جرمگیری (Dental scaling)
جرم گیری دندان روشی است که برای از بین بردن جرم دندان ها استفاده میشود، که اغلب برای جلوگیری از بروز بیماریهای پریودنتال انجام میشود، این جرم به عنوان پلاک نیز شناخته می شود. دلایل زیادی برای ایجاد پلاک وجود دارد مانند غذاهای حاوی قند، روشهای نامناسب مسواک زدن، مراقبت ضعیف از دهان و رژیم غذایی نامناسی، بزاق جرم ساز، و….
درمان جرم گیری لکههای قهوهای یا بافت زرد رنگی را که روی دندان شما ایجاد شده است یا حتی برخی از مواد چسبناک سفید را از بین میبرد.
جرم گیری دندان به شما کمک میکند تا از شر جرم های دندان خلاص شوید و مراقبت های بهداشت دهان و دندان را حفظ کنید که به نوبه خود عمر طولانی تری به دندانهای شما میبخشد
.انواع جرم های دندانی شامل:
نوع اول: اولین نوع از جرم ها جرم زیر لثه بوده که چسبیده شده در شیار لثه می باشد و چسبیده به ریشه دندان تشکیل شده و به سطح ریشه به طور محکم چسبیده شده است.
نوع دوم: دومین نوع از جرم دندان جرم بالای لثه می باشد که در ناحیه طوق و در برخی موارد روی سطح دندان مشاهده می شود.
محل جرم گیری دندان که بیشتر در افراد مشاهده می شود تشکیل جرم در نواحی سطح داخلی دندان های جلوی پایین بوده که مهمترین علت بروز جرم در این ناحیه از دندان ها مسواک نخوردن به این ناحیه از دهان و همچنین ترشح زیاد غدد زیر زبانی می باشد.
جرم ها چگونه به وجود می آیند؟
بزاق دهان به طور طبیعی دارای املاح و مواد معدنی است که در قسمت هایی از دندان ها رسوب می کنند در اثر مرور زمان میکروب های دهانی و مانده مواد غذایی به این رسوبات اضافه شده و اولین مراحل تشکیل پلاک آغاز می شود. در مراحل اولیه پلاک ها به آسانی با مسواک و نخ دندان قابل پاک شدن هستند اما اگر به موقع از روی دندان برداشته نشوند این پلاک ها به مرور حجیم شده و پس از مدتی به جرم تبدیل می شود. جرم ها از بافت سختی تشکیل شده اند که از تجمع و گرد همایی پلاک ها یی که به موقع تمیز نشده اند تشکیل شده اند. جرم ها یکی از عوامل پوسیدگی دندان ، بوی بد دهان و بیماری های لثه هستند علاوه بر آن جرم ها رنگ و سلامت دندان ها را نیز تهدید می کنند. جرم دندان بر خلاف پلاک در رو ی دندان ها و همچنین ما بین دندان ها کاملا مشهود می باشد. دندان ها وفضای دهان با برداشتن جرم ها به طور دوره ای سالم تر باقی می مانند
جرمگیری ووارتودنسی:
براکت های دندانی می توانند بایت نامناسب و نامرتبی دندان ها را مرتب کنند و در نتیجه لبخندی سالم تر و زیباتر را ارائه نمایند. با این حال، قبل از تصمیم به انجام ارتودنسی، مواردی مانند جرم گیری دندان ها باید مورد توجه قرار گیرند. جرم گیری دندان قبل و بعد از ارتودنسی دندان ها امری مهم و ضروری است.
در طول درمان ارتودنسی دسترسی به تمام سطح دندان ها دشوار شده و در صورت وجود جرم و پلاک قبلی بر روی دندان ها، این امر باعث مشکلات اساسی مانند التهاب و تورم لثه ها و پوسیدگی دندان می شود. علاوه براین، به دلیل آن که در طول درمان، قرار گرفتن اجزای ارتودنسی بر روی دندان ها می توانند باعث ایجاد لک و جرم شوند، جرم گیری پس از ارتودنسی اهمیت می یابد.
ضرورت جرمگیری قبل از درمان وحین درمان ارتودنسی:
جرمگیری قبل از ارتودنسی باعث می شود که با خیال راحت تری به استقبال براکت ها و حفظ بهداشت دهان و دندان در طول ارتودنسی بروید. اگر جرمگیری نکنید، جرم هایی که قبل از ارتودنسی روی دندان شما قرار دارند باعث پوسیدگی دندان هایتان می شود. به این ترتیب تلاش متخصص و هزینه ارتودنسی که شما پرداخت کرده اید بی ثمر خواهد شد.
شما باید قبل از شروع ارتودنسی دندان ها را تمیز کررده و تمام جرم، پلاک و تارتار روی دندان، بین دندان ها و زیر خط لثه را از بین ببرید.
پس ازشروع درمان ارتودنسی وقرار گرقتن سیم وبراکت ها روی دندان ها تمیزکردن تمامی سطح دندان برای بیماران سخت تر وچالش برانگیزتر خواهدشد وبیمار به تمامی نقاط برای برداشتن پلاک ها وجرم ها دسترسی نخواهد داشت.
