ارتودنسی ثابت چیست؟
ارتودنسی ثابت روشی از ارتودنسی است که در آن بیمار نمی تواند دستگاه ارتودنسی را از دهان خود خارج کند چرا که براکت های ارتودنسی بر روی دندان به صورت ثابت وجود دارند و با کش های ارتودنسی که از وسط سیم های متصل به این براکتها وجود دارند به همدیگر متصل شده اند.
کش های ارتودنسی در رنگ های مختلف وجود دارند و طی هر نوبت ویزیت توسط متخصص ارتودنسی تعویض می گردند. براکت های ارتودنسی تا انتهای درمان ارتودنسی بر روی دندان بیمار باقی خواهند ماند و سیم ها نیز هر چند جلسه یکبار تعویض خواهند شد.
اجزای دستگاه ارتودنسی ثابت
براکت ارتودنسی
براکت ارتودنسی همان نگین های فلزی که روی دندانها چسبانده می شوند. البته انواع دیگری به شکل براکت های سرامیکی نیز وجود دارد که همرنگ دندانها بوده و مزیت کمتر دیده شدن دستگاهارتودنسی ثابت را به دنبال دارد.
بند
جداکننده
اورینگ
حلقه هایی کشی با انواع رنگ ها که پس از قرار دادن سیم روی تک تک براکت ها قرار گرفته و سیم را به براکت ها گره می زند.
سیم ارتودنسی
هد گیر
هدگیر ارتودنسی همان دستگاه خارج دهانی است که به شکل یک میله فلزی روی صورت قرار می گیرد و دارای قطعه پارچه ای دیگری نیز هست که روی سر و یا گردن نصب می گردد.
الاستیک ها
حلقه های کوچک کشی در قطر ها و ضخامت های مختلف که طبق دستور ارتودنتیست جهت حرکت دادن دندان ها در جهات مختلف توسط بیمار استفاده می شوند.
درد ارتودنسی
ممکن است بیمار در اوایل درمان ارتودنسی درد داشته باشد که از شدت این درد طی زمان کم خواهد شد و بیمار میتواند با مصرف مسکن در اوایل مخصوصا هفته اول از شدت درد ارتودنسی بکاهد.
کشیدن دندان در ارتودنسی ثابت
کشیدن دندان در ارتودنسی بسته به نظر متخصص ارتودنسی است که پس از معاینه و ویزیت اولیه ارتودنسی این تشخیص داده خواهد شد که ارتودنسی با کشیدن دندان و یا ارتودنسی بدون کشیدن دندان انجام می شود .
کشیدن دندان در ارتودنسی دندان نیش را شامل نخواهد شد و در بیشتر موارد دندان آسیای کوچک در فک بالا و پایین در صورت تشخیص پزشک متخصص ارتودنسی کشیده می شود. البته کشیدن دندان به عواملی همچون سن بیمار هم وابسته است.
حرکت دندانها در ارتودنسی ثابت
دندانها طی هر جلسه درمان ارتودنسی حدود نیم میلی متر حرکت دارند و فضای خالی ناشی از کشیدن دندان را به مرور زمان پر خواهند کرد. پس از درمان ارتودنسی این فضاهای خالی جای خود را به دندان های مرتب خواهند داد.
طول درمان ارتودنسی ثابت :
در طی درمان به روش ارتودنسی ثابت بیمار می بایست ماهی یکبار به متخصص ارتودنسی که تحت نظر اوست مراجعه کند و طول درمان ارتودنسی ثابت به نوع ناهنجاری و مشکلی که بیمار دارد وابسته است اما به طور میانگین حدود 2 سال طول می کشد. البته سن بیمار هم مورد مهم و تاثیرگذاری درطول درمان ارتودنسی ثابت است و هر چقدر که سن بیمار کمتر باشد سرعت جابجایی دندان ها در او بیشتر خواهد بود. و اگر قبل از بلوغ بیمار ویزیت شود از رشد فک در جهت ناهنجاری می توان جلوگیری کرد و آن را کنترل نمود.
چگونگی رسیدن به نتیجه مطلوب در ارتودنسی ثابت :
در طول درمان ارتودنسی ثابت به بیمار توصیه می شود که از مصرف غذاهای سفت پرهیز کند چرا که باعث کندی طول درمان خواهد شد و حتی در مواردی ممکن است باعث کنده شدن براکت ها شود . همچنین از دیگر مواردی که در رسیدن به نتیجه مطلوب به بیمار کمک می کند رعایت بهداشت دهان و دندان است تا از زرد شدن دندان یا پوسیدگی دندان ها جلوگیری شود.
دکتر سید امین همایونی در اینستاگرام