مقالات ارتودنسی

تاثیرت داروها بر درمان ارتودنسی

دارو

نحوه حرکت دندان ها در طول درمان ارتودنسی

حرکت دندان ها در طول درمان ارتودنسی

موارد متعددی روی حرکت دندان ها تاثیرگذار می باشند، انواع مختلفی از واکنش های شیمیایی و فیزیکی بدن و برخی از تغییرات سلولی سرعت و چگونگی حرکت دندان ها را در طی درمان ارتودنسی تحت تاثیر قرار می دهند.
ارتودنسی باعث وارد آوردن فشار به بخش هایی از دندان و فک شده و در نهایت باعث حرکت این بخش ها و جا به جایی آن ها می شود. حرکت و جا به جایی دندان ها در درمان ارتودنسی باعث التهاب و اتساع عروق می شود و از همین رو جریان خون در این قسمت ها افزایش پیدا می کند. موادی که در جریان خون وجود دارند می توانند حرکت و جا به جایی دندان ها و فک ها را تحت تاثیر قرار داده و روند درمان ارتودنسی را ساده تر یا سخت تر نمایند. از همین رو پیش از درمان ارتودنسی باید حتما دارو های مصرفی خود را به متخصص ارتودنسی خود معرفی کنید تا بهترین تصمیم در مورد روند درمانی شما اتخاذ شود.

نحوه حرکت دندان ها در طول درمان ارتودنسی

حرکت دندان ها در طول درمان ارتودنسی

داروهای زیر می توانند با داشتن نقش کاهش دهنده التهاب و تسهیل حرکت دندان ها و فک تاثیر زیادی در روند این درمان داشته باشند:

  1.  آدنوزین مونو فسفات
  2.  کلسیم
  3.  کلاژن
  4.  پروستاگلاندین
این مطلب را هم ببینید :  نحوه ساختن ابزاری ساده و کاربردی برای قرار دادن الاستیک ارتودنسی

داروهای بیان شده می توانند در روند این درمان، حرکت دندان ها و فک ها را بهبود بخشیده و تا حد زیادی به کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی کمک کنند.

دارو های مسکن و ضد درد چه مشکلی در ارتودنسی به وجود می آورند؟

درمان ارتودنسی در هفته های اول با درد و ناراحتی همراه است. ارتودنتیست برای تسکین درد بیمار مسکن یا استامینوفن تجویز می کند. مصرف دارو های مسکن و ضد درد باعث تسکین بیمار می شود و هیچ خلل و مشکلی در حرکت دندان ها به وجود نمی آورد بلکه تنها بر روی سیستم عصبی مرکزی و ناحیه درد بیمار تاثیر می گذارد.

چگونگی تاثیر دارو های مختلف بر حرکت دندان ها در طول درمان ارتودنسی

خوردن

همانطور که پیش تر گفته شد، وجود مواد مختلف در خون افرادی که در طول درمان ارتودنسی قرار دارند می تواند روند درمان را تحت تاثیر قرار دهد. مواد شیمیایی موجود در داروهای مختلف، پس از مصرف شدن توسط بیمار وارد جریان خون شده و بر سوخت و ساز و فعالیت کلی بیمار تاثیر زیادی می گذارد. برخی از این مواد شیمیایی می تواند تاثیر بازدارندگی روی حرکت دندان ها داشته باشد و روند درمان ارتودنسی را کاهش دهد، این در حالی است که برخی دیگر از مواد شیمایی ممکن است باعث تسهیل روند درمان ارتودنسی و افزایش سرعت حرکت دندان ها و فک ها شود. در ادامه تاثیر داروهای مختلف روی درمان ارتودنسی را خواهید دید.

داروهای ضد صرع:

این دارو ها دو دسته مجزا  می باشند، اما اثرات جانبی مهمی مشترک آنها که بر روی درمان ارتودنسی تاثیر می گذارد، احتمال افزایش حجم لثه هاست. این افزایش حجم حین درمان ارتودنسی ممکن است تشدید شود. با افزایش حجم لثه ها اولا رعایت بهداشت دندانها طی درمان ارتودنسی بیش از پیش دشوار شده و در عین حال این افزایش حجم موجب می شود تا فاصله های بین دندانها که ممکن است طی درمان ارتودنسی ایجاد شود به خوبی بسته نشود و در انتهای درمان بین دندانها فاصله بماند و یا نیاز به جراحی لثه بوجود آید.

