااین حال بیشتر کابرد این دستگاه برای اصلاح مشکلات کلاس دو است.
ناهنجاری اسکلتی کلاس دو تقریباً در یک سوم جمعیت رخ می ده و علت اصلی آن عقب بودن فک پایین است.
بنابراین باتوجه به قابلیت جابجایی فک و عملکرد آن دستگاههایی ثابت ومتحرک برای تحریک رشد فکین طراحی شده اند و اساسا برای بیماران در حال رشد، یعنی کودکان و نوجوانان استفاده دارند.
دستگاه فانکشنال ارتودنسی، از جمله انواع متعدد دستگاه های ارتودنسی می­ باشد که با هدف رفع ناهنجاری های استخوان فک در افراد مبتلا به این ناهنجاری ها، به کار می ­رود. غالبا دستگاه های موجود در زمینه ارتودنسی به منظور تصحیح بی نظمی های موجود و عدم تناسب قرار گیری دندان ها به کار می ­روند. اما دستگاه فانکشنال ارتودنسی، ضمن اصلاح بی نظمی های موجود در دندان های فرد، با هدف رفع ناهنجاری های فکی و آرواره ای نیز مورد استفاده بیماران قرار می­ گیرد و بطور کلی دستگاه های فیکس فانکشنال در دوسته ثابت ومتحرک جای میگیرند
نوع ثابت آن برر روی دندان ها ثابت می باشد و بیمار نمی تواند آن را بر دارد.
ونوع متحرک آن قابل برداشت است وطبق ساعات خاص تحت نظر متخصص ارتودنسی مورد استفاده قرار میگیرد.

two phase 400x400 1

بهترین سن درمان فانکشنال

جدا از مسئله جنسیت بیمار از اگر با مشکل بیمار جلوزدگی فک پایین باشد بهترین سن درمان 7 تا 8 سالگی است. اما اگر مشکل عقب ماندن فک پایین باشد مسئله جنسیت در درمان تاثیر گذار است. به این شکل که:

بهترین سن درمان با دستگاه های فانکشنال برای دختران، سن 9 تا 10 سالگی است

و برای پسران که تغییرات رشد و مسائل بلوغ متفاوتی دارند، بهترین سن برای آغاز درمانشان 12 تا 13 سالگی است.

این مطلب را هم ببینید :  درمان جلوزدگی دندانی فکی با دستگاه فانکشنال ارتودنسی و بدون کشیدن دندان

کدام دستگاه فانکشنال بهتر است؟

 

اگر فرزند شما ناهنجاری کلاس 2 یا 3 ارتودنسی دارد  برای درمانش از دستگاه فانکشنال متحرک استفاده می شود.

اما اگر سن بیمار از سن رشد خارج شده  بهتر است بدانید که سن شما بالا رفته و متاسفانه دستگاه های متحرک برای شما کارایی ندارد. چون اساساً متحرک ها برای سنین بالا کارایی ندارند.

بنابراین دو راه پیش روی شماست:
یا می تونید با دستگاه ارتودنسی فانکشنال ثابت درمان شوید
یا درباره جراحی فک با متخصص ارتودنسی خود صحبت کنید.


بنابراین در سنین رشد، دستگاه متحرک فانکشنال بهترین است و زمانی که سن رشد گذشت، دستگاه های ثابت بهتر هستند. اگرمدت زمان زیادی از سن رشدشما گذشته، متاسفانه تنها با جراحی فک و ارتودنسی میشود عارضه را درمان و اصلاح کرد.

روش درمان فیکس فانکشنال:

دستگاه‌های فانکشنال به‌گونه‌ای طراحی‌شده‌اند که با قرارگیری داخل دهان بیمار، با استفاده از قدرت ماهیچه‌های فک، فک پایین را در موقعیت روبه‌جلو نگه می‌دارند و بدین ترتیب بیمار را ترغیب می‌کنند که فک پایین را جلو بیاورد و همین کار کشش لازم در استخوان‌های فک را ایجاد کرده و استخوان‌سازی رشد فک را تحریک می‌کند.
تحریک استخوان‌سازی رشد فک باعث می‌شود تا مسیر رشد فک در صورت نیاز تغییر یابد.
همچنین به دستگاه ابزار ارتوپدیک هم گفته می شوند یا تصحیح کننده های ارتوپدیک .

انواع دستگاه های فیکس فانکشنال:

دستگاه های فانکشنال ارتودنسی در دو نوع کلی ثابت و متحرک موجود می­ باشند. استفاده از هرکدام از دو نوع گفته شده، به وضعیت بیمار و تشخیص متخصص ارتودنسی بستگی دارد. دستگاه های ارتودنسی ثابت شامل اجزایی هستند که روی قوس های دهانی ثابتی می­ گردند. اما دستگاه های متحرک ساختاری پلاستیکی داشته و توسط خود بیمار در دهان نصب شده و یا برداشته می­ شوند. دستگاه های فانکشنال متحرک موارد مصرف بیشتری دارند.

