اطلاعات عمومی

ارتودنسی با لیزر

Untitled 16

ارتودنسی با لیزر: مزایا و کاربرد

لیزرها می‌توانند به مقدار زیادی مدت زمان مورد نیاز برای درمان ارتودنسی را کاهش دهند. بسته به شرایط خاص شما، ارتودنتیست ممکن است برای شرایط مختلفی تصمیم به استفاده از لیزر در ارتودنسی بگیرد. بطور کلی یک متخصص ارتودنسی می‌تواند برای از بین بردن ساختارهای نامناسبی که بر دندان‌ها و لثه‌ها تاثیر می‌گذارند و نیز رهایی از بافت‌های متورم چنین درمانی را انتخاب کند. نمونه ای که استفاده از لیزرها باعث کوتاه شدن چشمگیر مدت زمان درمان می‌شود، برداشتن بافت لثه هنگام نصب بریس‌ها می‌باشد.

مزایای درمان‌های ارتودنسی با لیزر

به دلیل تنش‌ها و فشارهایی که بسیاری از درمان‌های ارتودنسی بر روی دندان‌ها در حین حرکت به موقعیت مطلوب اعمال می‌کنند، مراقبت از لثه اغلب برای برطرف کردن مشکلات عملکردی و زیبایی ضروری است. درمان‌های ارتودنسی با لیزر چندین مزیت نسبت به روش‌های درمانی سنتی دارند. برخی از این مزایا عبارتند از:

  • درمانی تقریباً بدون درد
  • کاهش خونریزی
  • کاهش زمان بهبودی
  • کاهش خطر عفونت
  • درمان بسیار دقیق

انواع لیزر

برخی لیزرها برای استفاده بر روی بافت‌های سخت مانند استخوان‌ها و دندان‌ها طراحی شده‌اند در حالی که انواع دیگر برای بافت نرم جهت کشتن سلول‌های تومور، کاهش درد و التهاب و تسریع بهبودی زخم‌ها طراحی شده‌اند. ارتودنتیست‌ها اساساً از لیزرهای بافت نرم بر روی لثه‌ها به منظور افزایش کارایی درمان استفاده می‌کنند. تنها هدف لیزرهای دیود، بهره گیری از آن‌ها بر روی بافت نرم می‌باشد. لیزر دیود می‌تواند بافت‌ها را بدون اینکه خطری بر روی دندان‌های مجاور داشته باشد، از بین ببرد.

مزایای لیزر بافت نرم

  • تسریع درمان ارتودنسی با فراهم کردن دسترسی سریع‌تر به دندان نهفته
  • برداشتن دقیق بافت
  • بدون درد- زیرا انتهای اعصاب در حین عمل بسته می‌شوند.
  • بدون خونریزی- چون بافت سوزانده می‌شود.
  • استریل- نوک لیزر ناحیه‌ی درمان را استریل می‌کند.
  • بهبودی سریع‌تر و راحت‌تر

کاربردهای لیزر در ارتودنسی

تسریع حرکت دندان‌ها

پرتوی لیزر تابانده شده بر روی لثه قبل از اینکه ارتودنتیست بریس‌ها را نصب کند در واقع باعث تسریع فرایند مرتب شدن دندان‌ها می‌گردد. لثه بعد از تاباندن نور لیزر رهاتر شده و به دندان‌ها این امکان را می‌دهد تا با مقاومت کمتری حرکت کنند.

جدا کردن الحاقات عضله یا بافت‌ها

در موارد متعددی، سطح دندان ممکن است بطور جزئی یا کامل با بافت لثه پوشیده باشد، شاید به دلیل اینکه دندان نهفته است یا اصلاً بیرون نیامده است. این شرایط می‌تواند مانع قرار دادن براکت بر روی دندان شود. در این موارد استفاده از لیزر برای برداشتن بافت لثه‌ی اضافه به ارتودنتیست کمک می‌کند تا به راحتی یک براکت را بر روی آن قرار دهد و در نتیجه نیازی به منتظر ماندن برای بیرون آمدن دندان یا مراجعه به یک جراح دهان برای برداشتن بافتی که جلوی دندان را گرفته است، نخواهد بود. ارتودنتیست قبل از برداشتن بافت لثه از یک بی‌حس کننده‌ی موضعی استفاده می‌کند.

