نامرتبی و شلوغی دندان ها
نامرتبی دندان ها یک مشکل رایج است که می تواند دندان ها را در سطوح مختلف تحت تاثیر قرار دهد. شدت شلوغی و نامرتبی دندان ها به فاکتورهای متعدد بستگی دارد. معمولاً، شلوغی و به هم ریختگی دندان ها به خاطر اختلاف در اندازه فک ها و اندازه دندان ها ایجاد می شود. دندان های بزرگتر هنگامی که در فک های به نسبت کوچک رشد می کنند، به منظور ایجاد فضای کافی برای رشد خود دچار ازدحام و شلوغی می شوند. این شلوغی همچنین می تواند یک بخش عادی از فرآیند رشد دندان ها بوده و به تدریج اصلاح شود. شلوغی و نامرتب بودن دندان ها در هنگام رشد دندان های دائمی نیازمند روش های درمان ارتودنسی برای مرتب کردن دندان ها است.
علل نامرتبی و به هم ریختگی دندانها
برخی از شایعترین علل نامرتبی دندانها عبارت است از:
شکل نامنظم دندانها
ردیف نبودن یا بدشکلی فکها
شکاف لب و کام
استفاده مداوم از شیشه شیر در کودکان
عادت به مکیدن انگشتها یا فشار دادن زبان به دندانها در دوران کودکی
نفس کشیدن دهانی در زمان کودکی
آسیبهای ناشی از ناهنجاریهای فک
انجام عملهای دندانپزشکی به شیوه نادرست در زمان کودکی
ژنژیویت یا بیماریهای لثه
افتادن زودهنگام دندانهای شیری
اندازه ودلایل نامرتبی دندان ها
ندازه دندان ها و اندازه فک ها معمولاً به صورت ژنتیک نقش تعیین کننده برای این شرایط داشته و می تواند از طریق والدین به کودکان منتقل شود. شرایط ژنتیک افراد که باعث رشد دندان های بزرگ یا فک کوچک می شود، احتمال ایجاد مشکل در ارتباط با کمبود فضا در ناحیه فک و دچار شدن فرد به مسئله شلوغی و نامرتبی دندان ها را افزایش می دهد. این شرایط به نسبت ساده است، اما توضیح دقیق این پدیده با عنوان دیسکرپنسی طول دندان شناخته می شود که می تواند باعث شلوغی دندان ها در دهان شود. سایر شرایطی که باعث ایجاد این مشکل و الزام به اقدامی برای مرتب کردن دندان ها و ردیف کردن آن ها می شود، به شرح زیر هستند:
وجود دندان های اضافی در دهان (تعداد دندان های بیش از حد)
باقی ماندن طولانی مدت دندان های شیری می تواند باعث ایجاد مشکل در رشد دندان های دائمی شود. دندان های دائم معمولاً پشت یا جلوی دندان های شیری رشد می کنند و به این ترتیب باعث ایجاد مشکل در ارتباط با نامنظمی، به هم ریختگی دندان ها و نامرتبی آن ها می شوند.
ابتلا به سندرم های خاص در ارتباط با بزرگ بودن اندازه دندان ها (بزرگ دندانی و تارودنتیسم)
از دست دادن پیش از موعد یا بی موقع دندان های شیری می تواند باعث ایجاد تغییر در موقعیت دندان های مجاور و پر کردن فضای خالی ایجاد شده شود. به این ترتیب برای رشد دندان های دائم مشکل ایجاد می شود.
دندان آسیاب سوم رویش نکرده (دندان عقل)
انواع نامرتبی دندان
برای کمک به درک بهتر مشکل نامرتبی دندانها و ناهنجاریهای لبخند شما، در اینجا انواع مختلف این مشکلات که شیوع بیشتری دارد، توضیح داده میشود:
اپن بایت:
اپن بایت به حالتی گفته میشود که بین دندانهای جلویی بالا و پایین فاصله وجود داشته باشد. در این حالت وقتی که شما دهان خود را میبندید، دندانهای قسمت عقب دهان به هم میرسند، اما دندانهای جلویی به هم نمیرسند و یک فاصله بین فک بالا و پایین وجود دارد. این مشکل معمولاً به علت عادت به زبان زدن به پشت دندانها یا عادت به مکیدن شست در دوران کودکی ایجاد میشود.
کراس بایت:
کراس بایت هنگامی اتفاق میافتد که وقتی دهان بسته میشود، دندانهای بالا در داخل دندانهای پایین قرار میگیرند. این مشکل میتواند هم در مورد دندانهای جلو و هم دندانهای عقب دهان پیش بیاید. علت کراس بایت میتواند به خاطر عوامل ژنتیکی، عادت به مکیدن شست به مدت طولانی، زبان زدن به پشت دندانها، ردیف نبودن دندانها و یا افتادن چند دندان ایجاد شود.
هر دندانی در حالت عادی در وضعیت ثابت قرار گرفته است، زمانیکه دندانها به علت نامرتبی آنها یا هر علت دیگری نیاز به درمان ارتودنسی پیدا میکنند طی درمان نیروهایی جهت غلبه بر موقعیت ثابت دندان وارد می شود که در نتیجه آن ایجاد لقی در دندان است. که این لقی ایجاد شده یک پاسخ نرمال به درمان است پس جهت حرکت دندان نیاز به نیرو داریم و مرتب کردن دندانها بدون درمان ارتودنسی و وارد نکردن نیرویی به آنها امکان پذیر نیست.
چنانچه مشکل نامرتبی دندانها وجود داشته باشد، درمان ارتودنسی برای اصلاح این مشکل و مرتب کردن آنها باید توسط متخصص ارتودنسی انجام شود. اگر اقدامی برای ارتودنسی صورت نگیرد باعث اختلال گفتار ، سایش دندان و حتی افزایش احتمال آسیبدیدگی دندانها و مفصل فک را به دنبال خواهد داشت
روش های درمان
اگر فک بیمار فضای کافی برای چیدمان منظم دندان ها را داشته باشد دیگر نیازی به کشیدن دندان نیست. اگر متخصص ارتودنسی تشخیص دهد که بیمار نیاز به کشیدن دندان دارد معمولا دندان های پوسیده و خراب را برای این کار انتخاب می کند و از کشیدن دندان های سالم بیمار خودداری می کند.
این روش بدین ترتیب است که امکان دارد 1تا 4 دندان در ردیف پایین وبالا کشیده می شود. اما بابت از دست دادن دندانهای خود نگران نباشید. با ادامه درمان ارتودنسی و به پایان رساندن این دوره دیگر هیچ کس نمی تواند حدس بزند که 2 یا 4 دندان از شما کشیده شده است.
متخصص ارتودنسی در حد امکان از کشیدن دندان بیمار خودداری می کند. مگر در مواقعی که بیمار دارای دندان اضافی باشد.
کیس بدون کشیدن دندان
کیس همراه با کشیدن دندان
اگر میخواهید ارتودنسی دندان انجام دهید ولی هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اید، میتوانید به مطب دکتر سیدامین همایونی از متخصصان باتجربه تهران مراجعه کنید. ما در مطب دکتر همایونی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه و مشکلتان، بهترین درمان و دستگاه ارتودنسی را انتخاب کنید. علاوه بر این، شما را در تمام طول دوره درمان تنها نمیگذاریم و تمام اطلاعات لازم در این خصوص را به صورت منظم در اختیار شما قرار میدهیم