مقالات, انواع ناهنجاری, مقالات ارتودنسی, ناهنجاری و درمان

تنفس دهانی ومشکلات فکی

دهاني ومشکلات فکی

تنفس دهاني، مشکلي است که خيلي‌ها به آن دچارند اما راحت از کنار آن مي‌گذرند؛ در حالي که اين مشکل مي‌تواند عوارض خطرناکي به دنبال داشته باشد و در طولاني‌مدت، حتي بر چهره و زيبايي هم تاثير منفي بگذارد.

خشکي دهان، افزايش پوسيدگي دندان‌ها، خشکي لب‌ها، التهاب و بيماري‌هاي لثه به دليل تغيير پوشش طبيعي ميکروبي دهان، بوي بد دهان و اثر سوء روي فرم فک‌ها و صورت از عوارض مهم تنفس دهاني است. بازماندن مداوم دهان فشار جانبي روي فک بالا را نيز افزايش مي‌دهد. همچنين اگر تنفس شديد دهاني در طول سال‌هاي رشد، از کودکي تا زمان بلوغ ادامه داشته باشد، فک بالا مي‌تواند دچار تنگي يا کاهش عرض شده و سقف دهان عميق و کام گنبدي‌شکل ‌شود که مي‌تواند روي تيغه بيني فشار بياورد و انحراف بيني ايجاد کند.

1

شاید یکی از مهمترین عوارض تنفس دهانی در کودکان ایجاد گردد و آن اثر بد بر روی رشد فکها باشد.تنفس دهانی طولانی مدت در کودکان در حال رشد میتواند باعث کوچک شدن فک پایین ،جلو آمدن فک بالا ، تنگی فک بالا و عمیق شدن کام گردد این عوارض باعث کشیده شدن صورت میگرددالبته این عوارض خود نیز تنفس دهانی را تشدید میکند.

اگر تنفس دهاني شديد و طولاني باشد، معمولا موجب تنگي فک بالا مي‌شود و متخصص ارتودنسي با کمک وسايل خاص به درمان اين مشکل اقدام خواهد نمود. زماني که تنفس دهاني درمان شود و ناهنجاري و مشکلات فک هم درمان شود اثرات سوء روي فرم و شکل فک و صورت بيمار هم برطرف مي‌گردد.

نفس کشیدنی

معایب نفس کشیدن از دهان

 تنفس از راه دهان محدود به گروه سنی و جنسی خاصی نیست و تقریبا شامل همه افراد می شود پس بهتر است اگر به این مشکل دچار هستیم از همان ابتدا آن را درمان کنیم.

خشکی دهان

خشکی دهان و یا سندرم سوزش دهان می تواند یکی از نتایج تنفس از راه دهان باشد. حتی ممکن است جزء اولین اثراتی باشد که متوجه می شوید. تنفس از راه دهان سبب خشک شدن بزاق دهان می شود. در این حالت لب ها و دهان خشک شده و احساس سوزش در دهان ایجاد می شود و حتی ممکن است منجر به تغییر حس چشایی شود.

این مطلب را هم ببینید :  میزان تراش دندان‌ها در کامپوزیت ونیر چقدر است؟

بهترین توصیه و راه درمان پیشنهادی، تنفس از راه بینی است. نوشیدن آب کافی و همچنین ماندن در محیط مرطوب، از دیگر نکات کلیدی به شمار می آید. اجتناب از لیسیدن لب ها و استفاده از پماد و یا مرهم های تجویزی می تواند سبب افزایش رطوبت دهان شود.

عفونت دهان

خشکی دهان می تواند منجر به بروز عفونت های دهان نیز گردد. افراد دچار مشکل تنفس از دهان هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به التهاب لثه و برفک دهان قرار دارند. این اختلالات می توانند سبب ناراحتی زیادی در انجام اموری مانند صحبت کردن، غذا خوردن و حتی مسواک زدن شوند.

همه اینها هم به دلیل عدم وجود بزاق کافی است. توجه داشته باشید که بزاق می تواند میکروب های مضر دهان را کنترل کند اما هنگامی که تنفس از راه دهان انجام می پذیرد، بزاق کافی برای این کار وجود نخواهد داشت.

پوسیدگی دندان

وجود حفره های دندانی مشکل زاست و خشکی دهان می تواند سبب بوجود آمدن و یا افزایش آنها شود. هنگامی که غذا می خوریم، باکتری های موجود در دهان از قند موجود در غذاها تغذیه می کنند. این فرایند سبب تولید اسید در دهان و در نتیجه ساییده شدن و فرسودگی دندان ها می شود. بزاق مسئولیت خنثی کردن اسید و جلوگیری از سایش دندان ها را بر عهده دارد. بدون بزاق کافی، پوسیدگی دندان ها اصلا بعید نخواهد بود.

بوی بد دهان

خشکی ناشی از تنفس دهانی سبب می شود تا باکتری های مضر، محیط مناسبی را برای رشد و گسترش خود فراهم سازند. ذرات غذایی نیز در صورت خشکی دهان و عدم توانایی بزاق برای تمیز کردن محیط دهان ، در اطراف دهان و دندان باقی خواهند ماند که این امر سبب رشد بیشتر باکتری های مذکور می شود.

