مقالات, انواع ناهنجاری ارتو, مقالات ارتودنسی, ناهنجاری و درمان

وسیع کننده کام چیست؟

چیست 1

وسیع کننده کام چیست؟

وسیع کننده های کام (کامی) دستگاه های ارتودنسی هستند که با وسیع کردن کام (سقف دهان) در طول زمان فضای بیشتری را در دهان کودک ایجاد می کنند.

هدف از گسترش کام، برزگتر کردن کام های کوچک در کودکان و ترازصحیح و مرتب کردن دندان های بالا و فک است.  این درمان فقط قبل از رشد کامل فک انجام می شود.

موثرترین راه برای جلوگیری از  نامرتبی دندان ها و سایر مسائل ناهنجاری ها، درمان واستفاده از  گسترش کام در سنین پایین است.

انواع پلاک ها و نحوه کار آنها

اکسپندرها به طور منحصر به فردی برای هر بیمار بر اساس قوس دندانی و اندازه کام آنها ساخته می شوند. دستگاه ها به صورت ثابت و قابل جابجایی هستند. انواع متداول گسترش دهنده ها عبارتند از:

گسترش سریع کام (RPE):

کامگسترش دهنده سریع کام می تواند کام های کوچک، شلوغی و کراس بایت ها را اصلاح کند. این دستگاه روی چند دندان عقبی در فک بالا با یک پیچ در وسط قرار می گیرد. برای فعال کردن یک RPE، هر روز پیچ را به مقدار کمی با یک کلید مخصوص بچرخانید تا کمی فضا بین دو استخوان کام ایجاد شود.
هدف این است که فک بالا باز شود، قوس دندانی گسترش یابد .با گذشت زمان، دو استخوان کام از هم دور می شوند و فک سیع می شود. اکثر متخصصین ارتودنسی نیز پس از ایجاد فضای مورد نظر، دستگاه را برای چند ماه در محل می گذارند تا استخوان جدید تشکیل شود. در بیشتر موارد، درمان انبساط کام 3 تا 6 ماه طول می کشد.
RPE ها می توانند فک بالایی را با سرعت 0.5 میلی متر در روز گشاد کنند. انبساط آهسته کام را نیز می توان با بازکردن فک بالا به میزان 0.2 میلی متر درهفته انجام دهد.

گسترش دهنده پالاتال متحرک:

ارتودنتیست معمولاً زمانی که بیمار فقط نیاز به وسیع کردن جزئی فک دارد، یک اکسپاندر متحرک را تجویز می کند. این لوازم از نظر ظاهری شبیه نگهدارنده‌های اکریلیک هستند، با این تفاوت که کرومی هستند.

این مطلب را هم ببینید :  دندان درد پس از نصب براکت های ارتودنسی
گسترش با پشتیبانی از ایمپلنت:

نوجوانان بالغ معمولاً به اکسپاندرهای تحت حمایت ایمپلنت نیاز دارند.  هنگامی که فک تقریباً به طور کامل رشد کرد، نیروهای سنگین تری برای وسیع  شدن موفقیت آمیز فک و کام لازم است.  این درمان گسترش شامل چهار مینی ایمپلنت است که به جای دندان نیرو مستقیماً به استخوان فک بالا وارد می کند.

گسترش فک با کمک جراحی:

هنگامی که یک فرد به بلوغ کامل می رسد، معمولاً یک فک کاملاً رشد یافته دارد. اگرچه، برخی از فک ها تا سن 21 تا 25 سالگی به طور کامل بالغ نمی شوند. در این صورت، متخصص ارتودنسی باید با جراحی یک اکسپندر را در استخوان کام قرار دهد.

چه زمانی استفاده از وسیع کننده کام ضروری است؟

سه حالت رایج که به طور معمول نیاز به انبساط فک بالا را نشان می دهد عبارتند از:
دندان نهفته:

دندان نهفته

هنگامی که دندانی زیر لثه گیر کرده و توسط دندان های دیگر مسدود می شود، دندان نهفته است. دندانپزشکان کشیدن دندان را برای احتمال کاهش ناهماهنگی فک توصیه می کنند. گسترش دهنده های کام می توانند به وسیع شدن فک و رویش مناسب دندان های دائمی کمک کنند.
غالبا دندان نیش نهفته از ناهنجاری های رایج می باشد. با استفاده از این وسیع کننده های کام می توان فضای لازم برای رشد دندان ها را فراهم کرد.

کراس بایت:

کراس بایت زمانی است که دندان های بالا و پایین هنگام بستن دهان به درستی در یک راستا قرار نگیرند.

این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که که زمانی که دوبک بسته هستند برخی از دندان‌های پایین در خارج از دندان‌های بالا قرار می‌گیرند.
گاهی اوقات می توان این نوع مال اکلوژن را با درمان وسیع کردن کام اصلاح کرد.

 

وسیع کننده کام و دندان های نامرتب:

بایت

دندان‌های بیش از حد نگه‌داشته شده به دندان‌های شیری اطلاق می‌شود که لق شده‌اند، اما به داخل لثه سفت شده اند و از رویش دندان‌های دائمی جلوگیری می‌کنند.
اگر دندان‌های شیری کشیده نشوند، که زمانی رخ می‌دهد که فضای کافی برای رشد دندان‌ها وجود نداشته باشد ونامرتبی ها دندان ایجاد می‌شود.
در این صورت برای وسیع کردن فک بالا از این دستگاه استفاده می شود تا فضا و قوس مناسب دندانی فراهم آورده شود.

