اطلاعات عمومی

درمان اختلالات خواب با تجهیزات دهانی ارتودنسی

ekhtelaltkhabbb

درمان اختلالات خواب با تجهیزات دهانی ارتودنسی

شاید با شنیدن این نکته تعجب کنید که بهداشت و سلامت خوابتان به طرق مختلفی به سلامت دهان و دندانتان ارتباط دارد و برخی از دندانپزشکان در زمینه‌ی استفاده از ابزارهای داخل دهانی و وسایل درمانی برای درمان اختلالات خواب تخصص دارند. اگر از اختلال خوابی مانند آپنه‌ی انسدادی خواب یا خروپف در خواب رنج می‌برید، استفاده از یک وسیله‌ی داخل دهانی که نوعی وسایل ارتودنسی محسوب می‌شود، ممکن است به شما برای داشتن خوابی بهتر در هنگام شب و در نتیجه بهبود وضعیت سلامت عمومیتان کمک کند. در اولین جلسه‌ی معاینه‌ای که با دندانپزشک دارید، او معاینه‌ی کاملی را روی دندان‌ها، فک، زبان و مجاری تنفستان انجام می‌دهد که شامل عکس‌برداری رادیولوژی می‌شود و سپس وسایل داخل دهانی مخصوصی را به شما توصیه خواهد کرد و درباره هزینه و عوارض احتمالی که باید از آن‌ها آگاه باشید با شما صحبت می‌کند.

درمان با وسایل و تجهیزات دهانی چیست؟

در این روش شما یک وسیله‌ی درون دهانی را که مخصوص و اندازه‌ی شما ساخته ‌شده است، در هنگام خواب استفاده می‌کنید؛ این وسیله شبیه به یک نگهدارنده‌ی ارتودنسی یا ریتینر یا یک محافظ دهانی مخصوص ورزش می‌باشد. این وسیله کمک می‌کند که فک در حالت رو به‌ جلو قرار بگیرد تا ناحیه‌ی بالای مجرای تنفسی شما باز بماند.

انواع

دو نوع کلی از وسایل درون دهانی و یا وسایل ارتودنسی که برای اختلالات خواب مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارت‌اند از:

  • دستگاه‌های جلو آوردنده فک پایین: این دستگاه‌ها به ‌راحتی در قوس‌های دندانی بالا و پایین چفت می‌شوند. قطعات بالایی و پایینی با یک لولای فلزی به هم متصل می‌شوند.
  • وسیله‌ی نگهدارنده‌ی زبان: وسایل نگهدارنده‌ی زبان اساساً شبیه به هم هستند به‌ جز در این مورد که برخی از آن‌ها دارای قسمتی بیشتر هستند که در اطراف زبان قرار می‌گیرد و از جلو آمدن آن جلوگیری می‌کند.

برخی از مزایای این وسایل این است که این وسایل داخل دهانی راحت هستند و قرار دادن آن‌ها در دهان و نگهداری از آن‌ها آسان است. از آنجایی‌که این وسایل قابل ‌حمل هستند، می‌توان به ‌راحتی آن‌ها را با خود به همه ‌جا برد.

وسایل ارتودنسی درون دهانی دقیقاً چگونه می‌توانند به درمان اختلالات خواب کمک کنند؟

اختلالات خواب شامل زنجیره‌ای از خر و پف تا آپنه‌ی انسدادی جدی‌تر هستند. هنگامی ‌که دچار آپنه‌ی خواب می‌شوید، عضلات دهان و گلوی شما شل می‌شوند و باعث افتادگی بافت‌های نرم آن نواحی و مسدود شدن مجرای تنفسی می‌گردند.

در اینجا به سه طریقی که وسایل و تجهیزات ارتودنسی می‌توانند به اختلالات خواب کمک کنند اشاره می‌کنیم:

کاهش علائم

از آنجایی‌ که وسایل ارتودنسی و درون دهانی باعث باز نگه‌داشته شدن مجاری تنفس شما می‌شوند، علائم اختلال خواب را در شما مانند خروپف کردن، نفس‌ نفس زدن و خفگی در خواب کاهش خواهند داد. مختل شدن و وقفه در خوابتان کمتر خواهد شد، به این معنا که با روحیه و سرحال از خواب بیدار می‌شوید و برای آغاز روز خود آماده هستید.

درمان با وسایل ارتودنسی داخل دهانی، جایگزینی بی‌خطر و مؤثر برای روش درمان CPAP (فشار مثبت مداوم راه‌های هوایی) می‌باشد. همچنین این وسایل را می‌توان همراه با روش CPAP بکار برد. البته این وسایل و تجهیزات برای موارد جدی‌تری از آپنه‌ی خواب کارآمد نیستند.

توقف خروپف

اگر دچار مشکل خروپف در خواب هستید، اما پزشک موردی از آپنه‌ی خواب در شما تشخیص نداده است، پس نیازی به روش فشار مثبت مداوم راه‌های هوایی (CPAP) ندارید، اما می‌توانید از ابزارهای ارتودنسی استفاده کنید که می‌توانند بدون نیاز به لوازم و قطعات اضافه و دست‌ و پا گیر، مشکل خروپف شما را متوقف کنند. وقتی دیگر صدای بلند خروپف در شب شنیده نشود، خواب شبانه بهتری خواهید داشت.

بهبود کیفیت کلی زندگی

مطالعات بسیاری ثابت کرده‌اند که خواب روی بخش‌های زیادی از زندگی‌مان تأثیرگذار است. خوابیدن منظم و به ‌موقع نه‌ تنها انرژی و تمرکز بیشتری را برایمان به ارمغان می‌آورد بلکه همچنین به ما اجازه می‌دهد انتخاب‌های سالم‌تری در مورد نوع تغذیه و میزان ورزشمان، داشته باشیم. خواب، تغذیه و ورزش همگی از عوامل مهمی در داشتن یک زندگی سالم هستند.

در صورتی‌که آپنه‌ی خواب درمان نشود، می‌تواند منجر به خواب ‌آلودگی در روز و خستگی عمومی و نیز سردرد و حتی کم شدن حافظه گردد. این مشکل همچنین خطر ابتلا به فشارخون، سکته مغزی، بیماری‌های قلبی، دیابت و رفلاکس مزمن معده را در شما افزایش خواهد داد.

Loading