ارتودنسی متحرک

دستگاه ارتودنسی

دستگاه‌های ارتودنسی با عنوان اجسامی خارجی داخل دهان قرار می‌گیرند و بیمار می‌بایست زندگی جدیدی را با آنها آغاز کند. نحوه رعایت بهداشت با حالت عادی تفاوت دارد. نحوه غدا خوردن بیمار ارتودنسی نیز باید حساب شده باشد.
 
 

آیا زندگی با دستگاه ارتودنسی برای بیمار محدودیت ایجاد می کند؟

دستگاه ارتودنسی به منظور مرتب کردن و نظم دهی به دندان ها ساخته شده است که در حقیقت حکم درمانی را دارد. در روند درمان همواره برای آنکه بهترین نتیجه دریافت شود. اصولا محدودیت هایی در زمینه تغذیه یا فعالیت های بدنی وجود دارد.

در زمان استفاده از دستگاه ارتودنسی نیز نسبت به تغذیه و فعالیت بدنی نیز محدودیت هایی وجود دارد که برای گرفتن نتیجه بهتر باید آن ها را رعایت کنید.

خیلی از افراد معتقد هستند که درمان ارتودنسی وقت زیادی از آن ها را می گیرد و مدام باید برای بررسی به مطب دکتر مراجعه کنند. لازم به ذکر است که مراجعات به متخصص ارتودنسی به منظور تنظیم مجدد و بررسی میزان پاسخ گویی دندان ها به دستگاه ارتودنسی صورت می گیرد. تعداد جلسات مراجعه به متخصص از قبل تعیین می شود که هر چند وقت یک بار با تشخیص متخصص صورت می گیرد.

زندگی با دستگاه ارتودنسی چه محدودیت هایی در تغذیه ایجاد می کند؟

خوردن انواع شیرینی جات، آدامس، آبنابت، هر چیز خیلی شیرین یا چسبنده که ممکن است بین براکت ها و بریس ها گیر کند باید پرهیز کنید.

از خوردن هرگونه مواد غذایی یا خوراکی سفت مثل گوشت خشک یا سفت، ته دیگ، ذرت بو داده، بلال، آجیل ، سوهان، آبنبات، چیپس، یخ، سیب، هویچ ، ترب، و هرگونه میوه ای که بسیار سفت باشد، خودداری کنید.

برخی از مواد خوراکی یا میوه های که دارای هسته هستند مثل خرما، هلو، زرآلو، زیتون، سعی کنید قبل از مصرف هسته های آن ها را جدا کنید تا در حین خوردن هسته ها با دستگاه ارتودنسی برخورد نکند. اما آبمیوه ها و یا انار که هسته های ریز تری دارند را می توانید به راحتی میل کنید.

محدودیت های ورزشی در زندگی با دستگاه ارتودنسی چیست؟

دستگاه ارتودنسی متشکل از سیم، براکت و بریس هستند. که در داخل دهان قرار داده می شوند و معمولا خطر یا آسیبی به هنگام فعالیت های روزانه یا ورزش کردن آن ها را تهدید نمی کند. اما ابزار های خارج دهانی ارتودنسی نیز وجود دارند که در شرایط خاص استفاده شوند، مثل زمانی که ناهنجاری فرد به گونه ایی است که باید از ابزار خارج دهانی مثل هدگیر استفاده گردد.

زمانی که فرد از ابزار خارج دهانی استفاده می کند باید مراقب فعالیت های فیزیکی خود باشد. به هنگام ورزش کردن حتما باید آن ها را از دهان خارج کرد. زیرا با کوچکترین فشار یا زمین خوردن ممکن است با شکستگی دستگاه روبرو شوند که آسیبی هم به دندان و لثه ها وارد می شود. در حالت عادی که تنها از دستگاه ارتودنسی داخلی استفاده می کنید محدودیتی وجود ندارد و فقط در زمان استفاده از ابزار ارتودنسی خارجی باید بیشتر مراقب باشید.

