نکاتی پیرامون سلامت و بهداشت دهان در دوره یائسگی
دوره یائسگی از مراحل مهم زندگی زنان است. .دوره یائسگی با تغییرات بدنی زیادی همراه است. برخی از این تغییرات در دهان رخ می دهند. تاثیر یائسگی در سلامت دهان و دندان به علت تغییرات هورمونی ایجاد می شود که تحمل برخی از این عوارض دشوار است.
کاهش استروژن مربوط به یائسگی نه تنها خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد ، بلکه ممکن است با مشکلات دهانی نیز مرتبط باشد. در دوران یائسگی ، مهم است که به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کرده و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
اگر مشکلات دندانی مربوط به یائسگی زودتر درمان شود ممکن است باعث جلوگیری از دست دادن دندان ها شود.
چالشها
آیا میدانستید که زنان برای حفظ سلامت و بهداشت دهانی با چالشهای زیادی مواجه هستند؟ چرخهی هورمونی آنها میتواند بر واکنش بدن آنها در مقابل باکتریها و پلاکهای داخل بدن تاثیر بگذارد.
بلوغ
بلوغ، بارداری و قائدگی باعث افزایش سطح پروژسترون و استروژن در بدن خانمها میشود که این امر به نوبهی خود موجب ایجاد حساسیتهای لثهای میشود. خونریزی و تورم لثهها ممکن است درست قبل از دوران قائدگی در بدن آنها اتفاق بیفتد. اما این خونریزی معمولا چندان مهم نیست و سریع تمام میشود؛ اما خونریزی لثه در دوران بارداری معمولا بیشتر طول میکشد و حتی موجب تومورهای دهانی غیر سرطانی نیز میشود. به همین دلیل است که ویزیت و چکاپ دندانپزشکی خانمها در دوران بارداری آنها بسیار مهم است.
دارو های ضد بارداری
داروهای ضدبارداری خوراکی نیز باعث افزایش سطح هورمونی و در نتیجه حساسیت و آسیب پذیری آنها در برابر بیماریهای لثهای میشود. در دوران یائسگی نیز، نوسانات هورمونی میتواند مشکلات سلامت دهانی را بوجود آورد که شامل سندروم خشکی دهان میشود. این مساله میتواند نشانگر خطر پوسیدگی دندان در زنان مسن باشد.
یائسگی
یائسگی ممکن است یک عامل خطر در ایجاد بیماری پریودنتال باشد. کاهش سطح استروژن نه تنها به از دست دادن استخوان های بدن کمک می کند ، بلکه باعث از بین رفتن استخوان فک نیز می شود و خطر لق شدن دندان ها و از دست دادن دندان را افزایش می دهد.
در صورت یائسگی ، پزشک می تواند یک آزمایش تشخیصی برای ارزیابی تراکم استخوان شما تجویز کند. اگر نتایج آزمایش شما نشان دهنده از بین رفتن استخوان باشد ، پزشک می تواند یک برنامه درمانی مناسب را توصیه کند. این برنامه درمانی ممکن است شامل داروهای بیس فسفونات باشد که از پیشرفت بیماری پریودنتال جلوگیری می کند. بیماری پریودنتال یک بیماری لثه است.
علائم آن عبارتند از:
- التهاب لثه
- لثه های قرمز یا بنفش روشن
- خونریزی لثه
- حساسیت لثه
- تحلیل لثه ها
- فاصله بین دندان های شما
- دندانهای لق شده
- بوی بد دهان
- درد هنگام جویدن غذا
مشکلات دیگری که زنان را تحت تاثیر قرار میدهد
احتمال مبتلا شدن زنان به اختلالات موقتی دهانی دو برابر بیشتر از مردان است. این بیماری باعث فشار به مفصل فک و آسیب های احتمالی دندانها میشود ، به صورت معمول این اختلالات در نتیجه چفت شدن و یا دندان قروچه ایجاد میشود.
مبتلا شدن به اچ پی وی در زنان محتملتر است و تحقیقاتی که پیشنهاد مرتبط بودن اچپیوی و سرطان دهان را ارائه میدهند، به صورت مرتب در حال افزایش است. زنان چه فاکتورهای ابتلا به این بیماری را داشته باشند چه نه، آزمایش و چکاپ مرتب سرطان دهان برای زنان امری بسیار مهم و حیاتی است.
همانطور که می دانید زنان بیشتر از مردان مستعد پوکی استخوان هستند، پوکی استخوان می تواند باعث از بین رفتن استخوان فک و مشکلات مربوط به بیماری پریودنتال شود. بنابراین باید این موارد را جدی گرفت و چکاپ های منظم دندانپزشکی را رعایت کرد.
کاهش هورمونهای زنان در دوران یائسگی موجب نازک شدن مخاط دهان، سوزش دهان در اثر کاهش بزاق، تحلیل لثه و تحلیل استخوان حمایتکننده دندان میشود و به همین دلیل ممکن است لثهها زود خونریزی کنند.
برای حل این مشکل باید از مسواکهای ” خیلی نرم” استفاده شود و خمیر دندان مورد استفاده نیز نباید ترکیبات سفید کننده داشته باشد. دهان شویهها نیز نباید الکل داشته باشند و یا این که دارای الکل خیلی کمی باشند.
این افراد از داروهای مختلفی استفاده میکنند که موجب خشکی دهان میشود و خشکی دهان نیز از عواملی است که پوسیدگی دندان را تقویت میکند.
مشکلات لثه که پیش از دوران یائسگی درمان نشدهاند، موجب تحلیل لثه شده و به همین دلیل ریشه دندان در این افراد دیده میشود که ریشه دندان نیز به شدت مستعد پوسیدگی است.
زنان یائسه باید از مکملهای هورمون استفاده کنند و کلسیم نیز باید استفاده شود. در کنار اینها باید از دهانشویههای حاوی فلوراید هم استفاده شود. این افراد باید به خطر سرطانهای دهان نیز توجه داشته باشند.