جدا کردن فرنوم

در برخی بیماران، الحاقات بافتی بر موقعیت دندان‌ها تاثیر گذاشته و گاهی اوقات می‌تواند باعث ایجاد فاصله بین دندان‌ها شود. این یک وضعیت شایع می‌باشد که ممکن است در برخی افراد مشاهده کرده باشید. یک محل شایع که این مشکل رخ می‌دهد بافت فرنوم است که لب‌ها را به گونه‌ها و لثه‌ها متصل می‌کند. این بافت اغلب دارای عضله و فیبری است که باعث ایجاد فضاهای زیاد بین دندان‌ها و به عقب رفتن دندان‌ها می‌شود. برای اصلاح این وضعیت، ارتودنتیست یک بی‌حس کننده‌ی موضعی را اعمال کرده و سپس از لیزر برای شل کردن این الیاف و حرکت آنها به منظور جلوگیری از به عقب رفتن بیشتر دندان‌های بیمار استفاده می‌کند.

قرار دادن مینی اسکرو

لیزر جایگزین نیاز به سوراخ کردن بافت هنگام قرار دادن مینی اسکروها در لثه غیر متصل می‌شود.

پیشگیری و درمان آفت دهان

سیم‌کشی دندان‌ها معمولاً منجر به نیروی اصطکاکی قابل توجه توسط بریس‌ها بر روی دندان‌ها و لثه‌ها می‌گردد. این نیرو ضروری است زیرا عامل حرکت تدریجی آنها می‌باشد. متاسفانه تمام این نیروی اصطکاکی اغلب باعث زخم شدن لثه‌های بیمار می‌شود. در برخی موارد بیمار دچار آفت دهان یا حتی زخم‌هایی در محلی که بریس‌ها با لثه‌ها تماس پیدا می‌کند، می‌شود که منجر به ناراحتی زیادی خواهد شد. برای پیشگیری از این شرایط، ارتودنتیست معمولاً پرتوی لیزر را بر روی ناحیه‌ای از لثه که بریس قرار می‌گیرد، اعمال می‌کند. بافت لثه انرژی لیزر را جذب کرده و بی‌حس می‌شود. این امر موجب به حداقل رسیدن ناراحتی بیمار هنگام استفاده از بریس‌ها شده و زمان بهبودی را نیز تسریع می‌بخشد.

این آفت‌ها تا دو هفته ماندگار هستند. به جای منتظر ماندن برای برطرف شدن زخم‌ها و درد ناشی از آنها، دندانپزشک می‌تواند از لیزر برای تسکین فوری استفاده کند.

کاهش تورم لثه و بهبود بهداشت دهان و دندان

در بیمارانی که از براکت‌های دندان استفاده می‌کنند اغلب دسترسی به برخی سطوح لثه‌ها و دندان‌ها دشوار می‌باشد که موجب تجمع پلاک و نهایتاً تورم لثه‌ها خواهد شد. این تورم را می‌توان با لیزر کاهش داد. همچنین برای پیشگیری از این مشکل، ارتودنتیست می‌تواند از لیزر برای برداشتن بافت لثه‌ی اضافه جهت فراهم کردن امکان دسترسی به تمام بخش‌های لثه‌ها و دندان‌ها و افزایش بهداشت مناسب دهان استفاده کند.

تراز کردن خط لثه

پس از اتمام درمان، ارتودنتیست خطوط و لبه‌های دندان‌های بیمار و نیز خطوط لثه را بررسی می‌کند تا مطمئن شود که صاف هستند و ارتفاع یکنواخت و متقارنی وجود دارد. لثه‌ها اغلب در بیماران با دندان‌های کج غیر یکنواخت می‌باشند. بعد از اینکه ارتودنتیست از مرتب بودن دندان‌ها راضی شد، از لیزر برای یکنواخت کردن لثه‌ها استفاده می‌کند تا با ایجاد تقارن موجب بهبودی بیشتر لبخند شود.

خطرات

بطور کلی استفاده از لیزر برای درمان بافت‌های دهان روشی بی‌خطر و قابل پیش‌بینی است. آسیب به بافت‌های دهان ممکن است در اثر درمان با لیزر رخ دهد. این آسیب معمولاً کوتاه مدت است و معمولاً بدون درمان اضافه برطرف می‌شود. هرچند در موارد نادر ممکن است نیاز به درمان اضافه باشد.

هزینه

هزینه درمان ارتودنسی با لیزر بستگی به نوع و شدت مشکل بیمار دارد. شما می‌توانید قبل از شروع درمان در مورد هزینه و روش‌های پرداخت آن با پزشک صحبت کنید.

 

Loading