تورم و التهاب لثه حین درمان ارتودنسی: علت، درمان و پیشگیری
لثه های متورم در واقع یکی از شایعترین اثرات و عوارض جانبی براکت ها به شمار میروند اما در بیشتر موارد کمی تغییر در عادات و روشهای صحیح تمیز کردن دندان میتواند تحریکاتی را که باعث تورم لثهها میشود را کم کند. اما پیش از آن که شما بتوانید مسئله متورم بودن لثهها را حل کنید، در مرحله اول باید بدانید که چه عواملی این مشکل را ایجاد میکنند.
علل تورم لثه حین درمان ارتودنسی:
براکتهای فلزی یا سرامیکی به دندانهای شما چسبانده میشوند و به وسیله سیمهایی به یکدیگر اتصال و ارتباط مییابند که این مساله مسواک زدن را قدری سختتر از حالت طبیعی میکند. با این حال، تمیز کردن دندانها برای از بین بردن باکتری تقریبا از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که پلاک باکتریایی میتواند منجر به ژینژیویت (التهاب لثه) و بیماری پریودنتال (بیماری لثه) شود که اولین مرحله آن قرمز شدن، تورم و خونریزی از لثهها میباشد. متاسفانه، هورمونهای دوران بلوغ میتوانند شرایط را بدتر کرده و بیماری لثه را در بیماران ارتودنسی جوان تشدید کنند. التهاب لثه تمیز کردن دندانها را سخت میکند و سرانجام این مشکل میتواند در صورت درمان نشدن، باعث تفکیک و جدا شدن ساختارهای حمایت کننده دندان شود. به غیر از مشکلات تمیز کردن دندان، تورم لثه میتواند از ناشی از هایپرپلازی یا هایپرتروفی نیز باشد، شرایطی که در آن لثهها به دلیل حساسیت زیاد نسبت به حضور دائمی براکت ها بیش از حد رشد میکنند. به علاوه فشار ناشی از جویدن غذاهای سفت (مانند برخی میوهها و دانهها و سبزیجات خام) میتواند باعث درد لثههای متورم نیز بشود.بهترین راه برای جلوگیری از تورم لثهها یا کاهش تورم، تمیز نگه داشتن دندانها و لثهها میباشد.از مسواک ارتودنسی و تریدر نخ دندان برای تمیز کردن زیر سیمها و اطراف آنها استفاده کنید.هر روز از دهانشویه ضد میکروبی استفاده کنید. با یک دهانشویه حاوی فلوراید و نصف قاشق چای خوری نمک در آب گرم دهان خود را شستشو دهید تا از این طریق التهاب کاهش پیدا کند.
فراموش نکنید که بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید. نه فقط به منظور جلوگیری از التهاب لثه، بلکه به این دلیل که این کار باعث میشود بعد از صرف نهار در بریسهای خود با یقایای مواد غذایی روبرو نشوید.