مقالات, مقالات ارتودنسی

تبخال چیست؟

گاهی اوقات بیمارانی برای کار دندانپزشکی خود به مطب مراجعه می‌کنند؛ اما زمانی که روی یونیت دندانپزشکی می‌نشینند دندانپزشک متوجه می‌شود که فرد دچار تبخال شده است. معمولاً در چنین حالتی، دندانپزشکان از ارائه درمان برای بیمار مبتلا به این شرایط سعی می‌کنند که خودداری کنند. در ادامه در مورداین علت اینکه چرا بهتر است برای کسانی که به تبخال مبتلا هستند کار دندانپزشکی انجام نشود، می‌پردازیم.

pic 47950 1454741224

تبخال چیست؟

تبخال ضایعه ای است توسط ویروس هرپس ایجاد میشود. بخصوص در مراحل اولیه تبخال، این ویروس در بزاق و در تاولها وجود دارد و به دلیل ماهیت درمان های دندانپزشکی این ویروسها میتوانند از طریق تماس یا بزاق در دهان خود بیمار، یا روی پوست و چشم او یا پزشک و کادر درمان پخش شوند و ایجاد ضایعه پوستی یا چشمی کنند که نوع دوم بسیار خطرناک است.
ویروس در طول زندگی فرد به عللی مانند تب، آفتاب سوختگی، درد، جراحی، ضربه (تروما)، کم خوابی، عادت ماهیانه در بانوان و استرسهای روحی یا جسمی می تواند بیدار شود و خود را از مسیرهای عصبی به پوست لبها یا مخاط دهان برساند و ایجاد ضایعه نماید.
در برخی افراد فعالیتهای ساده ای مانند ورزش یاهیجان زیاد یا جلسه درمان دندانپزشکی می تواند باعث بروز این ضایعه شود؛ بنابراین این تصور که “تبخال در اثر آلودگی وسایل دندانپزشکی ایجاد شده است” کاملا غلطاست. محل عود تبخال در طول زندگی هر فرد ثابت است و همواره یک محل خاص را درگیر می کند، مثلا همیشه در یک سمت لب فرد ظاهر می شود.

تبخال 1 750x430 1

تبخال ودرمان دندان پزشکی

لذا در صورتیکه تبخال زده اید لازم است تا دوهفته از مراجعه به دندانپزشکی خودداری نمایید
تا زمان بهبود علایم هر گونه جلسه درمان دندانپزشکی را لغو کنید. در مورد بیمارانی که تحت درمان ارتودنسی ثابت هستند، توصیه می گردد برای کاربرد دستگاه ارتودنسی خود با متخصص ارتودنسی مشورت نمایند.

 

تبخال به شدت واگیردار است

تبخال، به ویژه وقتی روی قسمت‌های آشکار بدن مثل لب، پوست دست و صورت یا بینی باشد به شدت واگیردار است بنابراین اگر با فردی در تماس هستید که روی لبش تبخال دارد بهتر است او را نبوسید و مطمئن شوید که قاشق و چنگال و ظرف غذایش کاملا از شما جدا باشند.
علاوه بر این وسایلی که با تبخال لب خودتان تماس داشته‌اند را بهتر است دیگر استفاده نکنید. مثلا رژ لب یا پمادی که به لبتان زده‌اید را دور بیاندازید و با حوله‌ای که استفاده کرده‌‍اید دیگر صورتتان را خشک نکنید.
از افرادی که در معرض خطر هستند مانند نوزادان، سالخوردگان و افراد دچار نقص سیستم ایمنی دوری نمایید.
تماس دهانی مانند بوسه نداشته باشید. غذا، نوشیدنی، وسایل شخصی مانند مسواک و حوله خود را از سایرین جدا کنید.
افرادی که به دفعات دچار تبخال می شوند معمولا محل بروز و علایم اولیه آنرا بخوبی می شناسند، بنابراین در صورت تشخیص در مراحل اولیه با کاربرد پماد موضعی و داروهای خوراکی ضد ویروس (با تجویز پزشک) می توانند شدت علایم را کاهش دهند. تجربه نشان داده است که کمپرس سرد محل تبخال قبل از بروز تاول و زخم نیز به کنترل علایم کمک خواهد کرد.

Loading