این مطلب را هم ببینید :  استفاده از دهانشویه یا خمیردندان ، کدام بهتر است؟

گسترش دهنده های کام معمولا نیاز به کشیدن دندان را از بین می برند و فضایی را برای رشد دندان های دائمی ایجاد می کنند.

قبل از اینکه دندان های بزرگسال کودک شما رشد کند، متخصص ارتودنسی می تواند بررسی کند که چقدر فضای در دهان او وجود دارد. اگر فک خیلی کوچک به نظر می‌رسد، برای جلوگیری از نامرتبی دندان‌ها با رشد دندان‌های دائمی، باز شدن کام ضروری است.

فواید باز کننده و وسیع کننده کام:


اصلاح مشکلات فکی و دندانی
اصلاح قوس دندانی
ایجاد فضا برای دندان های نهفته
آسان شدن عمل بلع و صحبت کردن
دستیابی به سلامت دندانی
زیبایی ظاهری

 

 

مشکلات تنفسی:

گسترش فک بالا همچنین می‌تواند توانایی تنفس را بهبود بخشد، که به جلوگیری از تنفس دهانی و خشکی دهان کمک می‌کند.
گسترش فک بالا همچنین مشکلات ارتودنسی کلاس III را درمان می کند. مشکلات کلاس III در درجه اول ژنتیکی هستند و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
•اگر دندان‌های پایین و فک در مقابل دندان‌های بالایی و فک قرار گرفته باشند (آندربایت).
•اگر فک پایین به طور غیرعادی بزرگ به نظر برسد. اگرچه، عدم رشد فک بالا معمولاً علت واقعی این ناهنجاری است.
گشاد کننده های کام نیز کمبود عرضی فک بالا را درمان می کنند. بیماران مبتلا به این بیماری معمولا کام کوچک و کراس بایت خلفی دارند. سایر نشانه های کمبود عرضی فک بالا عبارتند از:
•حفره پارانازال – وقتی استخوان‌های فک بالا رشد نکرده باشند، فک پایین بیش از حد به جلو بیرون می‌زند.
• پایه بینی باریک — به جای داشتن سوراخ های بینی پهن، فردی که دچار کمبود عرضی فک بالا است ممکن است سوراخ های بینی به طور غیرمعمولی باریک یا نازک داشته باشد.
• چین‌های عمیق‌تر و فرورفتگی‌هایی که از بینی تا گوشه‌های بیرونی دهان امتداد دارند. تورفتگی ها یا خطوط در هنگام لبخند زدن بیشتر به چشم می آیند.
•زیگوم هیپوپلاستیک — فردی که دارای زیگوم هیپوپلاستیک است، گونه‌های گونه‌ای توسعه نیافته و صاف دارد.
• قوس فک بالا باریک — کام بسیار باریک (v شکل).
تکنیک های استفاده از گسترش دهنده ها بسته به سن بیمار متفاوت است. به عنوان مثال، درمان برای نوجوانان در فاز دندانپزشکی اولیه (دندان های شیری کودک)، فاز دندانپزشکی مخلوط (ترکیبی از دندان های شیری کودک و دندان های دائمی) و فاز دندانپزشکی دائمی وانتهایی (همه دندان های دائمی).

این مطلب را هم ببینید :  درمان جلوزدگی و اپن بایت ( ناتوانی در بهم رساندن دندان های قدامی)

 

درطی درمان واستفاده از وسیع کننده های کامی از خوردن چه غذاهایی باید پرهیزکرد؟

غذاهای سفت وخشک مانند انواع تافی ها یخ وانواع مغزها و…
غذاهای چسناک مانند ادامس کارامل پاستیل و…
ذرت های بود داده وانواع غذاهایی که امکان گیرکردن آن ها در دستگاه هست.هر بار که دندان‌ها را مسواک می‌کنید باید باز کننده را نیز مسواک بزنید. میانه و دو طرف باز کننده را خوب تمیز کنید. در صورتی که تکه ای از غذا در وسیله گیر کرده است دهان خود را با آب شست ‌و شو دهید و با مسواکی با سر کوچک سعی کنید آن را خارج کنید.

 

عوارض جانبی پلاک های وسیع کننده:

درد وعدم احساس راحتی عوارض جانبی معمول درمان است.
با این حال درد بیماران معمولا پس از چند هفته رفع میشود. دیگر عوارض جانبی احتمالی پالالت عبارتند از: سردردهای مکرر ،مشکل صحبت کردن، جویدن و یا بلعیدن ، پاک کردن مواد غذایی بین سقف دهان و گسترش گسترش فک وکاهش تولید بزاق شکاف
در روزهای ابتدایی بهتر است از غذاهای نرم استفاده کنید که نیازی به جویدن نداشته باشند.
با هر بار تنظیم پیچ مقداری فشار به کام اعمال می شود که اثرات این فشار را ممکن است در قسمت چشم ها و پشت بینی نیز حس کنید که این موضوع کاملا طبیعی می باشد. در صورت نیاز می توانید از قرص های مسکن استفاده نمایید

اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم

متخصص ارتودنسی

Loading