آیا زندگی با دستگاه ارتودنسی درد دارد؟

در روز های اولیه که دستگاه ارتودنسی ممکن است تا هفت روز با دندان درد دسته و پنجه نرم کنید. اصلا نگران نباشید. درد ارتودنسی موقتی است و با گذشت زمان کاملا رفع می شود. در صورت بروز درد های بسیار شدید بهتر است یک مسکن که توسط پزشک تجویز شده است بخورید تا مقداری از درد کاهش یابد.

دستگاه ارتودنسی یک شی خارجی در دهان است. مدتی طول می کشد تا به وجود این دستگاه خارجی درون دهان عادت کنید. اما دراین مدت با مشکلاتی در صحبت کردن و غذا خوردن مواجه می شوید. اما زمانی که به وجود این دستگاه عادت کردید هم تکلم شما برطرف میشود هم غذا خوردن بدون مشکل صورت می گیرد.

بریس های فلزی و براکت ها گاهی زبان و درون دهان را زخم می کند. و موجب شل شدن دندان ها به منظور حرکت دادن آن ها به موقعیت صحیح می شوند. اگر همچین احساسی کردید بدانید که دستگاه در روند درست درمانی قرار دارد. اما برای برطرف کردن التهاب زبان و دهان می توانید از موم ارتودنسی استفاده کنید.

به هنگام زندگی با دستگاه ارتودنسی رعایت بهداشت باید چگونه انجام گیرد؟

زندگی با دستگاه ارتودنسی هیچ گونه مشکل جدی یا سختی برای بیمار به وجود نمی آورد. تنها بیمار باید کمی محدودیت ها را رعایت کند و نسبت به بهداشت دهان و دندان توجه ویژه ای داشته باشد. رعایت بهداشت اصل مهمی است که تاثیر مستقیم بر روند درمان ارتودنسی دارد. استفاده روزانه از مسواک و نخ دندان سبب میکروب زدایی دهان و از بین بردن مواد غذایی باقی ماندن در بین دندان های می شود. عدم رعایت بهداشت دهان باعث می شود تا دندان ها زود تر پوسیده شوند و به رنگ زرد در بیایند.

طول درمان ارتودنسی چقدر است؟

همانطور که گفتیم درمان ارتودنسی انواع مختلفی دارد. اما در تمامی روش های درمانی، طول درمان  ارتودنسی متوسط یکسانی دارند. 6 تا 24 ماه میانگین درمان ارتودنسی است. باید بدانید که این مدت زمان نیز بستگی به سن بیمار، نوع و شدت ناهنجاری دارد. گاهی ممکن است زمان کمتری برای درمان سپری شود.

دقت کنید که حداکثر 24 ماه زندگی با ارتودنسی را تجربه می کنید و بعد از آن تمام ناهنجاری های دندانی و فکی شما بر طرف خواهد شد و نیازی نیست تا لبخند و چهره تان را به دلیل نامرتبی و ناهنجاری های دندانی خود مخفی کنید. پس با توجه به مزایای درمان ارتودنسی نباید نسبت به نمایان شدن براکت ها و بریس های ارتودنسی خجالت زده شوید.

نتیجه درمان ارتودنسی ارزش این را دارد تا تنها 24 ماه زندگی با دستگاه ارتودنسی را تجربه کنید. اگر بتوانید فقط طول درمان ارتودنسی را تحمل کنید آنگاه باقی عمر خود را با لبخندی زیبا سپری خواهید کرد.

 

ناراحتی‌هایی ممکن است در خلال درمان از بابت دستگاه‌های ارتودنسی رخ دهد که آنها هم مستلزم رعایت ملاحظات خاص از سوی بیمار می‌باشد. در این بخش، اصول استفاده و مشکلات مربوط به دستگاه‌های ارتودنسی متحرک شامل پلاک، هدگیر و … و نکات مرتبط با ارتودنسی ثابت را مورد بررسی قرار می‌دهیم . مشکلات روزهای نخست ارتودنسی و مشکلات حین درمان ارتودنسی بطور جداگانه در این بخش توضیح داده شده‌اند.

Loading