این مطلب را هم ببینید :  زیبایی شگفت انگیز با کامپوزیت ونیر

مثال داروهای ضد تشنج فنی توئین (دیلانتین سدیم)، گاباپنتن و والپروییک اسید بوده و مثال داروهای مهار کننده سیستم ایمنی سیکلواسپورین می باشد. لازم به ذکر است که برخی داروهای ضد تشنج مانند والپروییک اسید احتمال خونریزی خودبخود از لثه را نیز افزایش می دهند.

داروهای (هورمونی) تیروئید: 

داروهایی که برای تیروئید تجویز می شوند اغلب داروهایی هستند که در تنظیم میزان ترشح هورمونهای تیروئید نقش بازی می کنند. داروهایی که برای کم کاری غده تیروئید تجویز می شوند منجر به افزایش فعالیت این غده و افزایش ترشح هورمونهای تیروئید می شوند. در این حالت فرآیند “سوخت و ساز” استخوان تحریک شده و این فرآیند تشدید می شود. بنابر این انتظار باید داشت که در بیمارانی که این داروها را مصرف می کنند، تسریع در حرکت دندان دیده شود. شاید این موضوع در نگاه اول جالب بنظر برسد و تصور شود که با مصرف این داروها می توان دوره درمان ارتودنسی را کوتاه تر کرد، اما توجه به آثار جانبی حاصل از مصرف دارو نیز باید توجه داشت که ممکن است مضراتی به مراتب بیشتر از تسریع حرکت دندان داشته باشد . تا به امروز هیچ مطالعه ای منتشر نشده که استفاده از این داروها را برای تسریع درمان ارتودنسی تجویز نماید. لازم به ذکر است که متعاقب مصرف این داروها تمایل برای تخریب استخوان بیشتر از ساخت آن در طی درمان ارتودنسی وجود دارد.

کورتونها (کورتیکواستروئیده)

کورتیکواستروئید هبدنبال حرکت دندان به جای جدید، “سلولهای استئوبلاست یا سلولهای استخوان ساز” به باز سازی استخوان جدید در اطراف دندانهایی که حرکت کرده اند می پردازند. چنانچه این استخوان ساخته نشود، دندانها دچار لقی زیاد شده و حالتی از پوکی استخوان بوجود می آید. در حالت کلی کورتونها از ساخت استخوان توسط سلولهای استخوان ساز جلوگیری می کنند، در نتیجه بیماری که در حین درمان ارتودنسی از کورتون استفاده کند، ممکن است با لقی بیش از حد دندانها در طی درمان مواجه شوند و بواسطه اینکه میزان و کیفیت استخوان ساخته شده ممکن است به حد کفایت نرسد، احتمال برگشت دندانها به جای اولیه خود بعد از خاتمه درمان نیز افزایش می یابد.

این مطلب را هم ببینید :  بهداشت دهان و دندان با وجود ارتودنسی

بیس فوسفونات:

بیس فسفونات ها با تقلید از مهارکننده های تحلیل استخوان و از بین بردن استئوکلاست ها عمل می کنند. استئوکلاست ها سلول هایی هستند که مسئول جذب و انحلال استخوان هستند.
ثابت شده است که این روش در پیشگیری از شکستگی و افزایش تراکم استخوان موفق است، اما یک خطر قابل توجه دارد: بهبود استخوان به طور قابل توجهی مختل می شود و در برخی موارد به طور کامل از آن جلوگیری می شود

آیا داروهای قلبی در ارتودنسی تاثیر دارند؟

بله، برخی از داروهای قلبی از جمله داروهای ضد آریتمی قلب می توانند اثر منفی روی حرکت دندان ها داشته باشند.
ایا می توان از ویتامین ها استفاده کرد؟
مصرف ویتامین ها و مکمل های غذایی تاثیر منفی در این درمان نداشته و هیچ مشکلی ندارد که از آن ها در حین روند درمانی خود استفاده داشته باشید

 

اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام  طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم

Loading