این مطلب را هم ببینید :  درمان جلوزدگی دندانی فکی با دستگاه فانکشنال ارتودنسی و بدون کشیدن دندان

1

مارا:

یکی از دستگاه‌های متعدد ارتودنسی است که برای اصلاح اورجت طراحی شده است. از آنجا که توسط بیمار قابل جابجایی نمی‌باشد، در دسته تجهیزات عملکردی ثابت قرار می‌گیرد. اگرچه ممکن است تغییراتی در طراحی وجود داشته باشد، دستگاه مارا اساسا یک سیستم CAM است که نیاز به بیماری دارد که فک پایین او را به جلو بفرستد تا دندان‌های جلویی به هم برسند. این ابزار یک دستگاه عملکردی نامیده می‌شود، زیرا نیاز دارد که بیمار با فک خود در موقعیت مطلوب عمل کند و از لحاظ تئوری باعث تشویق فک به رشد می‌شود. طراحی پایه مارا از یک بازوی افقی در قوس پایین استفاده می‌کند که گوشه‌های دهان را از روکش استیل ضد زنگ روی دندان آسیاب اول در فک پایین دور می‌کند. روکش روی دندان آسیاب اول در فک بالا دارای یک بازوی عمودی است که فک پایین را به جلو و به سمت موقعیت مطلوب هدایت می‌کند. هنگامی که به درستی تنظیم می‌شود، تنها راهی که بیمار می‌تواند گاز بگیرد، این است که فک پایین پایین را به جلو بکشد، به طوری که بازوهای پایینی در مقابل آرنج‌ها قرار بگیرند

2

هربست:

هربست با هدف اصلاح بایت و بهبود ظاهر و نیمرخ بیمار طراحی شده است. هربست با رشد فک تاثیر خود را میگذارد و به اصلاح همراستایی دندانها و بایت کمک می کند.
یکی از شایع‌ترین مشکلات مربوط به بی‌نظمی دندان‌ها جلوتر بودن دندان‌های فک بالا از دندان‌های فک پایین است. این مشکل غالباً به کوچک بودن فک پایین و عقب بودن آن مربوط می‌شود؛ بنابراین سعی می‌شود رشد فک پایین تحریک شود. دستگاه هربست ارتباط بهتری را بین فک بالا و پایین برقرار می‌کند. این دستگاه با هدف جلو کشیدن فک پایین و اصلاح بایت به دندان‌های آسیای بالا و جلویی پایین متصل می‌شود

3

فورسس یا فورسوز :

فورسس (Forsus) که به آن فورسوز نیز میگویند، دستگاهی است که به جای هدگیر استفاده میشود تا رشد استخوانهای فک در نوجوانان را هدایت کرده و مشکل اوربایت شدید را اصلاح کند و موقعیت دندانهای بالا و پایین را نسبت به هم اصلاح کند تا نیازی به عمل جراحی فک در آینده نباشد.
فورسس برای اصلاح مال اکلوژن کلاس ۲ ، بیمارانی که فک و دندان های بالای آنها نسبت به فک و دندان های پایین جلو آمده هستند استفاده می شود .درمواردی که ارتودنتیست فکر می کند که الاستیک های معمولی ارتودنسی ممکن است قادر نباشند آنها را اصلاح کنند با فنر فورسز آنها را سریع تر اصلاح خواهد کرد.
این فنر موقعیت دو فک نسبت به هم را تغییر داده و به اصلاح مشکلات بایت کمک می‌کند. این فنر بین دو فک متصل میشود.

این مطلب را هم ببینید :  درمان جلوزدگی دندانی فکی با دستگاه فانکشنال ارتودنسی و بدون کشیدن دندان

4

پاوراسکوپ :

پاوراسکوپ دستگاهی است شامل یک لوله فلزیکه فک بالا و پایین را به هم متصل می کند و برای اصلاح مشکلات کلاس دو استفاده میشود.
متخصص ارتودنسی با تنظیم دستگاه پاوراسکوپ می تواند موقعیت فک پایین را در ارتباط با دندان های بالا کنترل کند.
اگر کودک شما مشکل اوربایت داشته باشد ، درمان ساده با ارتودنسی مشکل را برطرف نمی کند
دستگاه پاوراسکوپ معمولاً همراه با ارتودنسی برای کمک به رشد فک پایین در جهت جلو اوردن فک استفاده می شود..
این در نهایت منجر به درمان بایت ایده آل می شود. در صورت عدم درمان بایت نامناسب،
ممکن است سلامت طولانی مدت دندان ها ، لثه ها و فک کودک شما را به خطر بی افتد.
معمولاً مدت زمان درمان با دستگاه پاور اسکوپ 12 ماه است ، اگرچه بسته به نیازهای منحصر به فرد فرزند شما ممکن است متفاوت باشد.

مزایای استفاده از دستگاه فیکس فانکشنال:

درمان مقرون به صرفه
کاهش اختلاتات مفصل گیج گاهی فکی
طراحی کوچک وقابلیت استفاده اسان برای بیمار
درمان نسبتا سریع

تمیزکردن دستگاه های فانکشنال :

هر روز باید حداقل یک‌بار دستگاه را با خمیردندان و مسواک تمیز نمود. اگر دستگاه نیاز به تمیز کردن بیشتری دارد، می‌توانید از صابون ضد باکتری و آب ولرم استفاده نمایید ولی فراموش نکنید که باید درنهایت دستگاه را با خمیردندان تمیز نمایید.

مدت زمان درمان با فیکس فانکشنال:

مدت استفاده از ابزار ارتودنسی فانکشنال نیز به نظر و تشخیص ارتودنتیست شما بستگی دارد، با این حال به طور میانگین درمان با این شیوه، چیزی حدود یک سال به طول می‌انجامد. برای تکمیل درمان نیز بیمار می تواند تحت نظر ارتودنتیست معالج خود از شیوه ارتودنسی ثابت و یا ارتودنسی متحرک برای ادامه و تکمیل درمان استفاده کند.

Loading