جلو آمدن فک و تاثیر منفی بر زیبایی صورت

تنفس دهانی فشار زیادی به فک ها وارد می کند. این امر همچنین سبب به هم ریختن تعادل و کنترل عضلات صورت و همچنین عدم تناسب و زیبایی زبان، لب و گونه ها می شود و معمولا خود را با کوچکتر شدن لب بالا نسبت به لب پایین نشان می دهد. در کودکان این نوع تنفس می تواند سبب بروز مشکلات جدی در رشد بخش های صورت شده و موجب پیش آمدگی فک پایین و تاثیر منفی بر زیبایی صورت شود. البته افراد بزرگسال نیز با تنش عضلانی مزمن ماهیچه های فک روبرو خواهند شد که بهتر است برای اجتناب از این مشکلات ، تنفس از راه بینی را بیشتر جدی بگیریم.

این مطلب را هم ببینید :  یک درمان چالش برانگیز ارتودنسی ..

مشکل در جویدن غذا

مشکلات عضلانی، سبب سخت شدن جویدن غذا خواهد شد. این امر می تواند سبب افزایش مدت زمان جویدن غذا و در عین حال کاهش میزان جویدن و خرد کردن مواد غذایی گردد. دندان های انتهایی که در قسمت های آخر دهان قرار دارند ممکن است برای انجام مناسب وظایف خود با مشکل مواجه شوند.

فراتر از جویدن، تنفس دهانی منجر به بلع غیرطبیعی غذا می شود. علاوه بر این، هوای اضافی به صورت ناخواسته وارد بدن شده و مشکلاتی نظیر نفخ شکم ، آروغ زدن و غیره بروز می یابند.

آپنه خواب

اگر تنفس دهانی در شب نیز ادامه داشته باشد، بروز آپنه ی خواب چندان غیر محتمل نخواهد بود. در این حالت راه هوایی دچار سختی تنفس شده و این امر موجب بروز وقفه هایی در نفس کشیدن و اختلالات خواب خواهد شد. پس از برخاستن از خواب نیز دچار سستی، خستگی و کاهش راندمان در طول روز خواهید بود.

همانطور که ملاحظه کردید، تنفس از راه بینی در حفظ سلامتی شما نقش بسیار مهم و ارزشمندی را ایفا می کند. پس اگر با این نوع تنفس دچار مشکل می شوید، پیشنهاد می شود از وجود یک پزشک و یا مشاور برای بهبود روند تنفس تان استفاده کنید.

 

یکی دیگر از ابزارهای رایج ارتودنسی “ وسیع کننده کام ” ( پالاتال اکسپندر ) است که برای وسیع کردن فک بالا استفاده می شود . این ابزار که داخل قوس دندانی بالا و روی کام ( سقف دهان ) قرار می گیرد ، پیچ های کوچکی دارد که می توانند چرخانده شوند تا فشار ملایمی به دندان های فک بالا وارد کنند . از آنجا که تا پس از رسیدن کودک به دوران بلوغ ، استخوان های کام با یکدیگر جوش نمی خورند ، حتی خفیف ترین فشارهای وسیع کننده کام کافی هستند تا دو نیمه سقف دهان را از یکدیگر دور کنند . وسیع شدن کام ، استخوان جدید رشد می کند تا این شکاف را پر کند . با وسیع شدن کام مجرای تنفسی بینی باز می شود ، و باعث می شود تنفس از راه بینی راحت تر انجام شود . فناوری تصاویر سه بعدی رادیوگرافی با اشعه ایکس نشان می دهند ، تفاوت های آناتومیکال در مجرای تنفسی پس از وسیع کردن کام وجود دارد . گاهی اوقات پس از وسیع کردن فک و کام ، دندان های به صورت طبیعی صاف می شوند ، زیرا فضای بیشتری برای قرار گیری صحیح خواهند داشت . در واقع ، وسیع کننده های کام اغلب برای حل مشکل فشردگی و نامرتبی دندان ها ( فضای ناکافی برای همه دندان ها تا درست بیرون بیایند ) در فک بالا استفاده می شوند . در زمان های دیگر ، کودک پس از تصحیح عرض کام و موقعیت فک ، براکت ارتودنسی نیاز خواهد داشت . گاهی اوقات ، با حل شدن مشکلات بنیادی که باعث بروز تنفس دهانی می شوند- خواه در نتیجه آلرژی بوجود آمده باشد یا تونسیلیت ( عفونت و ورم لوزه ها ) ، بزرگ شدن غدد لنفاوی یا مشکلات دیگر ممکن است کودک تنفس از راه بینی را به طور طبیعی زمانی آغاز نماید . اما گاهی اوقات ، تنفس دهانی به عادتی تبدیل می شود که ترک آن دشوار می شود .

این مطلب را هم ببینید :  پس از صدمه به دندان و لثه چی کنیم؟

با دهن باززززز

همانطور که ملاحظه کردید، تنفس از راه بینی در حفظ سلامتی شما نقش بسیار مهم و ارزشمندی را ایفا می کند. پس اگر با این نوع تنفس دچار مشکل می شوید، پیشنهاد می شود از وجود یک پزشک و یا مشاور برای بهبود روند تنفس تان استفاده کنید.اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام  طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم

Loading