یکی از اقدامات پر اهمیت در حین اجرای ارتودنسی بر روی دندانها، انجام جرم گیری دندان در ارتودنسی است. جرم گیری دندان در حین ارتودنسی شرایط و وضعیت دندانها را بهبود بخشیده و از جمع شدن پلاک و جرم در اطراف دندان و براکتها جلوگیری میکند. همین امر تا حد زیادی در نتیجه بخش بودن ارتودنسی بر روی دندانها تاثیر دارد.
درصورت عدم انجام جرمگیری در حین درمان ارتودنسی عوارضی مانند:
احتمال ایجاد پوسیدگی در ارتودنسی
احتمال بروز بیماری های لثه
احتمال بروز لکه های سفید بر روی سطوح دندان ها
برخورد خواهید کرد
به همین دلیل نه تنها جرمگیری قبل از ارتودنسی ودرحین درمان مهم است که بعد ازآن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. حتی اگر شما پلاک ارتودنسی متحرک یا ارتودنسی نامرئی دارید باز هم بهتر است که برای جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کنید.
چگونگی انجام جرمگیری:
جرم گیری توسط دستگاه می باشد. در این نوع که از ابزارهای التراسونیک استفاده می شد. پزشک با یک اسپری آب و دستگاه تمامی جرم ها را به صورت تک به تک خواهد گرفت. در این روش دستگاه با ایجاد ضربات کوچک و مداوم جرم ها را می زداید و پس از استفاده مداوم از آب به وسیله اسپری آب سرد جرم های دهان را پاک و دستگاه را خنک می کند.
مزایای جرمگیری:
•جلوگیری از پوسیدگی دندان
•جلوگیری از بیماریهای پریودنتال(بیماریهای که منجر به التهاب لثه میشوند و درصورت پیشرفت ممکن است باعث از دست دادن دندان شود)
•از بین بردن لکهها
•جلوگیری از ایجاد بوی بد در دهان
•صرفه جویی در هزینه دندانپزشکی ترمیمی
•تغییر رنگ دندان ها
•تحلیل لثه
هر چند مدت یکبار نیاز به جرم گیری است؟
این تماما بستگی به این دارد که شما تا چه اندازه به بهداشت و سلامت دندان های خود اهمیت می دهید. بسیاری از افراد تنها با یک بار جرمگیری جرم های سنگین و انباشته شده بر روی دندان هایشان از بین می رود و پس از آن شروع به مراقبت از دندان می کنند و دیگر نیاز اساسی به این کار ندارند. چیزی که کاملا مشخص است این است که هر شخص سالی یکبار نیاز دارد تا جرم هایی که با ابزار معمولی مانند مسواک قابل پاک شدن نیستند، با ابزارهای قوی تری و ابزار دندانپزشکی از بین بروند. هرچه مراقبت شما از دندان هایتان بیشتر باشد جرم گیری ساده تر، سریع تر و غیر ضروری تر است.
این شرایط برای بیماران تحت درمان ارتودنسی هم صادق است درصورت رعایت بهداشت مناسب حدقل سالی یکبار به جرمگیری نیاز دارند ،درصورت عدم رعایت بهداشت فرد می تواند هر۶ماه یکبار برای برداشتن جرم های مابین سیم وبراکت ها وبرای بهبود روند درمان اقدام کند.
باور نادرست جرمگیری و لق شدن دندانها؟
یکی از باورهای نادرست درباره جرمگیری این است که این اقدام درمانی، لقشدن دندانها را به همراه دارد.
با تجمع تدریجی جرم روی دندانها و لثه و بیتوجهی به این موضوع، مقداری از استخوان نگهدارنده دندان تحلیل میرود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلا لق شده ولی به علت انباشتگی جرم و چسباندن دندانها به هم، بیمار لق شدن آنها را احساس نکرده است، اما بعد از برداشتن جرمها فرد متوجه آن میشود. البته این در مورد همه افرادی که جرمگیری میکنند، صادق نیست. مثلا فردی که دندانهای سالمی دارد بعد از جرمگیری مشکلی نخواهد داشت و اتفاقا از این که بوی بد دهانش از بین رفته و دندانهای تمیزتری دارد، بسیار راضی و خوشحال است.
نکات مراقبت های لازم دندانپزشکی در مورد جرم گیری دندان :
پس از جرم گیری دندان در مدتی که دندانپزشک تعیین می کند از دهان شوی استفاده کنید .
اولین مسواک پس از جرم گیری دندان را به آرامی و ملایمت بزنید .
تاچندساعتی از خوردن غذا یا نوشیدنی های سرد وگرم پرهیزکنید.
با آب ولرم دهان را بشویید .
توصیه می شود سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه کرده ، دندان ها را معاینه کنید و جرم گیری دندان را انجام دهید .
نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود کوشا باشید اگر علائمی حس کردید مانند خونریزی لثه هنگام مسواک زدن و اینگونه اتفاقات حتما با دندانپزشک مشورت کنید .
برای سلامت دندان ها و پیشگیری از ایجاد پلاک های دندانی ، مسواک زدن به تنهایی کافی نیست بلکه اینکار باید به طور مرتب و صحیح انجام شود
اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم